2015-01-22 20:36:10
Φωτογραφία για Αντ. Σαμαράς: Ιστορική απόφαση της ΕΚΤ - Να μη μείνουμε αποκλεισμένοι
«Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται», τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική απόφαση, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης, η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει αποκλεισμένη.

«Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή, όσο δεν κλείνει με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Κάνοντας έμμεση αναφορά στις επερχόμενες εκλογές της Κυριακής, ο πρωθυπουργός επεσήμανε:

«Ενώ η δική μας η πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βεβαιότητα, μας κρατάει έξω από αυτή τη κοσμογονία».


«Είναι ώρα Εθνικής ευθύνης. Κάναμε τεράστιες θυσίες, για να φτάσουμε έως εδώ. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται. Η τελική επιλογή ανήκει ασφαλώς στην κρίση του Ελληνικού λαού», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

 "Η ιστορική απόφαση της Ευρώπης, που ανακοίνωσε ο κ. Draghi και που προσφέρει ρευστότητα πάνω από ένα τρις ευρώ, θα δώσει μεγάλες ανάσες σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι κάτι για το οποίο η Κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, έχουμε εργαστεί εδώ και καιρό. Θα πάρει, όμως, η Ελλάδα μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας μας; Ή θα χάσουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία;

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή, όσο δεν κλείνει με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση. Άρα ενώ η δική μας η πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βεβαιότητα, μας κρατάει έξω από αυτή τη κοσμογονία. Διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται, ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει, ούτε και τους κανόνες αναγνωρίζει.

Αλλά και ούτε καν κατάλαβαν, όπως φαίνεται από τη σημερινή τους ανακοίνωση, το τι ακριβώς συνέβη. Είναι ώρα Εθνικής ευθύνης.

Κάναμε τεράστιες θυσίες, για να φτάσουμε έως εδώ. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται. Η τελική επιλογή ανήκει ασφαλώς στην κρίση του Ελληνικού λαού".

Απαντώντας στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «παρά τους ευσεβείς του πόθους για τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, ο κ. Σαμαράς διαψεύστηκε. Η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει. Η επόμενη κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες προς όφελος της χώρας».

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ. Είπε συγκεκριμένα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν ούτε καν στον κόπο να διαβάσουν το συνοδευτικό έγγραφο της απόφασης στο οποίο διευκρινίζεται ότι «όσο διαρκεί η αξιολόγηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδο

ικής βοήθειας για ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης, η δυνατότητα συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση θα είναι σε αναστολή και θα μπορεί να συνεχιστεί μόνο σε περίπτωση θετικής έκβασης της αξιολόγησης".

Η κα Σπυράκη τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ώστε η χώρα να μη χάσει την ιστορική ευκαιρία.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνουν με ποιους θα συνομιλήσουν και πότε, ενώ δηλώνουν ότι θα επεκτείνουν τις διαπραγματεύσεις επ´αόριστον. Είναι έτοιμοι να θέσουν το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο, την ώρα που στην Ευρώπη συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές", επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ