2015-01-21 09:15:27
Φωτογραφία για Από πού δανείστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το σύνθημα του Η ελπίδα έρχεται;
H ευτυχία έρχεται. Αυτό ήταν το ιστορικό σύνθημα της καμπάνιας που έκαναν στην Χιλή ενάντια στη χούντα του Πινοσέτ, με αφορμή το δημοψήφισμα του 1988. Και όπως παραδέχονται σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το σύνθημα αυτό οδήγησε και στο σημερινό «Η ελπίδα έρχεται».

Μάλιστα η ιστορία αυτής της ιστορικής καμπάνιας έγινε ταινία, με τον τίτλο «Νο» από τον σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρέν.

Ο 39χρονος Τάσος Κορωνάκης, συντονιστής της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε την πηγή έμπνευσης.

«Χαίρομαι που το είδατε στην καμπάνια μας κι είναι η πρώτη φορά που το λέω δημόσια», είπε ο κύριος Κορωνάκης στην Εφημερίδα των Συντακτών.. «Ζούμε κι εμείς σε μια έκτακτη κατάσταση, σε μια χώρα που υποφέρει. Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει να κερδίσει η Αριστερά, αλλά ο λαός. Η καμπάνια της Ν.Δ. είναι ετεροπροσδιοριζόμενη, μας λέει συνεχώς τι τρομερά πράγματα θα συμβούν αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό δεν στέκεται από το τρολάρισμα, την αποδομεί ο ίδιος ο κόσμος. Η δική μας καμπάνια δεν κοιτάζει πίσω, αλλά μπροστά. Κι όπως έκαναν και οι Χιλιανοί, δεν στεκόμαστε στον πόνο που ζήσαμε, αλλά στη χαρά που θα ζήσουμε αν κερδίσουμε όλοι μαζί».


Η ιστορία του συνθήματος

Οταν ο Πινοσέτ αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνει στη εξουσία για άλλα οκτώ χρόνια ή για το αν θα προχωρούσε σε εκλογές η Χιλή, έδωσε στους αντιπάλους του χρόνο 15 λεπτών στην τηλεόραση – κρατώντας για τον ίδιο 23 ώρες και 45 λεπτά. Κι όμως αρκούσε το ένα τέταρτο για την ευφάνταστη, στοχευμένη καμπάνια των απέναντι.

Οι υποστηρικτές του ΟΧΙ ανέθεσαν τη διαφημιστική εκστρατεία στον νεαρό Eugenio García. Εναν διαφημιστή που δεν είχε ενεργή πολιτική δράση. Και αυτό που πρότεινε έμεινε στην ιστορία. Ηταν ένα δεκαπεντάλεπτο ελπίδας, αισιοδοξίας, πίστης. Καμία αναφορά στο παρελθόν, στα θύματα, στη βία και καταπίεση του Αλιέντε. Μόνο άνθρωποι που χόρευαν στους δρόμους, σκηνές γιορτής και αγάπης και συνύπαρξης υπό το σύνθημα “Χιλή, η ευτυχία έρχεται!”  (Chile, la alegría ya viene). Ακολουθούσε ένα ΟΧΙ γραμμένο κάτω από ένα ουράνιο τόξο! Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ