2012-05-02 15:30:54
Φωτογραφία για Συνέντευξη/ Θόδωρος Σκυλακάκης: Αυτές οι εκλογές είναι σουρεαλιστικές
Ο ευρωβουλευτής και ηγετικός στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ.Θόδωρος Σκυλακάκης μιλά στην Παραπολιτικής για τις εκλογές που έρχονται.

Ολόκληρη η συνέντευξη του:

- Πριν σας ζητήσω τη δική σας γνώμη για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα ήθελα να μου μεταφέρετε το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για τις ελληνικές εκλογές.    

    Ανησυχία. Σε ένα δείπνο που κάναμε με την ηγεσία των Φιλελευθέρων και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω και προσωπικά. Ανησυχία και δυσκολία κατανόησης της πολιτικής ...πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται στην Ελλάδα.   

- Μιας και μιλάμε για την Ευρώπη, πώς αξιολογείτε πολιτικά την εξαιρετικά πιθανή νίκη του Φρανσουά Ολάντ; Θα βοηθήσει την Ευρώπη και δευτερευόντως την Ελλάδα η άνοδος των Σοσιαλιστών;

    Θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει. Μην ξεχνάτε ότι και η Γαλλία ζει σήμερα με δανεικά και επηρεάζεται από τις αγορές. Κατά τη γνώμη μου ο νέος Ευρωπαϊκός συμβιβασμός θα υπάρξει με τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για το χρέος ή τη θέσπιση ευρωομολόγων. Θα υπάρξει επίσης διάθεση χρημάτων για την ενίσχυση των επενδύσεων. Όλα αυτά όμως στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.


    Για την Ελλάδα πιθανότατα το ευρωομόλογο ή το κοινό ταμείο για το χρέος δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι το 2020. Αντίθετα θα έχουμε δυνατότητα να έχουμε προνομιακή πρόσβαση στο όποιο ταμείο επενδύσεων. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι ενδιαμέσως δεν θα έχουμε βρεθεί εκτός.   

- Βλέποντας από απόσταση τα ελληνικά πολιτικά πράγματα αλλά κι από πολύ κοντά ως ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, θεωρείται ότι πολιτικοί και πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της περίστασης;

    Οι πολιτικοί σίγουρα όχι. Οι εκλογές είναι σουρεαλιστικές. Μιλούν σαν να κατοικούμε σε διαφορετικό πλανήτη. Οι πολίτες ψυχανεμίζονται την πραγματικότητα, παρά την αδυσώπητη παραπλάνηση που κυριαρχεί στα ΜΜΕ. Όμως δεν μπορούν να βρουν διέξοδο και αισθάνονται εκρηκτική οργή. Το χειρότερο δε είναι ότι πολλοί θεωρούν ότι είμαστε στα χειρότερα και δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε. Δεν έχουν δίκιο. Σε ένα κράτος που ξοδεύει σήμερα, με δεδομένες τις περικοπές του μνημονίου, για κοινωνικές δαπάνες –φάρμακα, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα- 1100 ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό (άλλο αν πολλά σπαταλιούνται υπέρ προνομιούχων ή κλέβονται), έχουμε πολλά να χάσουμε. Γι αυτό και η ψήφος την Κυριακή έχει τόση σημασία.

- Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει έναν ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Σε τι διαφέρει η προσέγγιση της από αυτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας;

    Κατ’ αρχήν ο προσανατολισμός μας αυτός ήταν και είναι εθελοντικός. Κανείς δεν μας υποχρέωσε να πάρουμε αυτή τη δύσκολη πολιτικά θέση και να την υποστηρίξουμε όλον αυτό τον καιρό. Ο κ. Βενιζέλος που έδιωξε την τρόικα (και μετά την παρακαλούσε να γυρίσει) και ο κ. Σαμαράς που δηλώνει ακόμα και σήμερα αρχιτέκτονας του αντιμνημονιακού αγώνα, ακολουθούν πολιτικές μεταρρυθμίσεων χωρίς να τις πιστεύουν, χωρίς να προσπαθούν σοβαρά να τις εφαρμόσουν και μόνο υπό την άμεση απειλή της χρεοκοπίας. Για αυτό και δεν επιτυγχάνουν.    

-Κάποιος που ασπάζεται την αναγκαιότητα εφαρμογής του Μνημονίου υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, γιατί να επιλέξει το δικό σας κόμμα;

    Γιατί είμαστε σταθεροί και συνεπείς στην ίδια γραμμή από τότε που ιδρύθηκε η Συμμαχία  και αν οι πολίτες μας επιλέξουν οι βουλευτές μας θα στηρίξουν χωρίς παρεκκλίσεις την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

 

- Την επομένη των εκλογών, το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το φάντασμα της ακυβερνησίας. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η στάση της Δημοκρατικής Συμμαχίας;

    Να στηρίξουμε χωρίς κανένα δισταγμό ή υστεροβουλία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ακόμα κι αν δεν έχουμε θέση στην κυβέρνηση. Μόνη προϋπόθεση να είναι η επόμενη κυβέρνηση πραγματικά αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να μην κάνει μισά βήματα ή τις αθλιότητες που έγιναν προεκλογικά (διορισμοί, ρουσφετολογικές τροπολογίες, χαριστικές ρυθμίσεις χρεών κομμάτων κ.λπ.)

-Θα θέλατε να παραμείνει στα πολιτικά πράγματα ο Λουκάς Παπαδήμος; Βλέπετε κάποιο ρόλο για εκείνον;

    Ποια πρόσωπα θα αναδειχθούν θα εξαρτηθεί από την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο κ. Παπαδήμος έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια (ιδίως στις σχέσεις με τους έξω), όμως ανέχθηκε αρκετά που δεν θα έπρεπε να ανεχθεί και προπαντός δεν κατέβηκε στις εκλογές. Προτεραιότητα στο σχηματισμό κυβέρνησης έχουν όσοι κατεβαίνουν στις εκλογές.

-Πώς αξιολογείτε την άνοδο της Χρυσής Αυγής; Ποια η αντίδραση του ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου σε μια εκλογική επιτυχία των νεοναζί στην Ελλάδα;

    Φοβάμαι ότι δημιουργείται μια θηριώδης παρεξήγηση. Το 5% που φαίνεται να παίρνει η Χρυσή Αυγή στις δημοσκοπήσεις δεν αφορά φιλοναζιστικά αισθήματα. Οι φιλοναζί δεν είναι πάνω από το 0,2%. Ο κόσμος απλώς ψάχνει να βρει με ποιο τρόπο μπορεί να ενοχλήσει περισσότερο το σύστημα. Είναι μια καθαρή ψήφος διαμαρτυρίας. Στην Ευρώπη βέβαια αυτό που λέω δεν θα γίνει πιστευτό (αν και θα προσπαθήσω να πείσω όσους πιο πολλούς μπορώ). Γιατί ενώ στην Ελλάδα οι πολίτες θεωρούν εύλογα το πολιτικό σύστημα (ή το σύστημα ηγεσίας γενικότερα), ως βασικούς υπαίτιους για όσα συνέβησαν, στην Ευρώπη η ηγεσία που είχαμε θεωρείται ευθύνη όσων την επέλεξαν. Αν εισέλθει η Χρυσή Αυγή στη Βουλή οι Ευρωπαίοι θα θεωρήσουν απλώς ότι οι Έλληνες στρέφονται στα άκρα. Και ενώ εμείς θα θεωρούμε υπαίτιους για τη στροφή αυτή τους έξω, εκείνοι (έχοντας στο μυαλό τους και τις εκλογές σε άλλες χώρες σε κρίση όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία), θα σκέπτονται το εντελώς αντίθετο.    

- Αν σας ζητούσα κάποια ονόματα υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που αξιολογείτε διαχρονικά ως επιτυχημένους, ποια θα μου αναφέρατε; Ή μήπως τελικά “όλοι ίδιοι” είναι;

    Όχι προφανώς δεν είναι. Όμως είναι δύσκολο να είσαι επιτυχημένος υπουργός σε αποτυχημένες κυβερνήσεις. Παρ’ όλα αυτά έγιναν ασφαλώς στο παρελθόν προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Πάρτε την παιδεία όπου η Μαριέττα Γιαννάκου και η κ. Διαμαντοπούλου έκαναν μια προσπάθεια στο χώρο των πανεπιστημίων. Επίσης είδα σε κάποιες περιπτώσεις τον κ. Ραγκούση να δίνει κάποιες μάχες για παράδειγμα στο θέμα των ταξί. Η συνολική εικόνα δυστυχώς όμως δεν άλλαξε μια που τα κόμματα ακόμα και όταν ψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις δεν είχαν διάθεση να συγκρουστούν για να τις εφαρμόσουν.   

-Στις εκλογές συμμετέχει ακόμα φιλελεύθερο κόμμα, η Δράση του Στέφανου Μάνου η οποία και φιλοδοξεί να εισέλθει στη Βουλή. Δεν είναι κάπως παράδοξο να μην κατέρχεστε από κοινού στις εκλογές όταν παράλληλα Μάνος και Μπακογιάννη κατηγορούν συχνά-πυκνά Βενιζέλο και Σαμαρά για αδυναμία συνεργασίας;

    Εμείς κάναμε πολλές και διαδοχικές προτάσεις. Οι οποίες ήταν πολιτικά έντιμες και με σεβασμό στις ευαισθησίες της άλλης πλευράς. Εξάντλησα επίσης προσωπικά κάθε περιθώριο για να επιτευχθεί συνεργασία κάνοντας και δικές μου προτάσεις ακόμα πιο προχωρημένες. Αντιπροτάσεις που να δείχνουν διάθεση σύγκλισης δεν υπήρξαν. Τόσο έντονο ήταν αυτό που κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε από την άλλη πλευρά διάθεση για συνεργασία αυτή τη φορά. Θα δούμε όμως τι θα γίνει στο μέλλον.    

-Τι σας χωρίζει πολιτικά από τους ανθρώπους που ασπάζονται μια μεταρρυθμιστική πλατφόρμα πολιτικών και βρίσκονται διάσπαρτοι στα διάφορα κόμματα; Προσωπικά, θα μπορούσα να σας δω να συμφωνείτε σε πολλά με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Γρηγόρη Ψαριανό και να διαφωνείτε σε περισσότερα με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Προσωπικά είχα πάντα μια σταθερή άποψη για τα πράγματα και δεν έχω κανένα πρόβλημα συνεργασίας με όποιον συμμερίζεται παρεμφερείς απόψεις. Η διαφορά με όσους προαναφέρατε είναι ότι εγώ υποστήριζα τις αποκρατικοποιήσεις και την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία από το 1983 (άρθρο μου για αποκρατικοποίηση της Εθνικής) και το 1984 (όταν έγραφα στην Καθημερινή για τους κινδύνους από την εκρηκτική αύξηση του δημοσίου χρέους). Έχω σκεφθεί έκτοτε πολύ για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Το συμπέρασμά μου είναι ότι χρειάζεται οι δυνάμεις που τις πιστεύουν να οικοδομήσουν σοβαρές κοινωνικές συμμαχίες με την παραγωγική δημιουργική Ελλάδα, η οποία ως τώρα δεν είχε αυτόνομη πολιτική έκφραση, ούτε σοβαρό βαθμό πολιτικής κινητοποίησης. Εξ ου και υπέστη δεινή ήττα την τελευταία εικοσαετία. Το κλειδί της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση είναι στα επόμενα χρόνια οι δυνάμεις της παραγωγικής και δημιουργικής Ελλάδας να κυριαρχήσουν πολιτικά και οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν και να επιτύχουν από εκείνους που πράγματι τις πιστεύουν.

-Ο κ.Τσίπρας βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο μάτι του κυκλώνα καθώς επέλεξε να προσεγγίσει πολιτικά το ακροατήριο του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πώς κρίνετε τη στάση του; Περιμένατε ποτέ ότι θα στηνόταν ένα τόσο συμπαγές αντιμνημονιακό μέτωπο;

    Ασφαλώς. Σημειώστε όμως ότι όσοι επενδύουν στο θυμικό, χωρίς σοβαρές προτάσεις επί της ουσίας, δεν έχουν σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Αυτός που δεν το περίμενε είναι ο αρχιτέκτονας του αντιμνημονιακού μετώπου, ο κ. Σαμαράς. Σας θυμίζω ότι καταψήφισε το πρώτο μνημόνιο με τη δικαιολογία ότι το κάνει για να μην γιγαντωθεί η αριστερά. Λοιπόν όχι μόνο γιγάντωσε την αριστερά, αλλά δημιούργησε και εκ δεξιών του δύο κόμματα που κάνουν τον κ. Καρατζαφέρη να φαίνεται γεννημένος μετριοπαθής. Ο λόγος που ο αντιμνημονιακός λόγος κυριάρχησε την τελευταία διετία ήταν ότι νομιμοποιήθηκε και συνεχίζει να νομιμοποιείται από το κόμμα που στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του ήταν ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Για το γεγονός αυτό έχουν τεράστια ευθύνη όλοι όσοι βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύουν στην Ευρώπη και τα τελευταία δύο χρόνια επέλεξαν το δρόμο της σιωπής.    

-Αν η Δημοκρατική Συμμαχία δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, κλείνει ο κύκλος του κόμματος; Θα συνεχίσετε τη θητεία σας στην Ευρωβουλή;

    Στην πολιτική βρίσκεσαι για να υπηρετείς τις ιδέες σου και να εκπληρώνεις τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνεις. Βέβαια αλλιώς ξεκίνησα τη θητεία μου και αλλού η ζωή με πήγε. Τους τελευταίους μήνες πάντως στο κόμμα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων έχω καταφέρει να προσφέρω πολύ περισσότερα στην Ελλάδα απ’ ότι στο πρώτο διάστημα της θητείας μου. Ως ο μόνος Έλληνας στο τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα δούλεψα σκληρά, μαζί και με τη Ντόρα Μπακογιάννη, για να υιοθετήσουν οι Φιλελεύθεροι ως κοινοβουλευτική ομάδα θέσεις εξαιρετικά ευνοϊκές για τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας. Σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατική Συμμαχία, την ξεκινήσαμε με στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης για έναν καινούριο ευρύτερο φιλελεύθερο πολιτικό χώρο που έχει ανάγκη η Ελλάδα στο κέντρο του πολιτικού της σκηνικού. Σήμερα με τη συρρίκνωση των παραδοσιακών κομμάτων, ο χώρος αυτός είναι περισσότερο αναγκαίος παρά ποτέ. Και αυτό πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθεί και από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής,    

-Συνολικά, είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας;

    Η Ελλάδα έχει διαχρονικά προχωρήσει με λαμπρά άλματα που έπονται σκληρών και επώδυνων κρίσεων. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Το ερώτημα είναι από πιο σημείο θα ξεκινήσουμε την ανάκαμψη. Λίγο πιο κάτω από εδώ που βρισκόμαστε ή επί των ερειπίων μιας καταστροφής. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία αλλά και από την ψήφο των Ελλήνων την Κυριακή.
Parapolitiki.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ