2014-11-06 18:04:15
Φωτογραφία για ΥΠΕΞ Τουρκίας: Διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αποκλιμάκωση της κρίσης
Επικρίσεις κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα... τη θέση πως για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο έχουν δικαιώματα και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στην κρίση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά «αυτή τη στιγμή παρακολουθεί τα μέτρα μας απέναντι στις μονομερείς εργασίες ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι δεν σηκώθηκαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έκαναν αυτό που τους αναλογεί για μια μόνιμη λύση και ειρήνη.

Είπε ακόμη πως η αποχώρηση του Κύπριου Πρόεδρου το τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δημιουργεί αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της ελληνοκυπριακής πλευράς».


Ανέφερε επίσης πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται για το θέμα της μη κλιμάκωσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερογλου: Οι Ελληνοκύπριοι ζητούν περισσότερο έδαφος από ότι προβλεπόταν στο σχέδιο Ανάν

Την ίδια ώρα σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Eρογλου δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό είναι ακραίες και απαράδεκτες.

Ο κ.Eρογλου μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έφερε οποιοδήποτε χάρτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά μια λίστα με ονόματα χωριών, και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά περισσότερο έδαφος από αυτό που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν.

Είπε, ακόμα, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να ξεκινήσει τη διαδικασία του πάρε-δώσε και ότι δεν έχει τη νοοτροπία να μπει σε μια διαδικασία αμοιβαίου κέρδους, και ισχυρίστηκε ότι η χρησιμοποιεί τη δικαιολογία του Μπαρμπαρός για να αναστείλει τις συνομιλίες.

Αναφορικά με το κεφάλαιο της ιθαγένειας, ο κ. Eρογλου δήλωσε ότι όλοι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους θα είναι «πολίτες» του νέου «συνεταιριστικού κράτους», όπως αποκάλεσε την επιδιωκόμενη λύση, και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται να κάνει διακρίσεις μεταξύ των «πολιτών» της.

Ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν σε 1-2 χρόνια, τότε άλλες εναλλακτικές θα συζητηθούν. Επίσης, εξέφρασε τη βούληση της τ/κ πλευράς, κατά την έκφρασή του, για συμφωνία, και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει την ανάλογη θέληση.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η υπομονή των Τουρκοκυπρίων εξαντλείται και πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν για άλλα 50 χρόνια.

Επίσης, είπε πως η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου και ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα καταστήσουν δυσκολότερη μια ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό.

Τέλος, όσον αφορά την υποψηφιότητά του για τη λεγόμενη προεδρία του ψευδοκράτους, ο κ. Έρογλου είπε πως θα ανακοινώσει την απόφασή του μετά τις 14 του Νιόβρη, σημειώνοντας ότι έχει αποθέματα ενέργειας για ακόμη πέντε χρόνια. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ