2015-01-30 14:14:36
Φωτογραφία για ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Στο Μαξίμου ο Ντάισελμπλουμ
Τήρηση των δεσμεύσεων με παράλληλη συζήτηση για ορισμένες επιμέρους θετικές διευθετήσεις-παραχωρήσεις προς την Ελλάδα είναι το μήνυμα της Ευρωζώνης, όπως αναμένεται να διατυπωθεί σήμερα από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος του Εurogroup προβλέπεται να καλέσει την Αθήνα να παρουσιάσει το συντομότερο τις θέσεις της, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να ανοίξει συζήτηση για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Οι χθεσινές του σκληρές τοποθετήσεις, άλλωστε, άφηναν να διαφανούν οι διαθέσεις του επικεφαλής του Eurogroup, που προειδοποίησε ότι η νέα κυβέρνηση θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, εάν τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις (προεκλογικές) υποσχέσεις, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Αμστερνταμ.


Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλώς να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», σχολίασε. Επανέλαβε, πάντως, ότι «η Ελλάδα τρέφει τη φιλοδοξία να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της».

Διαπραγματεύσεις

O Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, Τόμας Βίζερ, εμφανίζεται σύμφωνος να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση από την ελληνική κοινή γνώμη. Οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοτικές αρχές πιθανολογείται ότι θα συνεχίζονται επί βελγικού εδάφους, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι Βρυξέλλες και οι εταίροι, ώστε να υπάρξει άμεση βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, οι κοινοτικοί παράγοντες είναι ξεκάθαροι και τονίζουν ότι οι συμβολισμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματικότητα και πως πριν από τις πρόωρες προσφορές πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, στις Βρυξέλλες εκφράζουν προβληματισμό για τα ανησυχητικά μηνύματα που προέρχονται από την Αθήνα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση μνημονιακών συμφωνιών. Ειδικότερα, θεωρούν ότι μέτρα όπως ο περιορισμός της εμβέλειας του ΕΝΦΙΑ, ή η επαναπρόσληψη απολυθέντων του Δημοσίου θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, που μπορεί να εκτροχιάσει τον στόχο του πλεονάσματος. Σημείο ανησυχίας αποτελούν και οι εξαγγελίες περί ματαίωσης ακόμη και συμφωνηθέντων κατ' αρχήν ιδιωτικοποιήσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες έχουν πυκνώσει οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ απεσταλμένων των δύο πλευρών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν και τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες.

Προθέσεις

Οι επισκέψεις των προέδρων της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, και κυρίως του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα σηματοδοτούν τη βούληση των κοινοτικών παραγόντων να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των νέων ελληνικών αρχών.

Οπως σημειώνουν πηγές της Κομισιόν, πρόκειται για μια «χειρονομία καλής θέλησης» των Βρυξελλών που θέλουν να δώσουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να αποδείξει ότι θα εργαστεί για την ανοικοδόμηση της χώρας. Τα «αγκάθια» είναι πολλά και δυσεπίλυτα, ωστόσο η ΕΕ και η Ευρωζώνη λειτουργούν με τη λογική των συμβιβασμών και των αμοιβαίων υποχωρήσεων, επισημαίνεται στην έδρα της Κομισιόν. Ζητούμενο λοιπόν στη νέα εποχή των σχέσεων ΕΕ και Ελλάδας, που άρχισε με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και οι δύο πλευρές να βάλουν «νερό στο κρασί τους», ώστε να υπάρξει άρση του αδιεξόδου, τονίζουν μετριοπαθείς φωνές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν τη ρήξη με την Ελλάδα.

Μάλιστα, δηλώνουν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αποφυγή εντάσεων, από τις οποίες πρωτίστως η Αθήνα έχει να χάσει.

Παράλληλα, οι νέες ελληνικές αρχές καλούνται να διαψεύσουν τον κανόνα που θέλει όταν ριζοσπαστικά κόμματα φτάνουν στην εξουσία είτε να συντρίβονται από την πραγματικότητα είτε να προσαρμόζονται γρήγορα στα περιθώρια της λογικής άσκησης της εξουσίας, εκτιμούν παράγοντες της Επιτροπής, οι οποίοι τονίζουν ότι η περίοδος έως τον Μάιο είναι η πλέον καθοριστική της νέας κυβέρνησης.

Αν η Ελλάδα περάσει τον κάβο έως την ερχόμενη άνοιξη με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τότε ο βίος της κυβέρνησης μπορεί να διευκολυνθεί αισθητά στη συνέχεια, επισημαίνουν στην Επιτροπή, αλλά υπογραμμίζουν ότι σε κάθε περίπτωση ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ