2014-11-07 11:07:34
Φωτογραφία για Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς (Videos)
Πολλαπλά μηνύματα Αναστασιάδη-Σαμαρά προς την Άγκυρα. Στηρίζουμε την αναστολή του διαλόγου, λέει ο Α. Σαμαράς

Με πολλαπλά μηνύματα προς την Άγκυρα άρχισε την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται από το απόγευμα στο νησί μας ενόψει της τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, το Σάββατο στο Κάιρο.

Στηρίζουμε την αναστολή του διαλόγου, τονίζει ο Α. ΣαμαράςΈμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία"Η Κύπρος χαιρετίζει την παρουσία Σαμαρά""Μας ενώνουν ακλόνητες ρίζες""Εκφράζω ευχαριστίες γιατί η Κύπρος αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση"

 Ο Αντώνης Σαμαράς εφθασε το απόγευμα στην Κυπρο,συνοδευόμενος απο τον υπουργό εξωτερικων Ευάγγελο Βενιζέλο,για συντονισμό ενεργειών απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, και ενόψει της τριμερούς στην Αίγυπτο.

Για την Ελλάδα, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο προκύπτει από τη συμπεριφορά της Τουρκίας που συνιστά προσβολή του Διεθνούς Δικαίου και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και προβάλλει διεθνώς ότι η χώρα μας, παρά τα προβλήματά της στην οικονομία, παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και  ο πρωθυπουργός Σαμαράς, κατά την αντιφώνησή τους στο δείπνο, έστειλαν πολλαπλά μηνύματα προς την Τουρκία, με τον μεν πρόεδρο Αναστασιάδη να επανατονίζει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στις συνομιλίες υπό το φόβο απειλών, και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος να στηρίζει πλήρως την αναστολή του διαλόγου εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων.

Η αντιφώνηση του προέδρου Αναστασιάδη: 

 

Η αντιφώνηση του Αντώνη Σαμαρά:

Το αυριανό πρόγραμμα

Την Παρασκευή στις 08:50 ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ακολούθως στις 12:30 θα προσφωνήσει την ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων. Το μεσημέρι στις 2:00 o πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Κάιρο όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύποτυ-Κύπρου. Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήδη συζητείται και θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχήμ Μεχλέμπ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα το επιδιώκει αλλά η Αίγυπτος ακόμη δεν έχει συμφωνήσει.

Το πρόγραμμα του προέδρου Αναστασιάδη

Στις 8 Νοεμβρίου το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο αλ Σίσι και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Προέδρου αλ Σίσι και του Πρωθυπουργού Σαμαρά.Αργότερα, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει συνολική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ

Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση κάνει συνολική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ: «Κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη. Αλλά μη βλέπετε αυτό μόνο. Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νόμο που δεν είχε η χώρα, το νόμο 4001/2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και έχουμε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις».

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου μίλησε αποκλειστικά στον ΑΝΤΕΝΝΑ για την επίσκεψη Σαμαρά.

Για την επίσκεψη Αντώνη Σαμαρά ο Πρέσβης της Ελλάδας δήλωσε ότι «Όλη μας η συμβολή, είναι συμβολή σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει επικίνδυνη αστάθεια».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ό,τι «Θα έχουμε την ευκαιρία διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και αυτό που κυρίως πρέπει να τονίσουμε είναι ότι σκοπός μας είναι να συμβάλουμε ώστε οι εντάσεις που επικρατούν στην περιοχή να απομακρυνθούν από την καθημερινή μας ζωή, και όπλο μας προς αυτή την κατεύθυνση παραμένει πάντοτε το διεθνές δίκαιο και η διεθνής νομιμότητα».

Τέλος, ο Πρέσβης είπε ό,τι «Θα συμβάλουμε όσο μπορούμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε».
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ