2015-01-27 11:13:32
Φωτογραφία για Την επόμενη μέρα σχεδιάζει ο Σαμαράς! Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και επαφές...
Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μην υποδεχθεί το νέο πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την «παράδοση-παραλαβή» είναι ενδεικτική της αντιπολιτευτικής τακτικής που σκοπεύει να ασκήσει Καμία αναγνώριση και συναίνεση, ούτε περίοδος χάριτος ή ανοχή, σκληρή αντιπολίτευση σε όλα τα πεδία από την πρώτη ημέρα αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ηγετικού επιτελείου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερή παρένθεση και σύντομα ο κ. Σαμαράς θα επανέλθει αφού θα έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει εν τω μεταξύ κρατήσει την ηγεσία της ΝΔ.

Προς τούτο τείνει να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ του κ. Σαμαρά και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ώστε να δρομολογήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι αφενός να ξεκαθαρίσει αν ο κ. Τσίπρας θα είναι μία σύντομη παρένθεση ή θα μακροημερεύσει και παράλληλα θα έχει διαφανεί ο πιθανός διάδοχος του κ. Σαμαρα στο κόμμα, ενώ τώρα το τοπίο είναι θολό.


Υπάρχει μία σιωπηρή συμφωνία οι όποιες διαδικασίες να γίνουν χωρίς εντάσεις και επανάληψη του διμήνου του 2009.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με βουλευτές

Ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την οποία αποδίδει στα δύσκολα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μου έδωσαν να κρατήσω αναμμένα κάρβουνα». Η γραμμή άμυνας της ηγετικής ομάδας βασίζεται στο ότι «η ΝΔ στάθηκε όρθια» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. «Το ποσοστό του κόμματος σε σχέση με το 2012 μειώθηκε μόνο κατά 2% και σε απόλυτο αριθμό ψήφων κατά 100.000 ψήφους παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε και τα δύσκολα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε».

Η στρατηγική που καταρτίζει ο κ. Σαμαράς είναι προέκταση της πολιτικής που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο. Θα επιμείνει ότι «έχει ήσυχη την συνείδησή του, έπραξε αυτό που έπρεπε, κράτησε την χώρα στο ευρώ και την έφερε στα πρόθυρα της ανάπτυξης και είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Για το μέλλον θα εμφανίσει τη ΝΔ ως εγγύηση της ευρωπαϊκής πορείας, της ασφάλειας και των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς λέει στους στενούς του συνεργάτες: «Ο κ. Τσίπρας θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην Ευρώπη. Αποκλείεται οι εταίροι να δεχθούν τις θέσεις του. Θα αναγκαστεί είτε να υποχωρήσει να δεχθεί συνολικά το πρόγραμμα και να πάρει μέτρα που θα του δημιουργήσει εσωκομματική και ενδοκυβερνητική αμφισβήτηση είτε θα αναγκαστεί σε ρήξη με τους εταίρους που θα προκαλέσει τεράστιους κραδασμούς στο εσωτερικό της χώρας». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας δεν θα αντέξει περισσότερο από λίγους μήνες.

Γύρω λοιπόν από τις δύο αυτές βασικές θέσεις ότι η ΝΔ είχε μία μικρή ήττα και ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα αντέξει περισσότερο από δύο με τρεις μήνες ο κ. Σαμαράς οργανώνει και την τακτική του στο εσωτερικό του κόμματος. Ήδη έχει κάνει ακτινογραφία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Από το πρωί της Δευτέρας ο κ. Σαμαράς τηλεφωνούσε στους βουλευτές του για να τους συγχαρεί, να τους τονώσει το ηθικό και να τους ζητήσει να στηρίξουν τη νέα αντιπολιτευτική προσπάθεια του κόμματος με την διαβεβαίωση ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η επαναφορά στην κυβέρνηση. Ζητούσε τις εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα και το νέο πολιτικό σκηνικό ενώ τους πιο έμπιστους τους ρωτούσε αν αντιλαμβάνονται δυσαρέσκεια και κινήσεις αμφισβήτησης.

Κομματικές πηγές έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς διαμορφώνει τη νέα ηγετική ομάδα και τις εσωκομματικές ισορροπίες της επόμενης ημέρας. Τα κορυφαία στελέχη με τα οποία επικοινώνησε του είπαν ότι θα πρέπει να κινήσει τις εσωκομματικές διεργασίες και να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο. Εντός των προσεχών ημερών θα συγκαλέσει την Εκτελεστική Γραμματεία και τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα και θα δρομολογήσει και το έκτακτο συνέδριο για να προλάβει κινήσεις στελεχών που θα δίνουν αίσθηση αμφισβήτησης. Τα ίδια στελέχη του έχουν διαμηνύσει ότι όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα δεν θα μπορεί πλέον να διοικεί το κόμμα μόνος με τους ευάριθμους προσωπικούς του συνεργάτες και ότι σε κάθε περίπτωση οι βασικές αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνεννόηση με έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών.

Ρόλους στη νέα γενιά

Ο κ. Σαμαράς ήδη αποφάσισε να ορίσει νέο εκπρόσωπο του κόμματος τον κ. Κώστα Καραγκούνη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει διατελέσει υφυπουργός Δικαιοσύνης. Το νέο οργανόγραμμα του κόμματος θα περιλαμβάνει κι άλλα στελέχη της νέας γενιάς βουλευτών τόσο σαν απάντηση στην πρωθυπουργία Τσίπρα όσο και γιατί μεταξύ αυτών οι περισσότεροι είναι κοντά στον κ. Σαμαρά. Ήδη ο κ. Σαμαράς όπως και οι κορυφαίοι της ΝΔ κάνουν ακτινογραφία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Το επιτελείο της Συγγρού θεωρεί ότι ελέγχει τη νέα ομάδα ενώ άλλοι έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ότι έχει λιγότερους από τους μισούς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ