2015-02-26 10:16:30
Φωτογραφία για Η Αθήνα «καίγεται» τώρα για…ρευστό
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ρευστότητα στην Ελλάδα χτυπούν οι Financial Times με... σημερινό άρθρο του Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος προειδοποιεί ότι μπορεί με την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup η Αθήνα να γλίτωσε από τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθέσεων, όμως εγκυμονούν αρκετοί άλλοι κίνδυνοι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Ο αρθρογράφος των FT επισημαίνει τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν κατά τις ψηφοφορίες για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ενώ στέκεται αρκετά και στις διαφωνίες που εκφράζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πιο ορατός κίνδυνος για την Αθήνα είναι αυτός της ρευστότητας με τον Πίτερ Σπίγκελ να αναφέρει:

«Ακόμη κι αν εγκριθεί η παράταση της σύμβασης σε Αθήνα και Βερολίνο, τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ δεν θα δοθούν μέχρις ότου η Ελλάδα ολοκληρώσει τις υφιστάμενες προϋποθέσεις. Κι αυτό μπορεί να πάρει μήνες. Έτσι τίθεται ένα επείγον πρόβλημα: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ρευστότητα της Αθήνας εξαντλείται γρήγορα – τον προηγούμενο μήνα τα φορολογικά έσοδα ήταν 1 δισ. ευρώ κάτω του στόχου – και μπορεί να χρειαστεί έξωθεν στήριξη πριν τα τέλη Μαρτίου».


Ο αρθρογράφος των Financial Times τονίζει ακόμα πως «η Αθήνα έχει συζητήσει δημοσίως δύο πιθανές πηγές ρευστότητας: 1,9 δισ. ευρώ κέρδη που δημιουργήθηκαν από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων (εντόκων γραμματίων)», κάτι που οι αρχές της ευρωζώνης έχουν αποκλείσει.

«Οι ελληνικές τράπεζες αυτή την στιγμή στηρίζονται στον έκτακτο δανεισμό της κεντρικής τράπεζας για να λειτουργήσουν. Κατά συνέπεια η αγορά περισσότερων εντόκων γραμματίων ουσιαστικά θα σήμαινε ότι η έκτακτη χρηματοδότηση χρησιμοποιείται για τη αγορά μη ρευστοποιήσιμων τίτλων, κάτι στο οποίο θα αντιδρούσε η ΕΚΤ. Θα σήμαινε επίσης, ότι η ρευστότητα της ΕΚΤ χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που αντιβαίνει στη νομοθεσία της ΕΕ. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν επίσης ότι εάν δοθεί χρηματοδότηση στην Αθήνα μέσω εντόκων γραμματίων, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει την βραχυπρόθεσμη στήριξη, τότε θα υπονομευθούν οι αιρετοί πολιτικοί που εξελέγησαν ακριβώς για να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις», αναφέρει ο κ. Σπίγκελ και προσθέτει:

«Για τα δεδομένα της κρατικής χρηματοδότησης διεθνώς, οι τέσσερις μήνες που δίνει η παράταση είναι σύντομο χρονικό διάστημα. Για την ελληνική κρίση όμως, είναι μία αιωνιότητα. Ακόμη κι αν τα κοινοβούλια εγκρίνουν την παράταση και η Αθήνα βρει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις με όρους που ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ πιο δαπανηροί από ότι υποσχέθηκε ο κ. Βαρουφάκης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασαν ανησυχίες για τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις. Κι αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματά εάν κάποιος από τους δύο θεσμούς δεν υπογράψουν την καταβολή των 7,2 δισ. ευρώ».

Οι πονοκέφαλοι όμως για την ελληνική κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, αφού θα ακολουθήσει μια ακόμα σκληρή διαπραγμάτευση.

«Και μετά έρχεται μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για όταν λήγει η παράταση, τον Ιούνιο. Η Αθήνα αντιμετωπίζει πληρωμές δόσεων 6,7 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πρέπει να έχει μέχρι τότε μία νέα στήριξη. Με τα νεύρα που έχουν όμως, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, θα είναι μάλλον ένας Γολγοθάς», καταλήγει ο Τ. Σπίγκελ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ