2014-11-09 11:33:06
Φωτογραφία για Βγαίνουμε μέσα από το «τούνελ» των μνημονίων
Μπορεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να ήταν αισιόδοξος στο μήνυμα που έστειλε την Παρασκευή το βράδυ, λέγοντας ότι... η Ελλάδα «βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων», ωστόσο οι δανειστές έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αμέσως μετά το πέρας του Ecofin της Παρασκευής, ξεκαθάρισε ότι σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί – πολλά εξ αυτών εκκρεμούν από το 2013 – κάτι που εμποδίζει την εξέταση της πορείας του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπέϊ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Ευρώπη στη θύελλα», τόνισε ότι η Ελλάδα «έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη» και ζήτησε να μην «χαραμιστεί» λέγοντας, χαρακτηριστικά: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».


Τις ανησυχίες των αγορών προσπάθησαν να διασκεδάσουν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε άπαντες ότι η χώρα θα παραμείνει, «πέρα και πάνω από οτιδήποτε σχέσεις με οποιουσδήποτε δανειστές, όταν αυτές τελειώσουν» στο δρόμο της σταθερότητας, της σοβαρότητας, των μεταρρυθμίσεων, «για το καλό του μεγάλου αγαθού που λέγεται ανάπτυξη».

Ο κ. Βενιζέλος, από την άλλη, εγγυήθηκε πως η προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup εντάσσεται απολύτως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και κάνει συγκεκριμένα βήματα «ούτως ώστε, έως το τέλος της χρονιάς, να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους και να έχει αλλάξει σελίδα η χώρα».

Την ίδια ώρα, κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων δηλώνει πως με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Αίγυπτο, από Δευτέρα «μπαίνουμε στη δύσκολη φάση της υλοποίησης των εκκρεμοτήτων κάτι που πρέπει να γίνει εντός των επομένων τριάντα ημερών».

Συγκεκριμένα, στις 6 Δεκεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Δύο ημέρες μετά συνεδριάζει για τελευταία φορά εντός του 2014 το Eurogroup.

Μέχρι τέλος του έτους πρέπει η όποια συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών με τους ευρωσκεπτικιστές να περιμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη.

«Μια αστοχία μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να προκαλέσει black out στις αγορές και ραγδαίες εξελίξεις στο έτσι κι αλλιώς ταραγμένο πολιτικό εγχώριο πολιτικό σκηνικό », παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ