2015-01-11 14:54:45
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ελευθερόγλου
Ν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ: Πώς σχολιάζετε ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες του «Μπαρμπαρός» από τις 6 Ιανουαρίου έως τις 6 Απριλίου εντός της κυπριακή» ΑΟΖ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ουδεμία τεχνητή προσπάθεια συντήρησης της έντασης μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ισχυρή βούληση της Κύπρου και της Ελλάδας να ασκήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους και να περιφρουρήσουν τα ζωτικά συμφέροντά τους. Όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να επιδείξουν σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο αλλά και να σταθούν με ρεαλισμό απέναντι στα πραγματικά δεδομένα.

Ν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ: Η τακτική απέναντι στην Τουρκία, με δεδομένες τις απειλές της, είναι η ενδεδειγμένη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η χώρα μας αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα πολύπλοκο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς. Επιδεικνύουμε ψυχραιμία και σοβαρότητα, καθώς γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα και την ισχύ που διαθέτει το εθνικό αμυντικό σύστημα έναντι οιασδήποτε απειλής.


Παράλληλα δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των συμφερόντων του Ελληνισμού. Όπως είπα την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, η Ελλάς κρατά κλάδο ελαίας στο ένα χέρι και ξίφος δικαίου στο άλλο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν κύρος που αναγνωρίζεται διεθνώς και αποδεικνύουν καθημερινώς ότι παρά τις περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν από τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, παραμένουν ο αδιαμφισβήτητος θεσμός που εγγυάται την εθνική ανεξαρτησία και τον εμπιστεύονται οι πολίτες. Σας υπενθυμίζω ενδεικτικά τις δηλώσεις που έκαναν πριν από μερικές ημέρες οι διασωθέντες από το «Norman Atlantic», τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαποί, οι οποίοι απέδωσαν τα εύσημα στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν ακόμη μία αφορμή για να νιώσω υπερήφανος ως πολιτικός τους προϊστάμενος.

Ν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ: Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο, έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στις απολαβές τους, οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη και παρά την απόφαση του ΣτΕ. Τι απαντάτε σε αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει επιστραφεί ήδη ένα μέρος και σας διαβεβαιώνω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στεκόμαστε αρωγοί και επιδιώκουμε να επιτύχουμε το πρέπον και αναγκαίο επίπεδο ανταπόδοσης στους στρατιωτικούς, στους αποστράτους και στις οικογένειές τους.

Ν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ: Κάποιος που ακούει αυτήν τη δήλωση, υποθέτοντας ότι κατέρχεστε στη Β' Αθηνών, μπορεί να αναρωτηθεί: «Μήπως ο υπουργός κάνει τώρα αυτήν τη δήλωση εκ του ασφαλούς εν όψει των εκλογών αλλά μετά τις 25 Ιανουαρίου την ξεχάσει;»

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συγκεκριμένη δέσμευση, όπως γνωρίζετε, αποτελεί και δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Δεν περιμένουμε τις εκλογές για να υποσχεθούμε την υλοποίηση μίας δέσμευσής μας. Άλλωστε, ως Πολιτεία οφείλουμε να ανταποδώσουμε στους ενστόλους τις υπηρεσίες που πρόσφεραν και προσφέρουν στη χώρα, την οποία και κράτησαν όρθια παρά τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση.

Να σας υπενθυμίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα το αξιόμαχό τους, ενώ οι αστυνομικοί μας, των οποίων διατέλεσα πολιτικός προϊστάμενος επί δύο έτη, κατάφεραν ένα τιτάνιο έργο στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας, όπως και οι πυροσβέστες μας στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας. Δεν είναι «χάρη» αλλά χρέος μας απέναντι σε όσους κρατούν ψηλά τη σημαία, όπως και απέναντι στους αποστράτους που υπηρέτησαν την πατρίδα. Και δεν είναι προεκλογική υπόσχεση, αλλά δέσμευση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Ν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ: Φοβάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του σε κρίσιμα θέματα, όπως το μεταναστευτικό, η δημόσια ασφάλεια και τα εθνικά θέματα, θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ελπίζω καταρχάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλεγεί κυβέρνηση και ότι δεν θα έχουμε την «ευκαιρία» να διαπιστώσουμε αν ευσταθεί κάτι τέτοιο ή όχι. Αυτό που χρειάζεται είναι να αναλογιστούν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό ή η δημόσια ασφάλεια, και να αποφασίσουν αν συμφωνούν με αυτές τις θέσεις. Ή να αναζητήσουν π.χ. τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη «Βίλα Αμαλία», τότε που κορυφαία στελέχη του χαρακτήριζαν τους λοστούς και τα μπουκάλια για βόμβες μολότοφ «είδη καθημερινής ανάγκης»!

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, όχι μόνο «ζαλίζεται» κανείς από την πολυγλωσσία και τις θέσεις διάφορων συνιστωσών, αλλά και τρομάζει κιόλας από τις θέσεις που ορισμένα στελέχη του διατυπώνουν. Στο χέρι του ελληνικού λαού, όμως, είναι να αποτρέψει το ενδεχόμενο επικίνδυνων πειραματισμών απ' όσους θέλουν η Ελλάδα να μετατραπεί σε μία «Βενεζουέλα της Μεσογείου».

Ν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ: Μπορεί η Ν.Δ. να επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στις εκλογές αυτές, τις οποίες δεν απαίτησε ο ελληνικός λαός αλλά στις οποίες οδήγησαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος, υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο διακύβευμα.

Ζητούμενο δεν είναι απλώς η επικράτηση της Ν.Δ., η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και συνεχώς από το 1974 δίνει λύσεις σε ιστορικά αδιέξοδα που προκαλούν ο λαϊκισμός και η επιπολαιότητα. Ζητούμενο είναι να μην πάνε χαμένες οι θυσίες έξι ετών και να μην αρχίσει εκ νέου ένας φαύλος κύκλος αδιεξόδων με θύματα τους πολίτες και πρωτίστως τους ασθενέστερους οικονομικά. Ζητούμενο είναι επίσης να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και στην ευρωζώνη, όπως και να μην υπάρξουν τριτοκοσμικοί πειραματισμοί σε όλα τα επίπεδα, οι οποίοι θα οδηγήσουν ίσως όχι μόνο σε οικονομικές αλλά και σε εθνικές περιπέτειες.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ