2014-11-08 13:08:31
Φωτογραφία για Αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα της ΑΟΖ
Του Παντελή Σαββίδη.

Σαμαράς και Αναστασιάδης συναντώνται με τον Σίσι στο Κάϊρο.-Τριμερής συνάντηση ελπίδας για την περιοχή.

Η τριμερής συνεννόηση Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου και η συνάντηση, το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, στο Κάϊρο, διαμορφώνουν μια νέα γεωπολιτική και γεωοικονομική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο για την οποία ανησυχεί η Τουρκία και στην οποία επιδιώκει να συμμετάσχει με τρόπο που θυμίζει τις χειρότερες παραδόσεις της: εκβιάζοντας στρατιωτικά.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η πολιτική που ακολουθεί την οδηγεί σε πληθώρα αδιεξόδων που για να τα ξεπεράσει, μπορεί να υπονομεύσει ολόκληρη την περιοχή. Αλλά, αυτό δεν είναι εύκολο. Η Τουρκία για να συμμετάσχει στις εξελίξεις θα πρέπει να αλλάξει ρότα. Και αντί απειλών να εκδηλώνει την επιθυμία της για ειρηνική συνεργασία. Κατά πόσο, όμως, αυτό συνάδει με τον χαρακτήρα του τούρκου προέδρου;


Δεν είναι μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα που προκαλούνται από τις δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Είναι και η Αίγυπτος που ανησυχεί απο τις προσπάθειες της Άγκυρας να υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα της περιοχής χρηματοδοτώντας με 10 εκατομμύρια δολάρια την οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» για να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό της χώρας.

Οι καταγγελίες αυτές γίνονται σε υψηλό επίπεδο στην Αίγυπτο, η οποία ανησυχεί ακόμη και από την ενθάρρυνση που παρέχει η Άγκυρα στον ISIL, να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στις χώρες του Magreb ώστε να υπάρξει μια αποσταθεροποιητική περικύκλωση της χώρας. Το ερώτημα με την Τουρκία είναι μέχρι ποίου σημείου η διεθνής κοινότητα θα ανέχεται τις προκλήσεις της. Από τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξει ένα ακόμη βήμα προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των τριών χωρών.

Εκτιμήσεις

H εφημερίδα Al-Akhbar (7.11.14) σε δημοσίευμά της αναφέρεται σε δηλώσεις επίσημων αιγυπτιακών πηγών, σύμφωνα με τις οποίες, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες και να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και να αναζητηθούν τρόποι στήριξης της νομιμότητας των θεσμών της.

Οι ίδιες πηγές αρνήθηκαν, με υπονοούμενα, ότι η Σύνοδος αποτελεί αντίδραση έναντι της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η Αίγυπτος δίδει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, όχι ως σχήμα που στρέφεται εναντίον κάποιας πλευράς ή χώρας στην περιοχή, αλλά ως βήμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας που θα προστατεύσει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου από οιεσδήποτε παραβιάσεις και θα ενισχύσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, αιγύπτιοι διπλωμάτες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτιμούν ότι η σύνοδος κορυφής των τριών χωρών θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την Τουρκία.

Ο πρώην Πρέσβης της Αιγύπτου στις ΗΠΑ κ. Abdel-Raouf El-Reedy επεσήμανε ότι οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα περιλαμβάνουν πολλά θέματα και κυρίως όσα σχετίζονται με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια και η οικονομική συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, θα είναι τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης. Επίσης, θα τεθεί το ζήτημα της κατάστασης των Αιγύπτιων εργαζομένων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κ. El Reedy απέκλεισε την πιθανότητα να αναφερθούν οι συνομιλίες της Συνόδου στο θέμα της Τουρκίας τονίζοντας ότι “η Τουρκία δεν αποτελεί εμμονή” ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να τεθούν θέματα πολιτιστικής συνεργασίας.

Ο Διπλωμάτης Fathi El-Shazli, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το Κυπριακό θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα συζητηθούν στην Τριμερή Συνάντηση προσθέτοντας ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα τεθεί και αυτός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Shazli εκτίμησε ότι στην εν λόγω συνάντηση κορυφής θα συζητηθεί η στάση της Τουρκίας κυρίως μετά τις πρόσφατες προκλήσεις της και τις δηλώσεις Erdogan για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής διώρυγας προκειμένου να μην χρησιμοποιείται η διώρυγα του Σουέζ.

Ο Δρ Mohamed Abdel Kader ειδικός στα τουρκικά θέματα στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών της Al Ahram, σημείωσε ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου, προσθέτοντας ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένας από τους σημαντικότερους άξονες των συνομιλιών.

Κατά τον Abdel Kader, η σύνοδος κορυφής των τριών χωρών θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την Τουρκία και η Αίγυπτος θα συνάψει μια σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων στον τομέα των επενδύσεων και του εξωτερικού εμπορίου.

Εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών για την συνεργασία

Αιγύπτιοι διπλωματικοί αναλυτές θεωρούν τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου διπλωματικό ράπισμα στην Άγκυρα αλλά και στο Τελ Αβίβ.

Υποστηρίζουν ότι, το Τελ Αβίβ ανησυχεί για τον αυξημένο συντονισμό μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου, που μπορεί να έχει επίδραση στα οικονομικά του συμφέροντα και στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και αποδίδουν την επίσκεψη Λίμπερμαν στη Λευκωσία στην ανησυχία αυτή.

-Ο Αιγύπτιος Βοηθός ΥΠΕΞ Αραβικών Υποθέσεων, Πρέσβης Abdul Rahman Salah, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει πολιορκηθεί διεθνώς και το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να κερδίσει την έδρα του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδεικνύει την πολιτική της αποτυχία.

-Ο πρώην Πρέσβης της Αιγύπτου στην Τουρκία, κ. Fathi El-Shazly, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και ότι η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους στη Μεσόγειο μπορεί να επηρεάσει τα συμφέροντα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Η Αίγυπτος ωστόσο, σε επίσημο επίπεδο σέβεται τη συνθήκη ειρήνης με το Τελ Αβίβ και δεν επιδιώκει να τη βλάψει.

-Ο Πρέσβης Naji Ghatrifi, πρώην ΥΦΥΠΕΞ, επεσήμανε ότι το ζήτημα τουρκοκυπριακού κράτους την περίοδο αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα, τονίζοντας ότι οι διαφορές με την Άγκυρα είναι πολύ βαθύτερες. Εξέφρασε επίσης, την άποψη ότι το θέμα των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου που αξιοποιούνται από το Ισραήλ διέπεται από το διεθνές δίκαιο, γεγονός που αποκλείει την πιθανότητα να επηρεάζονται τα συμφέροντα του Ισραήλ από την αιγυπτιακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΑΟΖ

Για το θέμα της ΑΟΖ που απασχολεί την Ελλάδα και την Κύπρο, άκρως ενδιαφέρουσα είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας χαρτογράφησης της Αιγύπτου του κ. Abdul-Halim.

Κατά τον κ. Abdul-Halim:

– Υπάρχουν κριτήρια για την οριοθέτηση των ΑΟΖ που διέπονται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η συνθήκη ορίζει μέχρι και 200 ναυτικά μίλια για τον καθορισμό της ΑΟΖ της κάθε χώρας. Στην περίπτωση της Κύπρου, λόγω της μικρότερης των 400 μιλίων απόστασης Κύπρου-Αιγύπτου, το 2004 ορίσθηκε η «μέση γραμμή» σύμφωνα με τις διεθνείς διατάξεις και συντεταγμένες. Συνεπώς, δεν υπάρχει περίπτωση λάθους ή αλλοίωσης των συντεταγμένων.

– Παρόλο που το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, σεβάσθηκε τα όρια της αιγυπτιακής ΑΟΖ κατά τον καθορισμό των ορίων Κύπρου – Ισραήλ το 2011 και καμία από τις τρείς χώρες δεν ανακοίνωσε πλειοδοσίες εκτός των συνόρων της. Αλλά υπάρχουν κάποιες πλευρές που επιχειρούν με τους ισχυρισμούς τους να θολώσουν την εικόνα, να αλλοιώσουν την πραγματικότητα και να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις.

– Στην πραγματικότητα, αυτές οι διαδόσεις αποτελούν οργανωμένο σχέδιο για επαναχάραξη των συνόρων, που δεν είναι προς το συμφέρον της Αιγύπτου αλλά της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ο πρώτος επωφελούμενος από την επαναχάραξη των συνόρων, γιατί δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ και δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου.

– Επιπρόσθετα, ορισμένα ελληνικά νησιά, όπως το Καστελόριζο, απέχουν ελάχιστα από τις ακτές της Τουρκίας και συνεπώς δεν έχει δικαιώματα σε αυτή την περιοχή. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία παροτρύνει τους συνδέσμους της στην Αίγυπτο να υποκινήσουν το θέμα, με την ελπίδα ότι σε περίπτωση επαναχάραξης των συνόρων θα κερδίσει και η Αίγυπτος κάποια κοιτάσματα αερίου.

– Στην πραγματικότητα, το αίτημα επαναχάραξης των θαλασσίων συνόρων εκ μέρους της Αιγύπτου θα ήταν καταστροφικό για την ίδια, γιατί θα σήμαινε ότι αποσύρει την υιοθέτηση των διεθνών συνθηκών και των διεθνών κανονισμών.

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο δημιουργεί ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα στον αιγυπτιακό τύπο ο οποίος αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες της αλεξανδρινής παροικίας αλλά και στη γιαγιά του κ. Σαμαρά, την Πηνελόπη Δέλτα.

Οικονομικά στοιχεία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία στη σχέση Ελλάδος Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το διμερές εμπόριο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος κατέγραψε άνοδο κατά 79% το α’ εξάμηνο 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ρεκόρ της τάξεως του 1,3 δις δολαρίων.

Εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών αναφέρουν ως το πλέον πιθανόν να συνεχίσει η εξέλιξη του διμερούς εμπορίου με τους ίδιους ρυθμούς και κατά το β’ εξάμηνο 2014, με προοπτική το έτος στο σύνολο του να υπερβεί τα 2 δις δολάρια καθιστώντας τις δυο χώρες στρατηγικούς οικονομικούς εταίρους στην περιοχή.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Ελλάδα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 150% και οι Ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο αύξηση κατά 41%, γεγονός που καθιστά την Αίγυπτο τον 6ο σημαντικότερο πελάτη παγκοσμίως, για τη χώρα μας.

Παρέμβαση Τουρκίας στα εσωτερικά τις Αιγύπτου

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διαθέσει 10 εκατ. δολάρια για να πείσουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να συνεχίσουν την βία στο εσωτερικό της Αιγύπτου

Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάζεται διαφορά απόψεων μεταξύ των στελεχών της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και αυτών που βρίσκονται στην Τουρκία, γεγονός που προμηνύει απώλεια της εξουσίας από τα μέλη του Γραφείου καθοδήγησης, που βρίσκονται στις φυλακές της Αιγύπτου.

Πηγές στους κύκλους των Αδελφών Μουσουλμάνων υποστηρίζουν ότι, τα έγκλειστα στις αιγυπτιακές φυλακές στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων ζήτησαν από τη Διεθνή οργάνωση να κατευνάσει την αντιπαράθεση με τις Αιγυπτιακές Αρχές και να σταματήσουν προς το παρόν οι διαδηλώσεις, μέχρις ότου αναδιοργανωθούν. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, οι φυλακισμένοι Αδελφοί επιδιώκουν μια συμφιλίωση και δεν επιμένουν πια για επιστροφή του Morsi στην εξουσία. Ανησυχούν επίσης για πιθανή εκδίωξη των μελών της οργάνωσης από την Τουρκία, όπως έγινε και με το Κατάρ, σε περίπτωση αύξησης των πιέσεων στην Άγκυρα

Τα μέλη όμως της οργάνωσης στο Εξωτερικό, ειδικά όσοι βρίσκονται στην Τουρκία, απέρριψαν κατηγορηματικά αυτή την πρόταση. Η Τουρκία επενέβη ώστε να μη γίνει δεκτή η πρόταση για κατευνασμό και σύμφωνα με πηγές, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διαθέσει 10 εκατ. δολαρίων για να πείσουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στο εσωτερικό της Αιγύπτου να συνεχίσουν τις κινήσεις τους, ενάντια στο Αιγυπτιακό κράτος.

Τα στελέχη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη συναντώνται κατά διαστήματα με τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος τους υπόσχεται πλήρη υποστήριξη για να επιτύχουν τους σκοπούς Αιγύπτιοι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, η Τουρκία συνωμοτεί με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, προκειμένου να πείσει τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων στις χώρες του Αραβικού Maghreb να συγχωνευθούν με το ISIL, δημιουργώντας παράρτημά της οργάνωσης σε Τυνησία, Αλγερία και Λιβύη. Στόχος αυτού του σχήματος, είναι να απειλήσει την ασφάλεια της Αιγύπτου από τα δυτικά και να την πολιορκήσει με διάφορες τρομοκρατικές ομάδες και οργανώσεις.

H Αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συμφωνία “Ro-Ro” με την Τουρκία

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Μεταφορών, κ. Hany Dahy, ανακοίνωσε ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την εμπορική συμφωνία “Ro-Ro” μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και να μην την ανανεώσει μετά τη λήξη της ισχύος της, τέλος του προσεχούς Μαρτίου

Η συμφωνία «Ro-Ro» που υπεγράφη μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας το 2012, επιτρέπει στα τουρκικά πλοία να αποφεύγουν τα τέλη της διώρυγας του Σουέζ. Τα τουρκικά πλοία που έρχονται από τα λιμάνια της Τουρκίας, ξεφορτώνουν στα αιγυπτιακά λιμάνια και στη συνέχεια τα εμπορεύματα μεταφέρονται οδικώς προς την Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να χάνει η Αίγυπτος δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, από τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ.

Ο περισσότερο ωφελημένος από τη συμφωνία αυτή, ήταν οι ναυτιλιακές εταιρείες που ανήκουν στον Ahmet Burak Erdoğan, γιο του Τούρκου Προέδρου.

Κάθε τουρκικό πλοίο θα κατέβαλε κανονικά τετρακόσιες χιλιάδες δολάρια για να διασχίσει τη διώρυγα του Σουέζ φορτωμένο με εμπορεύματα και διακόσιες χιλιάδες να επιστρέψει άδειο, γεγονός που σημαίνει εξακόσιες χιλιάδες δολάρια για κάθε πλοίο. Βάση της συμφωνίας «Ro-Ro», κάθε τουρκικό πλοίο καταβάλλει μόνο δεκαπέντε χιλιάδες δολάρια, διαμορφώνοντας την απώλεια για την Αίγυπτο και τα κέρδη για τους Erdogan σε ένα δις δολάρια ετησίως. 

 

ανιχνεύσεις
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ