2015-01-25 00:07:20
Φωτογραφία για Πού χάσαμε έναν ολόκληρο... ΕΝΦΙΑ
Του Σπύρου Δημητρέλη 

Έναν ΕΝΦΙΑ λιγότερο εισέπραξε η φορολογική διοίκηση κατά τη διάρκεια του 2014 σε σχέση με αυτά που είχαν τεθεί ως στόχος στην αρχή της προηγούμενης χρονιάς. Μπορεί ο πήχης των εισπράξεων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να μπήκε ψηλά, ωστόσο, ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών πέρασε πολύ χαμηλά από κάτω.

Τα στοιχεία παρακολούθησης της φορολογικής διοίκησης που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ίδια η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων

  προς το δημόσιο ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2014 στο αστρονομικό ποσό των 73,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από αυτά, τα 13,7 δισ. δημιουργήθηκαν εντός του 2014, δηλαδή κάθε μήνα του περασμένου έτους οι φορολογούμενοι άφηναν απλήρωτους φόρους πάνω από ένα δις ευρώ. Το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που δημιουργήθηκε έως το τέλος του 2013 ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2014 στα 60 δισ. ευρώ.


Με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί θα έπρεπε εντός του 2014 να εισπραχθεί από το παλιό χρέος το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εισπράχθηκε 1,561 δισ. ευρώ, δηλαδή 439 εκατομμύρια λιγότερα. Από το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος θα έπρεπε να εισπραχθεί το 25% ενώ τελικά εισπράχθηκε το 15,3% δηλαδή 1,36 δισ. λιγότερα.

Από τον πλήρη έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων θα έπρεπε εντός του 2014 να εισπραχθεί το 65% των πρόσθετων φόρων και προστίμων. Εισπράχθηκε τελικά το 11,4% δηλαδή 1,07 δισ. λιγότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί.

Από τους μερικούς ελέγχους επιχειρήσεων θα έπρεπε έως το τέλος του έτους να εισπραχθεί το 65% των πρόσθετων φόρων και προστίμων. Εισπράχθηκε τελικά μόνο το 28,6% δηλαδή 90,7 εκατομμύρια λιγότερα.

Από τους ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου θα έπρεπε να εισπραχθεί το 50% των πρόσθετων φόρων και προστίμων που επιβλήθηκαν. Εισπράχθηκε το 24,4% ή 63,6 εκατομμύρια λιγότερα.

Συνολικά η φορολογική διοίκηση εισέπραξε 3 δισεκατομμύρια λιγότερα από αυτά που είχαν τεθεί ως στόχος. Η αποτυχία αυτή ισούται με το δημοσιονομικό κενό που διαπίστωσε η τρόικα κατά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επιμένοντας για νέα μέτρα.

Η εξέλιξη αυτή ήταν τελικά ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν και στις πρόωρες εκλογές. Η τρύπα αυτή αναμένεται να βρεθεί ενώπιον και της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές.
Capital
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ