2014-11-11 10:34:02
Φωτογραφία για Ξεκίνησε η ''Γαλάζια Φάλαινα'' της Τουρκίας
Άρχισε σήμερα από τη ναυτική βάση Άκσαζ η διεθνής θαλάσσια άσκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων. με την επωνυμία ''Γαλάζια Φάλαινα 2014''. Τα πλοία αρχικά κινήθηκαν νότια, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και γενικά θα κινηθούν στην Αν. Μεσόγειο.Από τουρκικής πλευράς συμμετέχουν 3 φρεγάτες , δυο κορβέτες , τρία υποβρύχια και ένα πετρελαιοφόρο.

Πρόκειται για άσκηση με στόχο την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας με φιλικές χώρες γράφουν τώρα τα τουρκικά ΜΜΕ- εξ ού και η συμμετοχή ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και πλοίων ή παρατηρητών από 12 χώρες.

Πριν μερικές ημέρες η Μιλιέτ είχε γράψει ότι σκοπός της άσκησης είναι η υπενθύμιση της «ύπαρξης της Τουρκίας» στην περιοχή.κοντά στο οικόπεδο «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχουν γίνει οι έρευνες για πετρέλαιο από την αμερικανική Noble. Η Άγκυρα δηλαδή επιχειρεί να αξιοποιήσει την ΝΑΤΟική συμμετοχή προς όφελός της και μάλιστα σε μια ωμή πρόκληση κατά της Κύπρου και των δικαιωμάτων της ( έγραψε σχετικά το OnAlert)


Μάλιστα ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ είχε χρησιμοποιήσει την έναρξη συγκέντρωσης των πλοίων στην βάση για να αναφερθεί στο γνωστό θέμα με τους ''κανόνες εμπλοκής'' ( Δείτε σχετικό άρθρο στο OnAlert).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, στην άσκηση, παράλληλα με 9 τουρκικά πολεμικά πλοία της «οργανώτριας» χώρας, θα λάβουν μέρος και στοιχεία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Πακιστάν.

Τυπικά η άσκηση ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου με την συγκέντρωση των πλοίων και άλλες προετοιμασίες και θα ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου.
OnAlert
InfoGnomon
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ