2015-01-21 21:43:54
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στο EURONEWS και το δημοσιογράφο Σταμάτη Γιαννίση
Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλώς ήλθατε στην ειδική εκπομπή του Euronews για τις Ελληνικές εκλογές. Εδώ, στα στούντιό μας στην Αθήνα, είμαι ο Σταμάτης Γιαννίσης και μαζί μου βρίσκεται ο κ. Νίκος Δένδιας, Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας και υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το κυβερνόν κόμμα. Κύριε Δένδια καλώς ήλθατε στο Euronews.

Αναμφίβολα, αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ελλάδας. Γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί είναι τόσο υψηλό το διακύβευμα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Δυστυχώς θα πρέπει να συμφωνήσω μαζί σας, ότι όντως είναι πολύ κρίσιμες. Γιατί είναι τόσο κρίσιμες; Γιατί τα δύο βασικά κόμματα που διεκδικούν την νίκη στις εκλογές και τη δημιουργία της επόμενης κυβέρνησης στην Ελλάδα έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά το τι είναι λάθος στην Ελλάδα σήμερα και τι θα πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα αύριο.


Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το οικονομικό μοντέλο που είναι υπεύθυνο για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2010. Αντίθετα, ο κύριος αντίπαλός μας,  ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι το μνημόνιο, λες και το μνημόνιο είναι το μόνο υπεύθυνο για τα δεινά της Ελλάδας. Συνεπώς, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα ήταν, πρώτα απ’ όλα, συμφέρον για την Ελλάδα, αλλά και για την κοινωνία, ώστε να μπορέσει να βγει από αυτή την κρίση.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ηγείται των δημοσκοπήσεων κατά 4-5 μονάδες, ή τουλάχιστον ορισμένων δημοσκοπήσεων. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να ανατρέψετε τα δεδομένα μέσα στις λίγες μέρες που έμειναν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει παράδοση επ’ αυτού στην Ελλάδα. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι το 2000 προηγούμασταν του ΠΑΣΟΚ, του τότε κύριου αντιπάλου μας, κατά 4,5-5 μονάδες καθ’ όλο το έτος, και στο τέλος χάσαμε τις εκλογές με ένα μικρό ποσοστό 1,5 μονάδας. Ακόμα και όταν ήμουν νεαρότερος, ως φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο, θυμάμαι τον Νιλ Κίνοκ να προηγείται του Τζον Μέιτζορ των Συντηρητικών με πλέον των 8 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, και τελικά ο Τζον Μέιτζορ κέρδισε τις εκλογές.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Πιστεύετε λοιπόν ότι μπορείτε να ανατρέψετε την κατάσταση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για να είμαι ειλικρινής, πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι έχουμε δίκιο. Και το να έχεις δίκιο είναι από μόνο του πλεονέκτημα. Δεύτερον, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι εκλογείς που ανήκουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και είναι οργισμένοι λόγω των μέτρων που έχουμε πάρει, και ιδιαίτερα των φόρων ακίνητης περιουσίας που τους έχουν επιβληθεί, ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος, την κρίσιμη εκείνη στιγμή που θα πρέπει να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν, θα σκεφτούν καθαρά και θα μας ψηφίσουν.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές φαίνεται ότι πλέον του 10% του εκλογικού σώματος εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο. Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να προσελκύσετε μεγάλο ποσοστό αυτών; Και κάτι ακόμα· πιστεύετε ότι πίσω από αυτό το 10% υπάρχουν πολλές κρυφές νεοφασιστικές ψήφοι της Χρυσής Αυγής, άνθρωποι που δεν εκφράζονται στις δημοσκοπήσεις ως υποστηρικτές της;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θεός φυλάξοι εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, ναι, έχουμε αναλύσει το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και πρέπει να πω ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 20% εξ αυτών έχουν πραγματικά ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν και τώρα το ξανασκέφτονται. Επιπλέον, υπάρχει ένα πρόσθετο 11-12% που παλαιότερα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αλλά πλέον ανήκουν στον πολιτικό χώρο του κέντρου και σκέφτονται ότι θα έπρεπε να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

Συνεπώς, έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό 36-37% των αναποφάσιστων που σκέφτονται να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, δεν έχω σαφείς ενδείξεις, ωστόσο ελπίζω ότι η Χρυσή Αυγή θα πέσει και κάτω από το κατώφλι του 3%, αν και δεν έχουμε τα στοιχεία που θα μας επέτρεπαν να είμαστε τόσο αισιόδοξοι.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ας έλθουμε στο ζήτημα της οικονομίας. Ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις είναι γιατί δεν καταφέρατε να δώσετε όσα υποσχεθήκατε στο λαό. Είσαστε Κυβέρνηση για περισσότερα από 2,5 χρόνια και η Ελλάδα βιώνει τη λιτότητα για περισσότερα από 4 χρόνια. Η λιτότητα συνεχίζεται σε πολλές πτυχές της οικονομικής αλλά και κοινωνικής ζωής. Ο ηγέτης σας, ο κ. Σαμαράς, λέει ότι εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει αυτές τις εκλογές θα χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία συμφωνία με τους δανειστές, λόγω των εκλογών. Πως θα το καταφέρετε αυτό; Ως Νέα Δημοκρατία έχετε κάποιο σχέδιο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Φυσικά και υπάρχει σχέδιο. Και πρέπει να πω ότι δεν ανήκω στο κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού, των Ελλήνων ψηφοφόρων, που πιστεύουν ότι η Τρόικα είναι υπεύθυνη για όλα τα δεινά της Ελλάδας. Είναι δικό μας το σφάλμα, πρόκειται για τη δική μας πατρίδα, εμείς πρέπει να το διορθώσουμε.

Πρέπει να πω ότι σύμφωνα με τη δική μας ανάλυση, και τη δική μας άποψη, το πρόβλημα έγκειται στο μοντέλο της οικονομίας μας. Πρέπει να μεταβούμε από καταναλωτική οικονομία σε παραγωγική οικονομία. Και δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας πριν διορθώσουμε αυτό. Και, παρόλο που επαναλαμβάνομαι, θα ξαναπώ ότι αυτό που είναι προβληματικό σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι ότι υπάρχει ο πιθανός κίνδυνος – τον οποίο ελπίζω να αποφύγουμε – η Νέα Δημοκρατία να χάσει σε αυτές τις εκλογές. Το πιο προβληματικό όμως είναι ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να χάσει τις εκλογές, ωστόσο ο κόσμος να αποδεχθεί το επιχείρημά της σχετικά με το οικονομικό μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Και αυτό είναι ακόμα χειρότερο.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Πριν γίνετε Υπουργός Άμυνας, ήσασταν Υπουργός Ανάπτυξης. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη στην οικονομία; Είδαμε ανοδικούς δείκτες κατά την τελευταία περίοδο, το τελευταίο εξάμηνο. Επρόκειτο για πραγματική ανάπτυξη; Κατά τη γνώμη σας, πιστεύετε ότι εάν η Ελλάδα συνέχιζε προς την ίδια κατεύθυνση, εάν δεν είχαν παρεμβληθεί οι εκλογές, η ανάπτυξη θα συνέχιζε την ανοδική της πορεία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Απόλυτα. Θεωρώ ότι αυτές οι εκλογές, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι καταστροφικές για την Ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Υπάρχει ένας κανόνας, ευτυχώς ή δυστυχώς, υπάρχει ένας κανόνας και ένας δρόμος. Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να προχωρήσουμε μεταρρυθμίζοντας την κοινωνία και το μοντέλο μας. Εάν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, εάν δεν γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, εάν δεν ακολουθήσουμε το δρόμο της καινοτομίας στην οικονομία μας, δεν θα υπάρξει μέλλον για την Ελληνική οικονομία, αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ωστόσο, η συγκεκριμένη ήταν μια προεκλογική εκστρατεία που καθοδηγήθηκε πολύ στις δημοσκοπήσεις και έχουμε δει συναδέλφους σας στη Νέα Δημοκρατία να φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, η χώρα θα μετατραπεί σε μια σοσιαλιστική μπανανία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα σχολιάσω τα λεγόμενα συναδέλφων μου, ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ επιδέχονται τόσο διαφορετικών ερμηνειών, εφόσον μιλούν χωρίς αριθμούς, χωρίς γεγονότα, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς οδικούς χάρτες, ώστε ο καθένας μπορεί να σκεφτεί τα χειρότερα. Άλλωστε, υπάρχουν ομάδες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν απλώς στην αριστερά αλλά στην ακροαριστερά.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Πιστεύετε ότι εάν υπερισχύσει το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πιθανότητα του λεγόμενου Grexit, της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Θεωρώ ότι κανείς σώφρων Έλληνας δεν θα υπερασπιζόταν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ωστόσο υπάρχουν κάποια κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ, τα ακροαριστερά, που εξέφρασαν την άποψη ότι θα ήθελαν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Πρόκειται για εκπεφρασμένες απόψεις. Όλα αυτά έχουν γραφτεί.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θεωρώ ότι, σε τελική ανάλυση, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Πιστεύω ότι η λογική θα πρυτανεύσει.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Θα σας κάνω και μια τελευταία ερώτηση: είστε Υπουργός Άμυνας. Η Ελλάδα ξοδεύει μεγάλα ποσά για την Άμυνα, για να μην αναφερθούμε και στα εκατομμύρια που χάθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια σε μίζες αμυντικών συμβάσεων. Προκάτοχός σας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή λόγω δωροδοκίας. Πιστεύετε ότι είναι φρόνιμο να ξοδεύει η Ελλάδα τόσα πολλά στην άμυνα ενώ βρίσκεται σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά δεν γίνονται από επιλογή. Γίνονται γιατί έχουμε έναν γείτονα που έχει βλέψεις και θέσεις που επηρεάζουν την εθνική μας κυριαρχία. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μην έχουμε ισχυρή άμυνα στην Ελλάδα.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Δένδια, σας ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Σ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ήταν ο κ. Νίκος Δένδιας, Υπουργός Άμυνας και υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές και η ειδική εκπομπή του Euronews από τα στούντιό μας στην Αθήνα.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ