2015-01-28 14:52:22
Φωτογραφία για Πως βλέπει το Bloomberg τον Γιάννη Βαρουφάκη
Με την Ελλάδα ασχολείται για ακόμα μια μέρα ένα από τα βασικά άρθρα του πρακτορείου Bloomberg, με την υπογραφή του Justin Fox Όπως σημειώνει, κάθε φορά που ένας αναγνωρισμένος διανοούμενος αναλαμβάνει ένα υψηλό δημόσιο αξίωμα, ο κόσμος συνήθως ενθουσιάζεται. Λίγο μετά, όμως, απογοητεύονται οικτρά.

Αυτό συμβαίνει γιατί απλά, σημειώνει ο Fox, ο διανοούμενος δεν μπορεί να αναπτύξει σύνδεση με τους ψηφοφόρους. Αλλες φορές, γιατί ανατρέπονται από κοντόφθαλμους εχθρούς. Πιο συχνά, πάντως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το να είναι κάποιος ενδιαφέρων στοχαστής δεν τον κάνει αυτομάτως και καλό πολιτικό ηγέτη. Ο Fox, στο σημείο αυτό, ανατρέχει στον William F. Buckley, Αμερικανό συντηρητικό συγγραφέα και σχολιαστή, ο οποίος συνήθιζε να λέει “θα προτιμούσα να με κυβερνούν οι πρώτοι 2000 άνθρωποι που είναι καταγεγραμμένοι στους τηλεφωνικούς καταλόγους της Βοστόνης, παρά 2000 φοιτητές του Χάρβαρντ”.


Σε αυτό, λέει ο Fox, υπάρχει λογική, γι’ αυτό κι εγώ εύχομαι “καλή τύχη” στον νέο Ελληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως γράφει, ο Βαρουφάκης είναι ένας ακαδημαϊκός οικονομολόγος που μετέτρεψε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους σε δημόσια διαλεκτική. Το βιβλίο του “The Global Minotaur” που κυκλοφόρησε το 2011 έλεγε ότι το άκρως ανισόρροπο νομισματικό σύστημα που αποκαλείται Bretton Woods II, διατηρώντας το δολάριο σε αφύσικα υψηλά επίπεδα και επιτρέποντας στις ΗΠΑ να έχει ατελείωτα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, βύθισε τον κόσμο στην κρίση.

Αποδείχθηκε επίσης έμπειρος στα σύγχρονα εργαλεία διάδοσης των ιδεών, δηλ. στο blogging και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι καλός και στο να μιλάει, λέει ο Fox ο οποίος αποκαλύπτει ότι αγνοούσε την ύπαρξη του νέου ΥΠΟΙΚ, μέχρι το 2011 όταν του ζητήθηκε να συνομιλήσει μαζί του για το βιβλίο του στο Πανεπιστήμιο Columbia. Σε εκέινη την παρουσίαση του είχε γίνει και η πρόταση να αναλάβει σύμβουλος στην εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών στο Σιάτλ, θέση γαι την οποία δημιουργήθηκε θόρυβος τις τελευταίες ώρες. Ο Βαρουφάκης, πάντως, λέει ο Fox, δεν μπόερεσε να μείνει για πολύ μακριά από την ευρωκρίση.

Στο χθεσινό του μπλογκ γράφει:

“Μου είπαν ότι ήρθε η ώρα ή να προσφέρεις ή να σκάσεις. Το σχέδιό μου είναι να αψηφώ τέτοιες συμβουλές. Να συνεχίσω να γράφω μπλογκ εδώ ακόμα κι αυτό θεωρείται ανεύθυνο για έναν υπουργό Οικονομικών να επιδίδεται σε τέτοιες παιδαριώδεις μορφές επικοινωνίας”.

Ο τρόπος που ο Βαρουφάκης σκέφτεται να καταπολεμήσει την κρίση μοιάζει πολύ με τις απόψεις που εκφράζονται σε πολλά άρθρα εδώ στο Bloomberg, γράφει ο Fox, όπως, “δώστε στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους, σταματήστε να προσπαθείτε να της ανακόψετε τον δρόμο προς την ανάκαμψη Για να γίνουν αυτά όμως θα έπρεπε να είναι ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, όχι της Ελλάδας. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του στη νέα κυβέρνηση είναι ακόμα σε θέση ικεσίας, αν και φαίνεται ότι θέλουν να ζητήσουν πράγματα με αρκετά συγκρουσιακό τρόπο. Αυτό είναι τρομερά δύσκολο να αποδώσει.

“Κι εγώ, καταλήγει ο Fox, ως ένας άνθρωπος που γράφει και κάποιες φορές σκέφτεται, δεν μπορώ παρά να είμαι ενθουσιασμένος με τη νέα θέση που ανέλαβε ο Βαρουφάκης, αλλά να είμαι έτοιμος και για την επερχόμενη απογοήτευση”.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ