2015-01-24 10:58:34
Φωτογραφία για ΥΠΕΞ: Φαντασιώσεις τα περί φυγής Total λόγω τουρκικών προκλήσεων - Η Κυβέρνηση σε διάλογο με την εταιρεία
Ο Yπουργός Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά τις τοποθετήσεις ότι η αποχώρηση της ΤΟΤΑΛ από την Κυπριακή ΑΟΖ οφείλεται στις τουρκικές προκλήσεις. Σε αυστηρό ύφος μίλησε για φαντασιώσεις. Την σύνδεση της αποχώρησης με το Κυπριακό απορρίπτει και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κατηγορηματικός ήταν ο Yπουργός Eξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος στις δηλώσεις του απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η αποχώρηση της ΤΟΤΑΛ από την Κυπριακή ΑΟΖ συνδέεται με τις τουρκικές προκλήσεις. 

Ο κ. Κασουλίδης στο περιθώριο της σημερινής δημόσιας διαβούλευσης του υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι η γαλλική εταιρία εξέφρασε την πρόθεση να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα οικόπεδα 10 και 11, αφού δεν εντοπίστηκαν γεωτρήσιμα σημεία, πράγμα για το οποίο ενημέρωσε την κυβέρνηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Με ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι η ΤΟΤΑΛ ενημέρωσε την Κυπριακή Δημοκρατία στις 11 και 12 του περασμένου Σεπτέμβρη, ότι με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών της, προτίθετο να αποδεσμεύσει τα ερευνητικά τεμάχια, τερματίζοντας το σχετικό συμβόλαιο μέχρι το τέλος 2014. 


Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την εταιρεία προκειμένου, να βρεθεί τρόπος αποφυγής της εκφρασθείσας πρόθεσης της:

"Συνεπώς τα όσα λέχθηκαν είτε περί αποφάσεων της TOTAL, ως αποτέλεσμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη - που σημειωτέον ξεκίνησε ένα σχεδόν μήνα μετά την εκφρασθείσα πρόθεση της TOTAL - είτε μετά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα αυτονόητα, είναι παντελώς αβάσιμα και δεν ευσταθούν". 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών κατά την οποία, όπως υποστήριξε, προειδοποίησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για τη δήλωση της 5ης Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η δήλωση του θα δημιουργούσε ανασφάλεια στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ με αποτέλεσμα να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για έρευνες. 

Νωρίτερα.

Κασουλίδης: "Δεν μπορεί να γεννήσει φυσικό αέριο η TOTAL"

Η απόφαση της TOTAL να εγκαταλείψει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις οφείλεται στο γεγονός ότι δεν βρήκε γεωτρήσιμα σημεία και αυτό μας το έχει πει υπεύθυνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ανέφερε επίσης ότι αυτό έγινε πολύ πριν προκύψει η ιστορία με το Μπαρμπαρός.

Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη συμμετοχή του στη δημόσια διαβούλευση με την Κοινωνία των Πολιτών για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο, η κυβέρνηση ζήτησε από την TOTAL να συνεχίσει την παρουσία της στην Κύπρο.

“Εμείς την παρακαλέσαμε να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις εάν μπορούμε να βρούμε νομικά επιτρέψιμη άλλη λύση την οποία δέχθηκε ευχαρίστως γιατί εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ΑΟΖ της Κύπρου αλλά επαναλαμβάνω. Δεν μπορεί να γεννήσει φυσικό αέριο η TOTAL. Αμαν δεν υπάρχει, δεν υπάρχει”.

Πρόσθεσε ότι “εκείνοι που θέλουν να βλέπουν άλλες σκοπιμότητες,  ο κυπριακός λαός αν κρίνει, εμένα πιστεύω και ευσεβάστως λέω σε όσους το κρίνουν ότι είναι πολιτική σκοπιμότητα ότι η φαντασία τους δεν είναι υγιής.”
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ