2014-11-06 15:45:46
Φωτογραφία για ο Φ: Αποκαλύπτουμε τα προσχέδια ψηφισμάτων Ευρωβουλής για ΑΟΖ
Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

Στο εδώλιο η Τουρκία Βρυξέλλες: Πλώρη για καταδίκη της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει της συζήτησης και έκδοσης ψηφίσματος, στις 12 και 13 Νοεμβρίου, στην ολομέλεια του Σώματος.

Ο «Φ» εξασφάλισε τα προσχέδια ψηφίσματος που κατέθεσαν όλες οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, με την Ενωτική Αριστερά και το Λαϊκό Κόμμα να κινούνται στη λογική «καθαρής καταδίκης» της Άγκυρας, διασυνδέοντας τη στάση της Τουρκίας με τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας. Την καταδίκη της Τουρκίας ζητούν και οι άλλες πέντε πολιτικές ομάδες, με κάποιες ωστόσο «γκρίζες αναφορές».

Το πλέον «χτυπητό παράδειγμα» αποτελούν οι Πράσινοι, οι οποίοι επαναφέρουν μέσω του προσχεδίου τους θέμα απευθείας εμπορίου, ζητώντας από την Κομισιόν να υποβάλει νέα πρόταση κανονισμού. Ειδικότερα:

Ενωτική Αριστερά: Ζητεί από την Άγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα προς την Τουρκία ότι «η ένταξή της, περιλαμβανομένου του ανοίγματος κεφαλαίων, παραμένει υπό την αίρεση της εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών της».


Λαϊκό Κόμμα: Αφού σημειώνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι «ασυμβίβαστες με τον διακηρυγμένο στόχο της ένταξης στην ΕΕ», υπογραμμίζει ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη των ενεργειών αυτών θα δυσχεράνει την πορεία προς την ΕΕ «και θα έχει επιπτώσεις στην προενταξιακή διαδικασία και στήριξη».

Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας: Ζητά επίσης καθαρή καταδίκη της Τουρκίας και την απόσυρση όλων των πλοίων της από την περιοχή. Υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης, όλα τα μέρη θα πρέπει να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.  

Σοσιαλιστές: Αν και αναμφισβήτητα καταδικάζουν την Άγκυρα για «κλιμάκωση απειλών» και μονομερείς ενέργειες, αρκούνται να ζητήσουν απόσυρση των τουρκικών «πολεμικών πλοίων» από την κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνουν με λύπη ότι δεν εγκρίθηκαν τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς, στα οποία ως γνωστόν περιλαμβανόνταν η επιστροφή Βαρωσίων και το απευθείας εμπόριο. Το αρχικό προσχέδιο των Σοσιαλιστών βελτιώθηκε κατόπιν παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών της ομάδας Μαυρίδη (ΔΗΚΟ) και Παπαδάκη (ΕΔΕΚ). 

Πράσινοι: Καταδικάζουν την Τουρκία, αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ καρμπόν, όπως και οι Σοσιαλιστές, αρκούνται να ζητήσουν απόσυρση των τουρκικών «πολεμικών πλοίων». Την ίδια ώρα εκφράζουν λύπη «για την αποτυχία της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της» προς τους Τ/κ και ζητούν από την Κομισιόν «να προτείνει ένα νέο σχέδιο κανονισμού που να επιτρέπει το απευθείας εμπόριο μεταξύ του βόρειου τμήματος της νήσου και άλλων κρατών». 

Φιλελεύθεροι: Αν και ζητούν άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων και επικρίνουν την Άγκυρα, υπογραμμίζουν ότι «η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα υποβοηθηθεί πολύ από μια λύση» στο Κυπριακό. 

Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές: Αφενός ζητούν άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων. Αφετέρου διατυπώνουν ανησυχία για τις ασκήσεις Κύπρου, Ρωσίας, Ισραήλ και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περισσότερο την υφιστάμενη ένταση.

Συμφωνία των «7» για κοινό ψήφισμα

Χθες τη νύκτα, οι επτά πολιτικές ομάδες κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας, το οποίο θεωρείται ισχυρό, καθώς ακολουθεί γραμμή Ενωτικής Αριστεράς και ΕΛΚ, διασυνδέοντας τις τουρκικές προκλήσεις με τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας και κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες.

Το κοινό ψήφισμα, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», καλεί την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», «καταδικάζει την κλιμάκωση των απειλών και των μονομερών τουρκικών ενεργειών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπογραμμίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ καλεί την Άγκυρα «να ανακαλέσει αμέσως τη NAVTEX».

Το κοινό ψήφισμα αναφέρει ότι θα επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες από τα κοιτάσματα, εάν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού. Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να υποβάλουν τροπολογία για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. 

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες -

See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/226853/apokalyptoume-ta-proschedia-psifismaton-evrovoulis-gia-aoz#sthash.ZZpXKsoY.POIAULIV.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ