2015-01-30 18:04:27
Φωτογραφία για Έβαλε το εμπόρευμα σε κούτες και... ησύχασε
Η βιτρίνα του καφεμπακάλικου του Μανώλη Παναγιωτάκη στο Άνω Μέρος Αμαρίου είναι επί του… τοίχου, αλλά το εμπόρευμα της… καθημερινότητας δεν είναι ορατό γιατί φυλάσσεται σε κούτες παπουτσιών! Είναι ένας πρακτικός τρόπος ώστε και ο μπακάλης να μην χάνει χρόνο… ψάχνοντας τα είδη που ζητούνται και ο πελάτης να μην περιμένει, να εξυπηρετείται και να φεύγει… ταχέως και να έλθει ξανά για να... «κινείται το μαγαζί».

Η πρωτότυπη επινόηση ήρθε πριν δέκα χρόνια για καθαρά πρακτικούς λόγους, όταν ο ιδιοκτήτης που παράλληλα πέραν από καφεπώλης σαράντα χρόνων είναι και κουρέας «της γυναίκας του και των… χηράδων», λέει με το κρητικό χιούμορ που τον διακρίνει, και αγρότης εφόσον τον «βαστούν τα κότσια του» ακόμα, έψαχνε στο εμπόρευμα ανάμεσα στα πολλά είδη που πουλούσε και ένα συγκεκριμένο είδος και δεν μπορούσε να βρει… άκρη! Και βέβαια, όπως συμβαίνει και στις πολλές μικρές κοινωνίες των οικισμών που αργοσβήνουν, η απασχόλησή του γίνεται αποκλειστικά για να «διευκολύνονται οι χωριανοί και όχι για να κερδίζει».


Ο Μανώλης Παναγιωτάκης, ένας άνθρωπος για πολλές δουλειές. Και καφετζής και μπακάλης και κουρέας

«ΤΩΡΑ ΠΑΩ ΣΥΣΤΗΜΕΝΟΣ!»

«Ερχόταν, λοιπόν, ένας χωριανός», εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να βάλει σε μια… σειρά και τάξη το εμπόρευμά του «και ήταν βιαστικός και μου έλεγε: «Μανώλη δώσε μου ένα επισκεπτήριο γιατί βιάζομαι να πάω σε ένα γάμο». Μέσα στις πολλές κούτες έψαχνα να βρω το επισκεπτήριο, παιδευόμουνα μέχρι να το βρω και ο άνθρωπος καθυστερούσε. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί και γι αυτό το κάθε είδος σκέφτηκα να το βάλω σε μια κούτα. Το έβαλα, και τώρα πάω συστημένος και ο πελάτης εξυπηρετείται αμέσως και δεν ταλαιπωρούμαι ούτε εγώ ούτε αυτός…»

Καφενείο «Το πρώτο» στο Άνω Μέρους Αμαρίου. Κρατάει την ίδια φυσιογνωμία και… ταμπέλα 40 χρόνια

Στο χώρο της κουζίνας του καφενείου και πάνω στο ράφι, υπάρχουν, λοιπόν, μέσα σε δεκαοχτώ κούτες τα είδη του εμπορεύματος που διαθέτει το καφεμπακάλικο, ενώ στο απέναντι μαγαζί που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως κουρείο, είναι για πώληση τρόφιμα, όσπρια κλπ. και χρηστικά του νοικοκυριού. Στις κούτες , όπως αναγράφεται, είναι «στήλες φακού, επισκεπτήρια, χαρτομάντιλα, καρβουνάκια, λιβάνι, οδοντογλυφίδες, πορτοφόλια, οδοντόκρεμες, μαχαίρια, σακούλες, σπάγκοι παπουτσιών, βερνίκια, κανέλα».

Το εμπόρευμα στη… βιτρίνα μέσα σε κούτες του καφεμπακάλικου Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ