2014-11-06 15:55:05
Φωτογραφία για Sam Chekwas: «Αν χαθεί η Ελλάδα, χαθήκαμε όλοι» [photos]
Η συνέντευξη του έμπρακτα φιλέλληνα, Νιγηριανού συγγραφέα και... εκδότη ελληνικών βιβλίων στην Νέα Υόρκη στον Κίμωνα Γεωργακάκη με πολλά μηνύματα σε σχέση με τον Ελληνισμό του σήμερα Την Τρίτη 4. Νοεμβρίου βρέθηκα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσω τον Sam Chekwas, Νιγηριανό εκδότη και συγγραφέα, ο οποίος θαυμάζει και διδάσκει Ελληνισμό κόντρα στο ρεύμα της εποχής που επιχειρεί δίχως αποτέλεσμα να τον απαξιώσει. Διατηρεί το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στην Νέα Υόρκη, το οποίο αναβαθμίστηκε σε εκδοτικό οίκο «Seaburn Publishing Group», ώστε να μυήσει τους Αμερικανούς στην ελληνική γλώσσα και παιδεία. Αλλά και στην πατρίδα του την Νιγηρία επιδιώκει να μεταλαμπαδεύσει στους νέους εκεί το φως του Ελληνισμού, όπως το ονομάζει, προκειμένου να αποκτήσουν σωστή παιδεία και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Παρουσίασε το βιβλίο του «Το θαύμα να νοιώθεις Έλληνας», όπου και καταθέτει την αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες αλλά και τονίζει την συνέχεια του Ελληνισμού ανά τους αιώνες
. Ένα πραγματικά καταπληκτικό βιβλίο, που όλοι οι Έλληνες και ειδικά εμείς οι νέοι πρέπει να έχουμε στα χέρια μας. Χαμογελαστός κάθισε μαζί μου και δέχθηκε με χαρά να μιλήσει μέσω του ΠΥΓΜΗ.gr στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι κατ’ εκείνον δεν πρέπει με τίποτα να υποτιμούν την ελληνική ιστορία και γλώσσα τους. «Αν χαθεί η Ελλάδα χαθήκαμε όλοι», μου είπε και το βλέμμα του σοβάρεψε απότομα. Η συνέχεια στην συνέντευξη που ακολουθεί:

Γιατί ο Ελληνισμός κ. Σαμ; Γιατί όχι οποιοσδήποτε άλλος πολιτισμός;

Είναι αυτονόητο. Αν έχεις περάσει από οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο, θα καταλάβεις γιατί ο Ελληνισμός.

Προβάλλεται με σωστό τρόπο ο Ελληνισμός σήμερα στην Ελλάδα ή απαξιώνεται;

Κοίταξε, επειδή η Ελλάδα ζει τον Ελληνισμό, εκείνο που χρειάζεται είναι η διατήρηση και η ευαισθητοποίηση του ελληνόπουλου να γνωρίσει και να καταλάβει το τι σημαίνει Ελληνισμός αλλά και το βάρος της κληρονομιάς που κουβαλάει. Ότι αυτή η χώρα, που θεωρεί πατρίδα του, δεν είναι μία απλή χώρα αλλά εκείνη, στην οποία στηρίζεται ο πολιτισμός της Δύσης.

Το αυριανό ελληνόπουλο πρέπει να αντιλαμβάνεται πως πρέπει να διατηρήσει αυτήν την κληρονομιά.

Προσπαθείτε να μεταφέρετε τα ελληνικά ιδεώδη στην Νιγηρία, την πατρίδα σας;

Γιατί; Με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι θα βοηθήσει εκεί ο Ελληνισμός;

Ο Ελληνισμός πρώτα απ’ όλα, φίλε μου, σημαίνει φως, για ‘μένα. Αν θέλεις να δεις φως ακολουθείς τον δρόμο της Ελλάδος. Το αντίθετο είναι σκοταδισμός. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που δίνει τόσο φως όσο η Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα μας παρουσιάσει έναν νέο Αριστοτέλη, έναν νέο Πλάτωνα, έναν νέο Σωκράτη, έναν νέο Ιπποκράτη. Εδώ, αυτή είναι η χώρα του φωτός.

Υποστηρίζετε πως ολόκληρος ο πλανήτης πρέπει να γυρίσει στον Ελληνισμό. Τι εννοείτε ακριβώς;

Ο Ελληνισμός είπαμε είναι το φως. Όποιος δεν το θέλει…

Βλέπεις τι γίνεται, παραδείγματος χάριν, με την Μπόκο Χαράμ στην Νιγηρία, όπου ένας φανατικός απαγάγει κοριτσάκια, που δεν του φταίνε σε τίποτα και απειλεί όχι μόνο ότι θα τους καταστρέψει την ζωή αλλά και ότι θα τα πουλήσει. Θυμάσαι την σκλαβιά που πέρασαν Αφρικανοί; Τώρα ένας αφρικανός είναι αυτός που απαγάγει αφρικανόπουλα και απειλεί ότι θα τα πουλήσει. Άρα, αυτός δεν έχει πάρει το φως, δεν έχει γνωρίσει την Ελλάδα. Αν δώσω σε έναν τέτοιον άνθρωπο λίγο Καβάφη να διαβάσει και λίγο Ρίτσο, να δεις πώς θα αλλάξει μέσα σε έναν χρόνο.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους νέους ανθρώπους Ελλάδας και Κύπρου;

Πρέπει να κάνουμε τα ελληνόπουλα να καταλάβουν την κληρονομιά που κουβαλούν. Δεν νομίζω ότι τώρα καταλαβαίνουν ότι περπατούν στους δρόμους που περπάτησαν τα μεγαλύτερα μυαλά της ιστορίας. Πρέπει να τους προστατέψουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μία τυχαία χώρα. Είναι μία χώρα που διατηρεί και συντηρεί ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό.

Άρα, τα μισά από αυτά που θα μάθεις, για παράδειγμα, στην Ιατρική είναι ελληνικά! Και αν τα αφαιρέσουμε θα πρέπει να δημιουργήσουμε καινούργιες μεθόδους εκμάθησης.

Η Ελλάδα μας τα έχει δώσει όλα.

Έλληνες, την γλώσσα σας σαν τα μάτια σας! Δεν αντέχω αυτήν την αλλοίωση της γλώσσας! Αυτή η γλώσσα στηρίζει τον πολιτισμό άρα πρέπει να αγωνιστούμε να την διατηρήσουμε και να την διατυμπανίζουμε, να την σπέρνουμε.

Εγώ πιστεύω ότι η ελληνική γλώσσα διεγείρει τον εγκέφαλο. Τον κινεί για να αναπαράγει. Γι αυτό όταν φεύγουν οι Έλληνες από εδώ γίνονται μεγαλοφυΐες.

Γιατί έχουν ήδη την βάση και πηγαίνουν σε άλλες χώρες που τους δίνουν δυνατότητες και τότε «μπουμ»!

Στην Ελλάδα παρατηρείται μία τάση απαξίωσης της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας. Τι θα συμβουλεύατε τους αρμόδιους καθηγητές και εκπαιδευτικούς που συνηγορούν με τον τρόπο τους σε αυτό;

Σταματήστε! Αυτό το πράγμα είναι καταστροφή! Η κάθε ελληνική λέξη φέρει και την έννοια μαζί της.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ