2014-11-28 10:12:22
Φωτογραφία για Δες και κάνε την επιχείρησή σου κολοσσό χωρίς budget...
Η ανάγκη σου για προβολή και νέους πελάτες μεγάλη, αλλά δεν υπάρχει budget για διαφήμιση; Ένας κολοσσός, με πρακτικές growth hacking δείχνει τον δρόμο Σε κάθε μία επικοινωνία που έχει η ομάδα του HumanAdvanced.com, με στελέχη και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, θέλουμε να γίνεται αντιληπτό από όλες τις πλευρές το εξής: Η επιχείρησή σου έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή σου. Είναι το σπίτι της επαγγελματικής σου ζωής, των φιλοδοξιών και επαγγελματικών ελπίδων. Η επιχείρησή σου, δεν είναι μια ακόμα επιχείρηση αλλά ο υποστηρικτής και χορηγός των ονείρων σου. Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε σημαντικό να φροντίζει κάποιος την ανάπτυξη της επιχείρησής του. Όσο αναπτύσσεται τόσο πιο γερά θεμέλια αποκτά και όσο πιο μεγάλη γίνεται τόσο μεγαλύτερα όνειρα μπορεί να στεγάσει.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης είναι το πώς πλασάρεσαι στην αγορά σου. Το να γίνει γνωστό το προϊόν σου ή η υπηρεσία σου σε όλο και περισσότερο κόσμο σημαίνει περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, που σημαίνει περισσότεροι πελάτες, που σημαίνει καλύτερη ταμειακή ροή άρα και αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης.


Το πρόβλημα με τις ελληνικές επιχειρήσεις όμως είναι ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα, δεν έχουν διαθέσιμους δύο καθοριστικούς παράγοντες για την προβολή τους.

Α) Υπόβαθρο για να στηρίξουν παραδοσιακές μεθόδους marketing όπως μια διαφήμιση στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Αλήθεια πόσες επιχειρήσεις γνωρίζετε που έχουν δικό τους τμήμα Marketing ή Διαφήμισης;

Β) Budget προς επένδυση για προβολή / διαφήμιση. Οι επιχειρήσεις που είναι στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και οι ταμειακές εισροές είναι ακόμα μικρές αλλά και οι επιχειρήσεις που ανακάμπτουν από ένα κακό οικονομικό αποτέλεσμα ή προσπαθούν να επιβιώσουν στην κρίση, δεν έχουν τα κατάλληλα οικονομικά εφόδια να επιχειρήσουν παραδοσιακές διαφημιστικές καμπάνιες. Το ζήτημα είναι ότι είναι αυτές που το χρειάζονται περισσότερο.

Το 2010, ένα κείμενο του Sean Ellis, επενδυτή, επιχειρηματία και υψηλόβαθμου στελέχους σε ονόματα όπως η EventBrite,DropBox και άλλες, έμελε να εισάγει στο κόσμο ένα νέο όρο που θα χαρακτήριζε τις προσπάθειες όλων όσων προσπαθούν και καταφέρνουν να επιτύχουν προβολή με νέες πρακτικές. Τους ονόμασε Growth Hackers (Χάκερς της ανάπτυξης). Ένας Growth Hacker μπορεί με την χρήση της αναλυτικής σκέψης, των μετρικών (αποτελέσματα και στατιστικά) που μπορεί να έχει στη διάθεσή του και με την δημιουργικότητα (Analytical Thinking, Social Metrics, Creativity) να φέρει προβολή με πολύ μικρό οικονομικό κόστος.

Το AirBnB, ο κολοσσός του Sharing Economy, μέσω του οποίου οποιοσδήποτε μπορεί να νοικιάσει ένα δωμάτιο του σπιτιού του ή ολόκληρο διαμέρισμα σε κάποιον επισκέπτη για μια μέρα ως και χρόνια, αντικαθιστώντας έτσι εν μέρει τα ξενοδοχεία άλλα και τους παραδοσιακούς τρόπους ενοικίασης καταλυμάτων, αντιμετώπισε ένα ζήτημα στα πρώτα του βήματα. Πως μπορεί η υπηρεσία μου να γίνει γνωστή στο κοινό που νοικιάζει σπίτια χωρίς να ξοδέψω όλα μου τα χρήματα σε αγορά διαφημίσεων; Η λύση ήρθε γρήγορα. Μέσω του Graiglist (το μεγαλύτερο site αγγελιών), που έχει δεκάδες εκατομμύρια χρήστες, πόσταραν αγγελίες για καταλύματα όπως ακριβώς θα ποστάραμε μια αγγελία για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος. Η αγγελία οδηγούσε τον χρήστη να ενοικιάσει μέσω του AirBnB και όχι απευθείας όπως θα γινόταν παραδοσιακά. Ο χρήστης έκανε εγγραφή, έβλεπε την καταχώρηση και μέσω του Airbnb, χωρίς να χρειαστεί ούτε ένα τηλέφωνο, έκανε την ενοικίαση.

Όταν είδαν ότι αυτό πέτυχε έβαλαν ένα κουμπί στο site τους που με το πάτημά του η αγγελία σου αυτόματα δημοσιευόταν και στο Graiglist. Έτσι οι ήδη υπάρχοντες χρήστες πρόβαλλαν συνεχώς το Airbnb σε ένα κοινό εκατομμυρίων και έφερναν νέους χρήστες, οι οποίοι με τη σειρά τους, έφερναν νέους χρήστες. Το AirBnB.com ξεκίνησε με 20.000 δολάρια Angel Funding και από εκείνες τις μέρες μέχρι τώρα, έχει λάβει χρηματοδότηση 800 εκατομμυρίων δολαρίων, στηριζόμενο στην συνεχώς αυξανόμενη βάση χρηστών του!

Αυτό που έκαναν οι άνθρωποι της παραπάνω περίπτωσης είναι να δώσουν σημασία σε 3 βασικά σημεία:

Πού βρίσκεται ο κόσμος που με ενδιαφέρει; Πλάσαραν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που ήδη έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για αυτήν. Σε site

αγγελιών για καταλύματα που προσφέρει δωρεάν αγγελίες και μάλιστα έχει εκατομμύρια χρήστες. (analytical thinking)

Πώς αλληλεπιδρούν οι χρήστες; Επεμβαίνοντας στην διαδικασία της αλληλεπίδρασης των χρηστών που τους αφορούσαν δημιούργησαν ένα κανάλι προς το δικό τους website και φυσικά κράτησαν επαφή με αυτούς οδηγώντας τους σε εγγραφή. (Social Metrics).

Πώς θα το αυτοματοποιήσω; Με ένα απλό κουμπί που δημοσιεύει την αγγελία όποιου χρήστη επιθυμεί στο site αγγελιών κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο διάδοσης της αγγελίας του καθενός και προβολής αυτού σε εκατομμύρια χρήστες και μέσω αυτού φυσικά και του ίδιου του AirBnb. (Creativity)

Φυσικά η παραδοσιακή διαφήμιση, είναι μια εξαιρετικά αποδοτική πρακτική, όμως σίγουρα, πριν αποφασίσεις να επενδύσεις σε μια πολυέξοδη καμπάνια σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, θα ήθελες να έχεις ακούσει μια πρόταση Growth hacking για ανάπτυξη  όπως η παραπάνω του AirBnB, έτσι δεν είναι;
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ