2014-11-07 14:25:45
Φωτογραφία για Κραυγή ΕΙΝΑΠ: Κινδυνεύει η περίθαλψη των πολιτών εξαιτίας των ελλειμματικών προϋπολογισμών
Για τα τεράστια ελλείμματα που εμφανίζουν οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων το 2014 κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως από τις ελλείψεις αυτές κινδυνεύουν άμεσα οι ασθενείς.

Όπως αναφέρει μάλιστα η ΕΙΝΑΠ, σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αναπληρωτή Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, στο γ.γ. κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, στους Ιατρικούς Συλλόγους και στην ΟΕΝΓΕ, "διανύουμε το τελευταίο δίμηνο του 2014 και είναι κοινή διαπίστωση ότι τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, πράγμα που έχει αντανάκλαση στην περίθαλψη των ασθενών".

"Είναι χωρίς διάψευση η είδηση πως χρειάζονται τουλάχιστον 100.000.000€ ως έκτακτη επιχορήγηση τα δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά, προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες του 2014. Αν προστεθούν και χρέη προηγούμενων ετών, το ποσό εκτινάσσεται".

Πάντως να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Υγείας μόλις την Τετάρτη, σε ομιλία του στο 1ο συνέδριο Ιατροτεχνολογίας του ΣΕΙΒ, αποκάλυψε ότι θα υπάρξει μείωση του προϋπολογισμού για την Υγεία από €1,6 σε €1,45 δισ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα σημάνει αυτό για τη δημόσια υγεία και τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα όλα αυτά τα χρόνια στα οποία η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή κηδεμονία.

Εκτιμάμε ότι το απαιτούμενο ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 100 εκατ. ευρώ, συνεχίζει η Ένωση, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι μόνο ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ χρειάζεται 22.000.000€ μόνο για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, το ΚΑΤ 8.000.000€ κ.ο.κ.

"Περιορισμοί παντού, υλικά και φάρμακα που φτάνουν δε φτάνουν και οι εντολές 'πέφτουν βροχή' για μείωση δαπανών. Οι λειτουργικές δαπάνες, δηλ. τα κονδύλια για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια κ.λπ. από 2,81 δισ. ευρώ του 2009 κατρακύλησαν στο 1,610 δισ. το 2014 και προβλέπονται 1,450 δισ. για το 2015. Δηλαδή, έχουμε συνολική μείωση κατά 48,4% την περίοδο 2009-2015, πράγμα που σημαίνει ότι από χρόνο σε χρόνο, ο ρυθμός μείωσης είναι 10,4%. Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση προστίθενται και άλλα εμπόδια στην περίθαλψη. Διοικητές μεγάλων νοσοκομείων επιβεβαιώνουν τα παραπάνω στοιχεία, μιλώντας για μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 10% για το 2015 συγκριτικά με το 2014".

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει πως απαιτείται άμεση έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσθέτει:

"Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία για το 2015 (4% του ΑΕΠ) καθιστούν το κοινωνικό αυτό αγαθό άπιαστο όνειρο για τους πολλούς και προνόμιο για τους λίγους. Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση των εργαστηρίων στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που εξάλλου είναι στη στρατηγική τους για μείωση των κρατικών δαπανών, δαπάνες τις οποίες θα επωμισθούν άμεσα οι ασθενείς από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Αυτό, εξάλλου, προβλέπει και ο νόμος για τη δημιουργία και λειτουργία της 'Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε.' (ΕΣΑΝ). Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο όγκος των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται στα δημόσια νοσοκομεία. Το 2012 ανήλθαν σε 152 εκατ. εξετάσεις και το 2013 σε 133 εκατ. (μείωση κατά 12,5%). Συνεπώς, οι μειώσεις σε εξετάσεις σημαίνουν ή ότι ποτέ δεν έγιναν, άρα σε βάρος της υγείας των ασθενών, ή έγιναν στον ιδιωτικό τομέα εις βάρος τους. Έτσι, σταδιακά θα ιδιωτικοποιήσουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων για να μειώσουν τις δαπάνες που πρέπει το κράτος να δώσει".

"Δεν πάει άλλο", καταλήγει η ΕΙΝΑΠ, σημειώνοντας, ότι "παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων".

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/321565-kravgi-einap-kindyneyei-i-perithalpsi-ton-politon--eksaitias-ton-elleimmatikon-proypologismon#ixzz3INrPXROD
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ