2015-01-21 09:17:38
Φωτογραφία για “Η Αμερική γυρίζει σελίδα” ανακοίνωσε ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του Κονγκρέσου για την κατάσταση της Ενωσης, το τέλος της οικονομικής κρίσης, “της χειρότερης κρίσης από την Μεγάλη Υφεση” και “την είσοδο των ΗΠΑ σε μία νέα οικονομική εποχή”.

“Απόψε γυρίζουμε τη σελίδα μιάς βίαιης ύφεσης”, είπε παρουσιάζοντας τη στρατηγική του για την “οικονομία της μεσαίας τάξης”.

“Εναπόκειται πλέον σε εμάς να επιλέξουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε τα επόμενα 15 χρόνια”, είπε σε μία ομιλία περισσότερο προσανατολισμένη προς τις αξίες, παρά τις πολιτικές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε την αύξηση της φορολογικής πίεσης προς τα ευπορότερα νοικυριά, διευκρινίζοντας ότι θα επανέλθει με λεπτομέρειες προς το Κονγκρέσο τις προσεχείς δύο εβδομάδες.. “Θα αποδεχθούμε μία οικονομία όπου μόνο λίγοι τα καταφέρνουν με θεαματικό τρόπο;”, είπε.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμος να επενδύσει στην οικονομική ανάπτυξη για να προσφέρει στις εργαζόμενες οικογένειες της μεσαίας τάξης βοήθεια υπό τη μορφή αδειών ασθενείας, μητρότητας και προσιτής φροντίδας των παιδιών. “Η οικονομία της μεσαίας τάξης αποδίδει. Η επέκταση των ευκαιριών αποδίδει. Ολες αυτές οι πολιτικές θα συνεχίσουν να αποδίδουν, όσο δεν μπαίνουν εμπόδιο οι πολιτικές”, είπε.

Ζήτησε επίσης από το Κονγκρέσο να νομοθετήσει για την εξίσωση των αμοιβών ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία. “Είναι 2015, είναι καιρός”, είπε.

Ιράν

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, καιν σχετικά με το Ιράν, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης “θα σημάνει την αποτυχία της διπλωματίας”.

“Η διπλωματία μας λειτουργεί με σεβασμό προς το Ιράν, όπου, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, σταματήσαμε την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και μειώσαμε το απόθεμα των πυρηνικών υλικών”.

“Μέχρι την άνοιξη, έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευθούμε μία πλήρη συμφωνία που θα εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, πράγμα που διασφαλίζει την Αμερική και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, αποτρέποντας μία νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή”.

“Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι οι διαπραγματεύσεις θα επιτύχουν …αλλά η επιβνολή νέων κυρώσεων θα εμποδίσουν με βεβαιότητα τις διπλωματικές προσπάθειες. Αυτό δεν έχει νόημα, για τον λόγο αυτόν θα προβάλω το βέτο μου”, είπε.

Κούβα

“Αυτή τη χρονιά, το Κονγκρέσο θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον τερματισμό του εμπάργκο … στην Κούβα θέτουμε τέλος σε μία πολιτική η οποίας έχει σταματήσει να λειτουργεί από καιρό. Οταν αυτό που κάνουμε δεν λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, είναι καιρός να δοκιμάσουμε κάτι άλλο”, είπε.

“Το χέρι φιλίας που τείνουμε προς τον κουβανικό λαό μπορεί να επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα σε μία κληρονομιά απαξίωσης”.

Τρομοκρατία

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα νικήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά “αυτή η προσπάθεια θα χρειασθεί καιρό, θα χρειασθεί προσήλωση στον στόχο. αλλά θα επιτύχουμε”, είπε εκφράζοντας την αλληλεγγύη προς όλα τα θύματα της τρομοκρατίας, “από το σχολείο του Πακιστάν μέχρι τους δρόμους του Παρισιού”.

“Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τους τρομοκράτες και να διαλύουμε τα δίκτυά τους, και διατηρούμε το δικαίωμα μονομερούς δράσης, όπως δεν έχουμε σταματήσει να κάνουμε από τότε που εξελέγην, για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών που συνιστούν απευθείας απειλή για εμάς και τους συμμάχους μας”.

Ρωσία-Ουκρανία

“Υπερασπιζόμαστε την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μεγάλοι δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τους μικρούς, αντιτιθέμενοι στη ρωσική επίθεση, υποστηρίζοντας τη δημοκρατία στην Ουκρανία και δίνοντας εγγυήσεις ασφαλείας στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ”, είπε.

“Πέρυσι, όταν ασχολούμασταν μαζί με τους συμμάχους μας με το δύσκολο εγχείρημα της επιβολής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ορισμένοι έλεγαν ότι η επίθεση του Πούτιν αποτελούσε μία μεγαλειώδη επίδειξη στρατηγικής και ισχύος. Ε, λοιπόν, σήμερα, οι ΗΠΑ είναι ισχυρές και ενωμένες με τους συμμάχους τους, ενώ η Ρωσία είναι απομονωμένη και η οικονομία της σε διάλυση”, είπε.

Γκουαντάναμο

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να μην σταματήσει τις προσπάθειες για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, λέγοντας ότι “είναι καιρός να τελειώσουμε τη δουλειά”.

“Ως Αμερικανοί, είμαστε προσηλωμένοι στη δικαιοσύνη- κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να δαπανούμε τρία εκατομμύρια ανά κρατούμενο για να διατηρούμε μία φυλακή που ο κόσμος καταδικάζει και οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν για να στρατολογούν”, είπε.

Αντισημιτισμός

“Σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια…Για τον λόγο αυτόν παίρνουμε θέση κατά της θλιβερής επανεμφάνισης του αντισημιτισμού σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Για τον λόγο αυτόν συνεχίζουμε να απορρίπτουμε τα υβριστικά στερεότυπα κατά των μουσουλμάνων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων συμμερίζεται τη δέσμευσή μας για την ειρήνη”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. 

mignatiou.com   Photo via @Politico
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ