2014-11-24 23:04:25
Φωτογραφία για Ζώνες απαγόρευσεις πτήσεων ζητεί από Δύση και αραβικές χώρες η συριακή αντιπολίτευση
«Περισσότερη έμφαση στον Άσαντ και όχι μόνο στο Ισλαμικό Κράτος» το μήνυμά της

EPA/DOD/US AIR FORCE/SGT. SHAWN NICKEL

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την υποστήριξη του διεθνούς πλαισίου της Γενεύης.

Η κύρια συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι το σχέδιο του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία το οποίο προβλέπει τοπικές εκεχειρίες σε όλη την εμπόλεμη χώρα πρέπει να συνοδεύεται από «ασφαλείς ζώνες» και την απαγόρευση αεροπορικών επιδρομών από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός των Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων (ΣΕΣ), ο οποίος αναγνωρίζεται από τη Δύση και τις περισσότερες αραβικές χώρες ως νόμιμος εκπρόσωπος του λαού της Συρίας, ανέφερε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέπεται καμία παρουσία καθεστωτικών δυνάμεων ή πολιτοφυλάκων» στη ευρύτερη περιοχή την οποία όρισαν με βάση συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες.


Οι προτεινόμενες ζώνες ασφαλείας θα καλύψουν τα προπύργια της αντιπολίτευσης γύρω από την πόλη Νταράα, στη νότια Συρία, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου μισού της χώρας.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την υποστήριξη του διεθνούς πλαισίου της Γενεύης, το οποίο καλεί να σχηματιστεί μια μεταβατική αρχή, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

REUTERS/OMAR SANADIKI

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα (φωτ. αρχείου).

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα πρότεινε να υπάρξουν τοπικές εκεχειρίες, με πρώτη προτεραιότητα την περιοχή γύρω από το Χαλέπι στο βορρά, όπου οι αντάρτες δέχονται στρατιωτική πίεση από τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Η εκεχειρία στο Χαλέπι θα μπορούσε να αποτελέσει «θεμέλιο» για να ανασταλούν οι εχθροπραξίες και για άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ.

Το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού εστιάζει στην «τρομοκρατία» και την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχει εξοργίσει την αντιπολίτευση, η οποία φοβάται ότι η διεθνής κοινότητα χάνει το ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Πρόσφατα και η γειτονική Τουρκία ζήτησε να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία, αλλά η ιδέα δεν υποστηρίχθηκε από τα δυτικά κράτη, ενώ συνάντησε αντίσταση και από τη συμμαχία Ρωσίας - Κίνας.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ ΞΑΝΑ, ΑΛΛΑ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ ΞΑΝΑ, ΑΛΛΑ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ