2014-11-06 16:01:35
Φωτογραφία για Αντιδρά η Τουρκία σε πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. - ΗΠΑ
EPA/MANUEL DE ALMEIDA

«Δε μπορούμε να εκχωρούμε τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης σε όλες τις χώρες που υπογράφουν τέτοιου είδους συμφωνίες με την Ε.Ε.» επισήμανε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ (φωτ. αρχείου).

Η Άγκυρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σήμερα να αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν προχωρήσει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. και των ΗΠΑ,σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Η Τουρκία, η οποία είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., εφαρμόζει μια συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. από τη δεκαετία του 1990 και πολλοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να βλάψει ή να απειλήσει την θέση της Τουρκίας ως εμπορικού εταίρου.


Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε τους φόβους της κυβέρνησής του ότι η χώρα ενδέχεται να χάσει τρία δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές συναλλαγές εάν η συμφωνία αυτή, οι διαπραγματεύσεις για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να συμπεριληφθεί η Τουρκία σε αυτήν.

«Δε μπορούμε να εκχωρούμε τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης σε όλες τις χώρες που υπογράφουν τέτοιου είδους συμφωνίες με την Ε.Ε.» επισήμανε ο Μποζκίρ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ο Τούρκος υπουργός απείλησε να αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. ή να περιορίσει το εύρος εφαρμογής της.

Πηγή: ΑΜΠΕ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ