2014-11-08 08:14:08
Φωτογραφία για Επιπλέον χρήματα, κτηνίατρους και τροποποίηση των αποφάσεων για τον καταρροϊκό πυρετό ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Επιπλέον κονδύλια για την αποζημίωση των κοπαδιών τους που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό ζητούν οι κτηνοτρόφοι αφού όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, το μεγαλύτερο ποσοστό των 6,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πρόσφατα δαπανήθηκε για αποζημιώσεις συναδέλφων τους που είχαν ζημιές από την ευλογιά και τον μελιταίο πυρετό (υπόλοιπα παλαιότερων αποζημιώσεων) ενώ περίπου 1 εκατ. ευρώ δόθηκε για την αγορά των εντομοαπωθητικών (το οποίο είναι μέτρο πρόληψης και όχι αποζημίωσης). Ένα επιπλέον πρόβλημα που δυσχεραίνει της διαδικασία των αποζημιώσεων έχει να κάνει με την έλλειψη κτηνιάτρων που στελεχώνουν τις περιφερειακές υπηρεσίες.

Μας τονίζουν ακόμα ότι το ΥπΑΑΤ δεν τους αποζημιώνει για το ζωικό κεφάλαιο που καταλήγει (όπως συμβαίνει με τον ιό της ευλογιάς), ούτε για τις ποσότητες του γάλακτος που έμμεσα, αλλά αναπόφευκτα χάνουν.


Έλλειψη κτηνιάτρων

Ειδικότερα, ο κ. Τάκης Πεβερέτος, Πρόεδρος του ΣΕΚ μας τονίζει: «τα 6,5 εκατ. ευρώ τελείωσαν και από τις πληροφορίες που έχω από το ΥπΑΑΤ προκειμένου να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό μέχρι τέλους του έτους χρειάζονται επιπλέον 5 - 7 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν υπάρχει κτηνιατρικό προσωπικό ώστε να πραγματοποιούν έλεγχους στα κοπάδια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή δουλειά παρά μόνο στην Μυτιλήνη όπου η Ένωση Συνεταιρισμών εκχώρησε δύο κτηνιάτρους της στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Που δαπανήθηκαν τα 6,5 εκατ. ευρώ

Και προσθέτει: «Από τα 6,5 εκατ. ευρώ, τα 3,5 εκατ. ευρώ περίπου αφορούσαν αποζημιώσεις για την ευλογιά. Περίπου 1 εκατ. ευρώ δόθηκε για την αγορά εντομοαπωθητικών ενώ περίπου 2 εκατ. ευρώ δόθηκαν για άλλες ανάγκες μεταξύ των οποίων και αποζημιώσεις του μελιταίου πυρετού. Ο καταρροϊκός στην ουσία έχει λάβει περίπου 500.000 ευρώ για εντομοαπωθητικά».

Να τροποποιηθεί η ΚΥΑ

Αυτό που πρέπει να γίνει για να δοθεί λύση στο πρόβλημα – σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας - είναι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να γίνουν προσλήψεις κτηνιάτρων έστω για ένα χρόνο λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει στην κτηνοτροφία. «Πρέπει επίσης μέχρι τέλος του χρόνου να βρεθεί και να πιστωθεί το χρηματικό ποσό των 5 – 7 εκατ. ευρώ ώστε να δοθεί η αποζημίωση των 140 ευρώ ανά ζώο που θανατώνεται εφόσον πάσχει από καταρροϊκό. Και τρίτον να τροποποιηθεί η ΚΥΑ του περασμένου Φεβρουαρίου (που είχε υπογράψει ο Τσαυτάρης για την αποζημίωση στον καταρροϊκό) ώστε όταν πηγαίνει ο κτηνίατρος και βλέπει ένα ζώο που έχει πεθάνει από καταρροϊκό (αφού έχει όλες τις κλινικές ενδείξεις) να μπορεί να αποζημιώνεται. Η διαδικασία τώρα έχει ως εξής: πρέπει να βρει ζωντανό το ζώο ο κτηνίατρος και να δώσει εντολή για θανάτωση και στην συνέχεια να ταφεί ή να αποτεφρωθεί».

Έχασε όλα της τα ζώα και περιμένει ακόμα την αποζημίωση

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κτηνοτρόφου από το Αίγιο, κας. Αθηνάς Λουκοπούλου, η οποία απώλεσε από τον καταρροϊκό πυρετό το σύνολο των προβάτων της (250 πρόβατα) ενώ όπως μας κάνει γνωστό η απασχόλησή της αυτή αποτελούσε την μοναδική πηγή εισοδήματος για την οικογένειά της. «Τα 150 πρόβατα μου πέθαναν και τα υπόλοιπα 100 θανατώθηκαν και ακόμα δεν έχω αποζημιωθεί. Περιμένω τον κτηνίατρο να ετοιμάσει το φάκελο για να στείλουμε τα χαρτιά στην αρμόδια υπηρεσία στην Πάτρα. Το θέμα δεν είναι όμως η αποζημίωση αφού το ποσό που θα βγει θα είναι μηδαμινό. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι με αποζημιώνουν μόνο για τα ζώα που θανατώθηκαν. Τα υπόλοιπα ζώα ενώ πιστοποιήθηκε ότι πέθαναν από καταρροϊκό και οδηγήθηκαν στην υγειονομική ταφή (μέσω του Δήμου) δεν αποζημιώνονται».

Αποζημιώσεις στα 30 ευρώ ανά ζώο

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Παρασχούδης, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός», αποκαλύπτει στον ΑγροΤύπο μια ακόμα παράμετρο σχετικά με τον επιχειρούμενο όπως μας αναφέρει τρόπο αποζημίωσης των κτηνοτρόφων: «στην περιοχή μας δεν έχει αποζημιωθεί κανένας κτηνοτρόφος για τον καταρροϊκό πυρετό. Είχαν υποσχεθεί ότι η αποζημίωση θα έφθανε στα 140 ευρώ/ζώο αλλά όταν ήρθε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κουκουλόπουλος στην Αλεξανδρούπολη προ δύο εβδομάδων μας είπε ότι ο νόμος λέει ότι αν δεν υπάρχει εντολή για θανατώσεις ζώων λόγω επιζωοτίας τότε οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να “υπάγονται” στις αποζημιώσεις της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας με 30 ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα μελετήσουν τι καλύτερο μπορεί να γίνει και θα βγει κάποια στιγμή νέα απόφαση».

Τέλος, όσα μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» περί τις περίπτωσης αποζημιώσεων ύψους μόνο 30 ευρώ ανά ζώο, μας τα επιβεβαιώνουν και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Οι αποζημιώσεις σε όλη την Ελλάδα για τον καταρροϊκό πυρετό δίνονται αφού υπάρχει απόφαση σφαγής από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Θα πρέπει λοιπόν τα ζώα προκειμένου να αποζημιωθούν να μην έχουν πεθάνει. Επίσης, αποζημιώνονται όσα ζώα πεθάνουν και οι κτηνοτρόφοι “προσκομίσουν” κεφάλια τους (που φέρουν και ενώτια) ώστε να εξεταστούν για την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια για την οποία υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο αποζημιώνει με 30 ευρώ ανά ζώο. Τα χρήματα αυτά όμως είναι πολύ λίγα και ουσιαστικά οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γι’ αυτό το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να βρει μια “φόρμουλα” ώστε όσα κοπάδια είχαν πληγεί από καταρροϊκό πυρετό και ήταν υπό περιορισμό στο στάβλο (οπότε υπήρξαν μεγάλα έξοδα για αγορά ζωοτροφών) να αποζημιώνονται για τις ζωοτροφές. Από τα 6,5 εκατ. που δόθηκαν τα 4 περίπου πήγαν στην ευλογιά σε 2 – 3 Π.Ε. της Βόρειας Ελλάδας ενώ έχουν δοθεί και κάποια χρήματα για τους ψεκασμούς».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ