2014-11-07 18:19:41
Φωτογραφία για Πρέσβειρα Αιγύπτου: Επιστέγασμα της ένωσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος η Σύνοδος Κορυφής
Στόχος της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου -Ελλάδας -Κύπρου καθίσταται η προστασία της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ των τριών χωρών, από οποιεσδήποτε παραβιάσεις, δήλωσε σε αποκλειστική της συνέντευξη στο Sigmalive, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο Dr. Heba Salaheldin Elmarassi, με αφορμή την αυριανή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των τριών κρατών.

Η Dr. Heba Salaheldin Elmarassi χαρακτήρισε την Σύνοδο Κορυφής, που θα λάβει χώρα αύριο Σάββατο στο Κάιρο, ως το επιστέγασμα της ένωσης των τριών χωρών. Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αποδίδει τεράστια σημασία στην τριμερή συνεργασία και χαρακτήρισε Κύπρο και Ελλάδα ως δύο φιλικές και πολύτιμες γειτονικές χώρες, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αίγυπτος θα επιδιώξει στενότερες σχέσεις, σε διμερές και τριμερές επίπεδο, με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Υπενθύμισε δε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς υπουργικής συνόδου στη Λευκωσία, στις 29 Οκτωβρίου του 2014, οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών αποδοκίμασαν τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες.


Αυτούσια η συνέντευξη στην Ελληνική και την Αγγλική

Η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τη συνεργασία Αιγύπτου -Ελλάδας - Κύπρου καθώς και από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απόφαση της Τουρκίας να κλιμακώσει περαιτέρω τις ενέργειες της στην περιοχή, αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην τριμερή συνεργασία.  Η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να  προχωρήσει κανονικά με τις συνεργασίες της με την Κύπρο, παρά τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή;

Η Αίγυπτος αποδίδει τεράστια σημασία στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, όχι προς την κατεύθυνσή στοχοποίησης μιας άλλης χώρας στην περιοχή, αλλά ως ένα βήμα προς την εμβάθυνση της συνεργασίας, η οποία στόχο έχει την προστασία της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Αιγύπτου-Ελλάδας και Κύπρου από οποιεσδήποτε παραβιάσεις και στηρίζει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τρίτη σύνοδος της τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου 2014 σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, ακολουθώντας τη συμφωνία των τριών Υπουργών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2014, να αναγάγουν τις διαβουλεύσεις σε υπουργικό επίπεδο. Αυτό σηματοδότησε τον τρίτο γύρο, μιας σειράς τριμερών συναντήσεων οι οποίες άρχισαν από τον Νοέμβριο του 2013, και οδήγησαν στην  συνάντηση που είχαν οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών στη Λευκωσία. Οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν ποικίλα θέματα στο πλαίσιο της τελευταίας τους συνάντησης και ιδιαίτερα την προετοιμασία της  τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου 2014, σε επίπεδο επικεφαλών των κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία, οι τρεις Υπουργοί συμφώνησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, με στόχο την επίτευξη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτνίασης. Συζήτησαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, τη Συρία, τη Λιβύη, καθώς και τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αίγυπτο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και Ελλάδας εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στις εσωτερικές εξελίξεις της Αιγύπτου και στον πόλεμο της χώρας κατά της  τρομοκρατίας. Σημείωσαν ότι η συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί σε πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές πτυχές για την επίτευξη κοινών συμφερόντων. Η Αίγυπτος θα επιδιώξει στενότερες σχέσεις, σε διμερές και τριμερές επίπεδο, με την Κύπρο και την Ελλάδα, δύο φιλικές-πολύτιμες γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θεωρείτε ότι η συνεργασία των τριών χωρών, που στόχο έχει τη δημιουργία μοντέλου σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, μπορεί να αποτρέψει τις τουρκικές ενέργειες ή να ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Στο πλαίσιο της τριμερούς υπουργικής συνόδου στη Λευκωσία, στις 29 Οκτωβρίου του 2014, οι τρεις Υπουργοί αποδοκίμασαν τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τις μη εξουσιοδοτημένες σεισμικές έρευνες, που διενεργούνται στην περιοχή. Τόνισαν ότι όλες οι μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τόνισαν επίσης τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες διεξάγονται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καθώς και να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Η Αίγυπτος τασσόταν πάντοτε υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο που να οδηγεί στην επανένωση της διαιρεμένης, από το 1974, νήσου.

Φωτογραφία Μακάριου- Νάσερ από το γραφείο της Πρέσβειρας

Είναι δυνατόν, αυτή η συνεργασία (Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου) να αλλάξει τις ισορροπίες δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και με ποιο τρόπο;

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών δεν στοχοποιεί καμιά χώρα στην περιοχή, αλλά αποτελεί ένα βήμα προς την εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας και της στήριξης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών, οι οποίες έχουν εδώ και δεκαετίες μακρά ιστορία συνεργασίας. Η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε εντατικό συντονισμό σε όλους τους τομείς, καθώς οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών συναντιόνταν στη Νέα Υόρκη επί δύο συναπτά έτη, φανερώνοντας την επιθυμία τους να ενισχύσουν τις σχέσεις και το συντονισμό, ενώ η Σύνοδος Κορυφής της 8ης Νοεμβρίου 2014 θα αποτελέσει το επιστέγασμα αυτής της ένωσης των ηγεσιών και των κυβερνήσεων.

Ήταν φανερό κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, ότι οι τρεις χώρες είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τους δεσμούς τους σε όλους τους τομείς, οικονομικούς, εμπορικούς, πολιτιστικούς ή τουριστικούς, περιλαμβανομένης της τριμερούς συμφωνίας στον τομέα του τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών.

Μνημόνιο συναντίληψης για τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού, υπεγράφη από τους τρεις υπουργούς.

Τι θα βρεθεί στην ατζέντα της Συνόδου και πώς θα ωφελήσει τις τρεις χώρες;

Πολλά θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο, κυρίως οι περιφερειακές εξελίξεις (καταπολέμηση τρομοκρατίας- το κυπριακό πρόβλημα-η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Λιβύη, Συρία, Ιράκ). Επιπλέον θα εξεταστούν τρόποι για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς και της τριμερούς συνεργασίας σε πολυμερή επίπεδα, που θα είναι προς όφελος των τριών φίλων λαών.

Βλέπετε θετικά το ενδεχόμενο διοχέτευσης φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ, στην Αίγυπτο, η οποία διαθέτει τερματικούς σταθμούς υγροποίησης; Πώς προχωρά η συνεργασία Κύπρου –Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα;

Η πιθανότητα στενότερης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στον τομέα των υδρογονανθράκων, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίου στη Λευκωσία με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, το Φεβρουάριο του 2014. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής τεχνικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη διερεύνηση πιθανών τρόπων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε αυτόν τον τομέα.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, το σεβασμό της Αιγύπτου στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα για το πλαίσιο της συμφωνίας που αφορά στην εξερεύνηση του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, η οποία πηγάζει από το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και τις αρχές και τους αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε σχέση με την κυριαρχία των κρατών, τη μη παραβίαση των συνόρων τους, και τη μη επέμβασης στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

In English

Turkey is not satisfied from the collaboration between Egypt, Greece and Cyprus. According to diplomatic sources, the decision of Turkey for further actions in the area is as an answer to the talks of Egypt, Greece and Cyprus. Is Egypt determined to proceed with the talks with Cyprus in spite of Turkish activities?

Egypt attaches great importance to the trilateral cooperation framework with Cyprus and Greece, not as directed to any party, or any country in the region, but as a step to deepen cooperation, which protects the maritime area between Egypt, Greece and Cyprus from any infractions, and supports stability in the Eastern Mediterranean. The third session of the Trilateral Political consultations was held in Nicosia on October 29, 2014 on the level of Ministers of Foreign Affairs , after the three ministers had agreed- during their meeting in New York in September 2014- to raise the level of  the consultations to  the ministerial level. This marked the third round of a series of trilateral meetings that were launched in November 2013 and the third such meeting between Ministers of Foreign Affairs of the three countries. The three ministers discussed in their last meeting various issues, in particular  preparations for trilateral summit to take place at the Heads of Government level on 8 November 2014 in Cairo. During the tripartite meeting in Nicosia, the three ministers agreed to enhance cooperation between three countries to achieve stability in the Eastern Mediterranean, per the rules and principles of international law and good neighborliness. They also discussed matters pertaining to terrorism, Syria, Libya, and internal developments in Egypt. The foreign ministers of Cyprus and Greece stressed their full support for Egypt's domestic developments and its fight against terrorism. They noted that cooperation between Egypt and the European Union should not limited to human rights, but should also focus on political, economic and trade aspects to achieve common interests. Egypt will pursue stronger relations, on the bilateral and trilateral levels, with Cyprus and Greece - two friendly neighboring much-valued countries in the Eastern Mediterranean

Do you believe that the collaboration of the three countries for peace and stabilization in the area can prevent Turkey's actions?

During the Trilateral Ministerial meeting in Nicosia on 29th October , 20014 , The three Ministers deplored the recent illegal actions perpetrated within Cyprus’s EEZ, as well as the unauthorized seismic operations being conducted therein. They underlined that any unilateral actions further undermine the stability and security of the Eastern Mediterranean and the Middle East area.   They also stressed the importance of the respect for the sovereign rights and jurisdiction of the Republic of Cyprus over its EEZ and called to cease all seismic survey operations underway within the maritime zones of Cyprus and refrain from similar activity in the future.Egypt has always called for the peaceful settlement of the Cyprus issue according to the resolutions of the united nations in a way that leads to the reunification of the divided island since 1974

        

Will the collaboration of the three countries change the balance of forces in the area? If yes, in what way?

I would like to reiterate that closer relations between the three countries  are not directed to any party, or any country in the region, but as a step to deepen cooperation among them, and support stability in the Eastern Mediterranean.  It can be attributed to historical relations between the three countries, which have a decades-long history of cooperation. Egypt, Greece and Cyprus have seen intensive coordination in all fields, as the three countries' foreign ministers met in New York over two consecutive years, reflecting their desire to strengthen relations and enhance coordination, which will be crowned by a summit joining the three countries' heads of states and governments on November 8, 2014 in Cairo.

It was obvious during the consultations that the three countries are determined to strengthen ties in all fields, whether economic, commercial, cultural or touristic, including tripartite cooperation in tourism and maritime transport. A memorandum of understanding for cooperation between the three countries in the field of Tourism was signed by the three ministers .

What will it they discussed (agenda) during the summit between the three countries? How will these talks become beneficial for all three countries?

Many issues will be discussed during the trilateral summit in Cairo, mainly regional developments (Combating Terrorism- The Cypriot Question- Middle east peace process- Libya- Syria- Iraq), besides exploring means of strengthening cooperation in different fields and    Trilateral cooperation in multilateral fora which will be in the benefit of the three friendly peoples.

How do you see possible diversion of gas from Cyprus' EEZ to Egypt? How is the collaboration of Cyprus and Egypt going in the field of energy?

The possibility of closer cooperation between Cyprus and Egypt in the field of hydrocarbons, was discussed during the visit of H.E Engineer Sherif Ismail , Egyptian Minster of Petroleum  to Nicosia in February 2014 .  During this visit , H.E. Egyptian Minister of Petroleum and H.E. George Lakkotrypis Cypriot Minister of Energy had agreed upon the establishment of a joint technical committee, which has been tasked to explore  possible ways of cooperation - between the two countries in this field.

During the visit of H.E. Mr Lakkotrypis to Egypt in August 2014 , the two ministers (Egypt-Cyprus) participated in the launching of the first meeting of the joint technical committee. More areas of cooperation was discussed during Mr Lakkotrypis second visit to Egypt in end of Septemeber 2014 .

Egyptian foreign minister stressed during his visit Egypt's respect for the agreements signed with the two countries in all fields, especially the framework agreement on the exploration of gas in the Mediterranean, which stems from respect for the rules of international law and principles and objectives of the United Nations Charter, especially in regards to the sovereignty of states, non-violation of their borders, and non-intervention in their internal affairs.

[email protected]

http://www.sigmalive.com/news/politics/178129/presveira-aigyptou-epistegasma-tis-enosis-i-synodos-koryfis#sthash.v5ODSa68.dpuf
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ