2014-11-07 10:20:07
Φωτογραφία για Καλά, τι έγινε με το Υποβρύχιο Αίνιγμα στη Θάλασσα της Σουηδίας;
Του Μιχαήλ Στυλιανού

Εκείνο το σοβιετικό, το ρωσικό φυσικά υποβρύχιο (συγνώμη για την σύγχυση, ίσως δικαιολογημένη στο ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής) στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας, τι απέγινε τελικά; 

Εντοπίσθηκε; Αναγκάσθηκε σε ανάδυση, με βόμβες βυθού; Κρεμάστηκε στα μανταλάκια της διεθνούς δημοσιότητας, για να πειστεί και ο κάθε κακόπιστος πως δεν υπερβάλλουν Αμερικανοί δημοσιογράφοι του κύρους του κ. Τζωρτζ Γουίλ και του Τσάρλς Κραουθχάμερ όταν εξηγούν γιατί ο Βλαδίμηρος Πούτιν είναι χειρότερος από τον Αδόλφο Χίτλερ και από τον Ιωσήφ Στάλιν;

Γιατί τα ελλαδικά κανάλια της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης δεν είπαν τίποτα εδώ και μέρες και κρατούν καθηλωμένους στον καναπέ τους ακόμη πιστούς τους σε αγωνία; Επί ημέρες «το υποβρύχιο» και η κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας για τον εντοπισμό και την σύλληψή του, εκτόξευαν αδρεναλίνη από μεσημεριανά και βραδυνά δελτία. Τις πρώτες μέρες ήταν ρωσικό. Κατόπιν έγινε ίσως ολλανδικό.΄Επειτα;


 Εξακολουθεί η ασφάλεια της φίλης Σουηδίας να τελεί εν κινδύνω; Ο φίλος μας και πολύ περισσότερο φίλος της Τουρκίας κ. Κάρλ Μπιλντ, τώρα υπουργός των Εξωτερικών της Σουηδίας, ( μετά τη μακρά διάκρισή του σε ευρωπαϊκές ΜΚΟ που έχουν τη μονομανία να «λύσουν το Κυπριακό» και να σπρώξουν τη Τουρκία στην Ε.Ε.), γιατί δεν βγήκε στο Ρώυτερ να ενημερώσει τους εταίρους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης;

Οι κ. κ. Γουίλ και Κράουθχάμερ μίλησαν στη Φοξ Νιούς για τον κίνδυνο ο νέος Χίτλερ να επιτεθεί στις βαλτικές χώρες, αλλά για τη Σουηδία και το καταζητούμενο υποβρύχιο ούτε λέξη. Το ίδιο και τα ντόπια κανάλια. Μόνο για τις παραβιάσεις ρωσικών αεροπλάνων σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ μίλησαν, από τηλεγραφήματα δυτικών πρακτορείων. Μέχρι προχθές όμως, γι’ αυτό το ρωσικό υποβρύχιο-διαρρήκτη των χωρικών υδάτων της Σουηδίας και στα καθ’ ημάς Μίντια σιγή ασυρμάτου..

Να είναι άραγε από αιφνίδια επιφοίτηση πνεύματος σχετικότητας, εκπεμπόμενου από τις κεραίες τουρκικών φρεγατών που διαπλέουν τον Καφηρέα; Μάλλον αιθεροβάμων η υπόθεση, αφού από τα ημέτερα χωρικά ύδατα έχουν πάψει από πολλού να αναδύονται συγκινήσεις και διανοήματα κάποιας εμβέλειας.

 Επειδή ούτε χθες οι διεκπεραιωτές της «έγκαιρης και έγκυρης» ενημέρωσης είχαν να προσφέρουν κάποιαν  απάντηση στα ερωτήματα που αφέθηκαν μετέωρα, και προκειμένου να κλείσει αυτή η πρόσθετη πηγή αγωνίας για το πολύπαθο κοινό τους, κάποιος θα πρέπει να διορθώσει αυτή την αβλεψία, γνωστοποιώντας τον επίλογο αυτού του σουηδικού κατασκοπευτικού ψυχοδράματος. Ας το κάνουμε, ελλείψει άλλου, εμείς:

Προ τριημέρου, η έγκυρη σουηδική εφημερίδα Ντάγκενς Νύετερ εδημοσίευσε την είδηση ότι, ύστερα από αίτημα με επίκληση του δικαιώματος στην πληροφόρηση, πηγή της σουηδικής μυστικής υπηρεσίας σημάτων εδήλωσε ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα σήμα κινδύνου από τραυματισμένο ρωσικό υποβρύχιο, όπως ευρύτατα μεταδόθηκε στην έναρξη αυτού του σήριαλ από τα σουηδικά και τα διεθνή, στη συνέχεια, Μ.Μ.Ε.

«Θα μου έκανε και εμένα χαρά να διαβάσω για αυτό το σήμα κινδύνου, είπε η πηγή στη Ντάγκενς Νύετερ. Αλλά δεν συνέβη. Η πληροφορία ήταν ανακριβής».

Την είδηση μετέδωσε και η σουηδική τηλεόραση αναφέροντας ότι μυστική υπηρεσία στρατού και υπηρεσία ασφαλείας ανέφεραν ότι δεν υπήρξε σήμα κινδύνου στην αφετηρία της εβδομαδιαίας κινητοποίησης των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων για την πραγματοποίηση διεξοδικών ερευνών στο σουηδικό αρχιπέλαγος.

Αυτό που προκάλεσε τη σουηδική νευρική κρίση και συνακόλουθα

τον πολεμικό συναγερμό στα Δυτικά ΜΜΕ ήταν  μια κηλίδα στην θάλασσα, σε μεγάλη απόσταση, που αργότερα έγινε «ο μυστηριώδης άνθρωπος με τα μαύρα» και που τελικά δεν ήταν κάποιος βατραχάνθρωπος των ειδικών δυνάμεων «σπέτσνατζ, της ρώσικης μυστικής υπηρεσίας στρατού, αλλά ένας γηραλέος Σουηδός ερασιτέχνης ψαράς.

΄Οσο για τις θολές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον σουηδικό Τύπο για την εικονογράφηση του κατασκοπευτικού σήριαλ, αποδείχθηκε ότι παρουσίαζαν ένα ολλανδικό υποβρύχιο τύπου φώκης και  το ιδιωτικό υποβρύχιο ενός Σουηδού, ονόματι  Λάσσε Σμιτ  Γουέστρεν.

Συνοδευτικές πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτή η εβδομαδιαία κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας σε αναζήτηση του υποβρύχιου εχθρού δεν θα στοιχίσει στον Σουηδό φορολογούμενο περισσότερο από 2.200.000 ευρώ.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ