2015-01-27 00:21:07
Φωτογραφία για Πυρά Μόσχας κατά Κίεβου για την κλιμάκωση της βίας
Το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα η Ρωσία για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και... προειδοποίησε τη Δύση ότι η όποια προσπάθεια αύξησης οικονομικής πίεσης στη Μόσχα θα ήταν ένας «απολύτως καταστροφικός» εκβιασμός. Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας συνέρχεται εκτάκτως η επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σε επίπεδο πρεσβευτών, κατόπιν ουκρανικού αιτήματος.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο για την έξαρση της βίας στην νοτιοανατολική Ουκρανία και κάλεσε τη Δύση να μην επιδεικνύει την υποστήριξή της με ενέργειες όπως η επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

«Βλέπουμε απόπειρες να εκτροχιαστεί η ειρηνευτική πρόοδος και προσπάθειες ξανά και ξανά από την ηγεσία του Κιέβου να επιλυθεί το πρόβλημα με τη χρήση βίας στα νοτιοανατολικά της χώρα. Αυτές οι απόπειρες δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Αναμένουμε οι δυτικοί σύμμαχοι...να μην κάνουν τίποτα που θα έδινε στις αρχές του Κιέβου την εντύπωση ότι όλες οι ενέργειές τους θα εξασφάλιζαν αυτομάτως υποστήριξη στη Δύση».


Κάλεσε τη Δύση να μην ενθαρρύνει την αντιρωσική υστερία και είπε ότι θα ήταν αφελές να θεωρηθεί ότι οι αυτονομιστές θα δέχονταν βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις χωρίς να απαντήσουν.

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι αυτονομιστές είχαν ξεκινήσει ενέργειες για την «εξάλειψη των θέσεων από τις οποίες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές και βαρύ οπλισμό».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σήμερα ότι κάθε απόπειρα να αυξηθεί η οικονομική πίεση προς την Μόσχα θα ήταν «απολύτως καταστροφική, αδικαιολόγητη και τελικά κοντόφθαλμη. Αντί να αυξήσουν την πίεση εις βάρος όσων αρνούνται να εμπλακούν σε διάλογο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, βλέπουμε να τίθεται εκ νέου ο οικονομικός εκβιασμός της Ρωσίας», δήλωσε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η καγκελάριος κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να σταματήσουν τις επιθέσεις στη Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας και σε χθεσινή της τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν του ζήτησε να ασκήσει την επιρροή του προς την κατεύθυνση αυτή.

«Αν θέλουμε να εξέλθουμε από αυτό τον κύκλο κλμάκωσης και να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, τότε είναι απολύτως απαραίτητο, πάνω απ΄όλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές να σεβαστούν επιτέλους την εκεχειρία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Γερμανία επανέλαβε ότι η απειλή είναι υπαρκτή για κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία χωρίς την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ και κάλεσε τη Ρωσία να διασφαλίσει ότι οι αυτονομιστές θα αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό τους όπως συμφωνήθηκε στο παρελθόν.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να αποφασίσουν για να επόμενα βήματα. «Δεν μπορώ να σας πω αν θα υπάρξουν περισσότερες ή λιγότερες κυρώσεις», είπε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ δήλωσε σήμερα ότι κανένας δεν είναι αποκλειστικά προσανατολισμένος στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα για την στάση της στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίθεση φιλορώσων αυτονομιστών κατά της Μαριούπολης--όπου σύμφωνα με το Κίεβο το σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν 30 άμαχοι-- συνιστά σημαντική τροπή στην κατάσταση, στην οποία η Ευρώπη καλείται να αντιδράσει.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εξαντλείται ο χρόνος για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συνθήκης του Μινσκ που συνήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο και κάλεσε την Μόσχα να στείλει ξεκάθαρη εντολή στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Σκληρότερη στάση επέδειξε η Πολωνία δια μέσου του προέδρου της Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, ο οποίος κάλεσε σήμερα την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

«Η απάντηση του δυτικού κόσμου θα πρέπει να είναι πολύ αποφασιστική. Κατά τη γνώμη μου, η ΕΕ θα πρέπει να θέσει το ζήτημα της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Συγχαρητήρια Γαβρά σε Τσίπρα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Συγχαρητήρια Γαβρά σε Τσίπρα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ