2014-11-08 15:38:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Σε ένα μήνα Χριστούγεννα, αλλά δείτε τι λείπει ακόμα και από ποιές σχολικές μονάδες
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέας Αθανασόπουλος, απάντησε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ερώτηση του Ηλία Γκοτσόπουλου, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Νέα Πόλη», για τα σχολεία στα οποία εξακολουθούν να λείπουν αίθουσες . Παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις αίθουσες, τα γραφεία, ακόμη και τις τουαλέτες που λείπουν σε σχολεία της πόλης για να μπορέσει να εξελιχθεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία τη φετινή χρονιά.

Στην απάντησή του ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε τα εξής:

Κύριε Γκοτσόπουλε,

με την ερώτηση σας σαφώς επιχειρείτε να κατηγορήσετε τη δημοτική αρχή για το γεγονός της έλλειψης αιθουσών στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας.

Αναφέρεστε σκόπιμα στην ‘κυριότητα’ των σχολείων που περιήλθε στους Ο.Τ.Α. και στη ‘μέριμνα’ (γενικά) της σχολικής στέγης.

Ενημερώνουμε το Σώμα, ότι στις αρμοδιότητες των Δήμων έχουν περιέλθει : η διαχείριση των πιστώσεων που τους διατίθενται για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας των σχολείων ( θέρμανση, φωτισμός, ύδρευση, τηλέφωνα, αποχέτευση, αγορά αναλώσιμων υλικών κ.λπ.), η αμοιβή καθαριστριών και η εκτέλεση έργων για την επισκευή και τη συντήρηση των αντίστοιχων σχολείων.


Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται ούτε έχει περιέλθει στους Δήμους, η ευθύνη της κατασκευής ( με οποιοδήποτε τρόπο ) και ειδικά η οικονομική επιβάρυνσή της, αφού δεν προβλέπονται από πουθενά κονδύλια νέων αιθουσών, νέων πτερυγών και νέων σχολικών μονάδων.

Η ευθύνη των Δήμων περιορίζεται στην καταγραφή των αναγκών (σε συνεργασία με την Περιφερειακή Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και η προώθησή τους για ένταξη σε εθνικά προγράμματα ή ευρωπαϊκά (ΕΣΠΑ) μέσω της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας που έχει την ευθύνη διαχείρισής τους.

Και αυτό ακριβώς γίνεται χρόνια τώρα και υπάρχουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ», όπου έχουν ενταχθεί έξι (6) σχολεία της περιοχής μας (για επισκευές) ή το πρόγραμμα κατασκευής νέας πτέρυγας στο 16ο δημοτικό σχολείο ή της κατασκευής νέου σχολικού κτιρίου, όπως των Βραχναιίκων.

Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η διαδικασία, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και τα Κτιριακά Ακίνητα Α.Ε. (πρώην Ο.Σ.Κ.) και την βαρύνει αποκλειστικά η υπάρχουσα κατάσταση και το κρύβετε επιμελώς από τον πατραϊκό λαό, τους μαθητές, τους γονείς, τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Μας ρωτάτε πως προκύπτει η αυξανόμενη ανάγκη προκάτ αιθουσών. Ενημερώνουμε το Σώμα, πως όταν αναλάβαμε στις 02.9.14 την Αντιδημαρχία Παιδείας, ενημερωθήκαμε για επιστολή του Δήμου μας, με ημερομηνία 16.6.13, προς τα Κτιριακά Ακίνητα Α.Ε. (πρώην Ο.Σ.Κ.), με την οποία ζητούνται 29 αίθουσες για 18 σχολεία και επίσης, δεύτερη, με ίδια ημερομηνία, όπου διευκρινίζονται σαν άμεση προτεραιότητα η αποστολή 6 αιθουσών για 5 σχολεία (παράρτημα 1).

Προωθήσαμε άμεσα, με την ανάληψη των καθηκόντων μας στις 2 Σεπτεμβρίου 2014, τα αιτήματα των συγκεκριμένων σχολείων και απαιτήσαμε (τηλεφωνικά, με έγγραφα και με προσωπική συνάντηση του Δημάρχου) από τον Υπουργό Παιδείας την αποστολή άμεσα των αιθουσών.

Μέσα από επαφές, συζητήσεις με τα στελέχη της εκπαίδευσης και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, εμφανίστηκε το πρόβλημα σε όλο του το μέγεθος.

Κάθε μέρα, προστίθενται και νέα αιτήματα από τα σχολεία μας.

Σήμερα, έχουν προστεθεί και απαιτούνται επίσης προκάτ αίθουσες στο μουσικό σχολείο ( 3 διδασκαλίας, 3 γραφεία, 1 τουαλέτα), το δημοτικό σχολείο Καλλιθέας, το 6ο δημοτικό και το δημοτικό Μιντιλογλίου.

Σύνολο: 12 αίθουσες διδασκαλίας, 3 γραφεία και 1 τουαλέτα (παράρτημα 2).

Για το σημείο 1, σας ενημερώνουμε πως μαζί με τους αντιδημάρχους Μεσσάτιδας, Παραλίας, Βραχναιίκων και Ρίου, με τους προέδρους και τα μέλη των δημοτικών διαμερισμάτων, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου μας, έχουμε οργώσει από άκρη σε άκρη τα σχολεία του Δήμου Πατρέων, έχουμε προχωρήσει σε επαφές, συζητήσεις και κοινές διαπιστώσεις με τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών των σχολείων και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, χωρίς κόπο και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό τον λόγο, έχουμε άριστη εικόνα και εκτίμηση των σχολείων μας.

Στο σημείο 2, παρατηρούμε ότι αποφεύγετε να ονοματίσετε τα σχολεία που έχουν προκάτ και σας προκαλούμε δημόσια να τα αναφέρετε.

Η εικόνα που σχηματίσαμε - και που οι Δ/ντες/τριες των σχολείων μας υπέδειξαν – είναι ότι οι αίθουσες προκάτ χρησιμοποιούνται είτε ως αίθουσες διδασκαλίας είτε για άλλες χρήσεις (βοηθητικές) των σχολείων, όπως του Πειραματικού κ.λπ., τις οποίες αν τις πάρουμε θα δημιουργήσουμε πρόβλημα.

Στο σημείο 3, επειδή αναφέρεστε ειδικά στη ΔΕΥΑΠ, σας πληροφορούμε ότι είναι αναγκαίες οι προκάτ αίθουσες που αυτή χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της (παράρτημα 3).

Στο σημείο 4, όπου προτείνετε την ενοικίασή τους από τον Δήμο, παραβλέπετε - επίσης σκόπιμα - το γεγονός ότι ο Δήμος δεν μπορεί, αφενός να καλύψει οικονομικά το κόστος, αφετέρου πως έχει ήδη ζητηθεί να γίνει από τον αποκλειστικά υπεύθυνο, Υπουργό Παιδείας και τις Κτιριακές υποδομές Α.Ε., εκ μέρους της Αντιδημαρχία μας και ούτε έχουν μπει στον κόπο να απαντήσουν.

Ο βασικός πυρήνας όμως της ερώτησής σας, βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο, όπου αποκηρύσσετε το περιεχόμενο της λέξης «διεκδίκησης». Στέκεστε εχθρικά στη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής, που επιδοκιμάστηκε στις εκλογές, της ανυπακοής και της απειθαρχίας σε ό,τι πλήττει τους εργαζόμενους. Αποκηρύσσετε την οργανωμένη διεκδίκηση λύσεων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Επιδιώκετε να εκπροσωπήσετε την αστική τάξη της πόλης μας, ταυτίζεστε με τους πολιτικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό εκφράζετε μια παρωχημένη οπισθοδρομική αντίληψη, επικίνδυνη για τα λαϊκά στρώματα.

Διακατέχεστε από το σύνδρομο της αποτυχίας στις εκλογές, περιφρονείται τον ψήφο του λαού μας στην πόλη μας, εκπροσωπείτε την ιδεολογία του συμβιβασμού και της υποταγής, χρησιμοποιείτε τη μέθοδο της τυφλής κατασυκοφάντησης και προσμένετε μικροκομματικά οφέλη από την ενέργειάς σας.

Κάνετε ό,τι μπορείτε για να μείνουν τα πράγματα ‘στάσιμα’, να μην απεγκλωβιστεί ο λαός μας από την επιρροή των αστικών πολιτικών δυνάμεων, που ενδιαφέρονται για το πώς θα αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, σπρώχνοντας τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και στην καταστροφή.

Σας ενημερώνουμε πως πιο αποφασιστικά σαν δημοτική αρχή, στο μέτρο των δυνάμεών μας, θα συμβάλλουμε στο:

-ΝΑ βάλουμε εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

-ΝΑ πάρει ανάσες η λαϊκή οικογένεια διεκδικώντας «ο πλούτος που παράγεται να επιστρέφει στον ίδιο», δυναμώνοντας την προσπάθεια ανατροπής του άδικου, βάρβαρου οικονομικού-κοινωνικού συστήματος που ζούμε και την ικανοποίηση των βασικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας με άλλη οργάνωση στην οικονομία και στην κοινωνία.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ