2015-01-29 10:13:23
Φωτογραφία για Κάλεσμα στον Καραμανλή: Κώστα βγες μπροστά και σώσε μας!
Ανοίγει κανονικά πλέον η συζήτηση της επόμενης μέρας στη ΝΔ, καθώς οι φυλές της κεντροδεξιάς βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης μετά την εκλογική ήττα.

Με δύο βασικούς πόλους, τη Συγγρού αλλά και την Παναγή Κυριακού, η γαλάζια πραγματικότητα μοιάζει σπαρμένη από πάθη, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς καταφεύγει στα όργανα του κόμματος, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης και τη χάραξη πολιτικής γραμμής για την αντιπολιτευόμενη πλέον ΝΔ-με το βλέμμα πάντα στην αριστερή παρένθεση.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ένας μετά τον άλλο, πρώην και νυν βουλευτές της ΝΔ παρεμβαίνουν στο δημόσιο διάλογο και ζητούν να συζητηθούν τα αίτια της ήττας. Άλλοι ζητούν προσφυγή σε συνέδριο αρχών και θέσεων (Ευάγγελος Αντώναρος, Νικήτας Κακλαμάνης, Πάνος Παναγιωτόπουλος), ενώ άλλοι επιλέγουν να δώσουν ένα πιο προσωπικό στίγμα, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Τέλος, από το γραφείο της Παναγή Κυριακού έχουν αρχίσει να παρελαύνουν διάφοροι παράγοντες, με τον Κώστα Καραμανλή να αποδεικνύεται ιδανικός ακροατής των προβληματισμών των στελεχών της παράταξης. Το ζήτημα επομένως είναι, πώς αντιδρά ο Αντώνης Σαμαράς σε όλα αυτά.


Συγκαλεί τα όργανα και βλέπει αριστερή παρένθεση

Σήμερα, Πέμπτης, στις 18:00 θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ που είναι και το πρώτο όργανο που συγκαλεί ο Αντώνης Σαμαράς, με την κοινοβουλευτική ομάδα να ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα, ενόψει και της έναρξης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και πολλά στελέχη να ζητούν να μην μετατραπεί και πάλι η συνεδρίαση σε μονόλογο του κυρίου Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, ενώ θα κάνει και λόγο για τις δηλώσεις των νέων υπουργών της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που επί της ουσίας αποτελούν προθέσεις ξηλώματος όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, σε τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιολόγηση, η δημόσια υγεία αλλά και το εξεταστικό σύστημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, ο κύριος Σαμαράς αναμένεται να κάνει και κάποια νύξη για τα αίτια της καθαρής εκλογικής ήττας της ΝΔ, με στελέχη του κόμματος να αναμένουν να δουν, αν θα προβεί σε κάποια διατύπωση αυτοκριτικής. Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αγγίξει και τον τρόπο, με τον οποίο θα πολιτευτεί ως αντιπολίτευση η ΝΔ, καθώς ήδη το επιτελείο του έχει αρχίσει να προετοιμάζεται σχετικά. Ας σημειωθεί βέβαια πως στον τρίτο όροφο της Συγγρού δεν έχουν σε καμία περίπτωση εγκαταλείψει τη σκέψη περί αριστερής παρένθεσης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συγκεράσει τις προσδοκίες της με τις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων.

Μάλιστα, το θέμα ετέθη και στη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του κυρίου Μεϊμαράκη, έγινε συζήτηση για τη στάση της ΝΔ ως αντιπολίτευση, αν και αρκετές φορές η συζήτηση έγινε έντονη, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να ξεφύγει. Πάντως, δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη η θερμή, πέραν του τυπικού, υποδοχή που επεφύλαξε στο γραφείο του στη νέα πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ο κύριος Μεϊμαράκης, δημιουργώντας έτσι μια προφανή αντίστιξη με την περιβόητη μη παράδοση του Μαξίμου από τον κύριο Σαμαρά στον κύριο Τσίπρα.

Υπάρχει θέμα Παπαμιμίκου;

Αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησε η φήμη πως ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος βαίνει προς αντικατάσταση, με το όνομα του πρώην δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου να κάνει την εμφάνισή του.

Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, δεν έχει τεθεί κανένα θέμα αντικατάστασης του κυρίου Παπαμιμίκου. Βέβαια, κάποιοι υπενθυμίζουν πως ο κύριος Παπαμιμίκος είχε σπεύσει εγκαίρως να προειδοποιήσει για τα μειονεκτήματα της επικοινωνιακής καμπάνιας της ΝΔ, πλην όμως προσθέτουν πως ο Ανδρέας Παπαμιμίκος παραμένει κανονικά στη θέση του!

Άρχισαν τα… νταούλια από τα στελέχη

Όπως αναμενόταν, η συζήτηση για την επόμενη μέρα στη ΝΔ και τα αίτια της ήττας ξεκίνησε από τα στελέχη και όχι από την ηγεσία του κόμματος.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, έχοντας ήδη ζητήσει (από προχθές) τη σύγκληση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, προχώρησε σήμερα και στο αίτημα για συνέδριο. «Χρειάζεται επανεκκίνηση για τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με επιστροφή στις ιδεολογικές μας ρίζες, προσαρμοσμένες στο σήμερα», είπε, στον ΒΗΜΑ FM, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα της παράταξης για την οποία θα δώσει τη μάχη.

Νωρίτερα, στο Mega αλλά και στον Real Fm ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε με τη σειρά του τη σύγκληση συνεδρίου, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός με τη στρατηγική που ακολούθησε προεκλογικά το κόμμα. Με τη σειρά του, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, πήγε ένα βήμα πιο πέρα και μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, θέτοντας ακόμα και θέμα ηγεσίας. «Η ΝΔ έχει μια μεγάλη παράδοση. Οι πρόεδροί της μετά από κάθε ήττα, έθεταν τον εαυτό τους στη διάθεση των οργάνων του κόμματος. Ο Καραμανλής το 2009, θυμάστε ότι δρομολόγησε ο ίδιος με ξεκάθαρη δήλωση το θέμα της διαδοχής του» δήλωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ εναντίον των επιλογών Σαμαρά έχουν βάλει και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιώργος Βουλγαράκης.

Ως προς το θέμα του συνεδρίου, η εισήγηση για συνέδριο, κατά πάσα πιθανότητα έκτακτο, έχει πέσει στο τραπέζι του Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο της ΝΔ να μην έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, αν φανεί πως το κόμμα μπαίνει σε έναν αέναο κύκλο εσωστρέφειας.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παναγή Κυριακού

Σημείο συνάντησης έχει γίνει πλέον το γραφείο του κυρίου Καραμανλή, με κορυφαία στελέχη της ΝΔ να περνούν το κατώφλι του.

Εκεί βρέθηκαν ο Νίκος Δένδιας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και τις επόμενες μέρες αναμένεται να περάσουν και άλλα κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ο Κώστας Καραμανλής ακούει τις ανησυχίες των στελεχών του κόμματος, ο ίδιος όμως επιλέγει την πάγια τακτική του, δηλαδή αυτή της ολιγολογίας.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι περί τον κύριο Καραμανλή εξακολουθούν να απορρίπτουν τα σενάρια για πρότασή του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας σε πρώτη φάση πως κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί και στη συνέχεια πως, ακόμα και αν ετίθετο, αυτός θα παραμείνει αμετακίνητος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ