2012-05-03 10:09:02
Φωτογραφία για Ο Γιούνκερ στηρίζει Σόιμπλε για πρόεδρο του Eurogroup
Το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηρίζει για διάδοχό του στην ηγεσία του Eurogroup ο νυν επικεφαλής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη euobserver.com, σε συζήτηση που διοργάνωσε το Spiegel στο Αμβούργο, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι «υποστηρίζει πλήρως» την υποψηφιότητα του Σόιμπλεγια την ηγεσία του Eurogroup.

Όπως ανέφερε ο Γιούνκερ, ο διάδοχός του θα πρέπει να έχει την ικανότητα να ακούει διάφορες πλευρές και να γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της ευρωζώνης. «Από αυτή την άποψη ο Σόιμπλε ταιριάζει απόλυτα στις προδιαγραφές της θέσης» κατέληξε.

Οι αντιδράσεις για το Σόιμπλε

Όμως, ορισμένοι διπλωμάτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την επιλογή του Σόιμπλε, καθώς εκτιμούν ότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Γερμανία διοικεί απόλυτα την ευρωζώνη.

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να μετατρέψεις ένα «γεράκι» σε μετριοπαθή, είναι να τον βάλεις επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών, καθώς θα πρέπει να συμβιβάζει 17 διαφορετικές προσεγγίσεις.


Βέβαια, εφόσον ο Σόιμπλε αναλάβει να διαδεχθεί τον Γιούνκερ, η Γερμανία θα πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία των ταμείων διάσωσης της ευρωζώνης. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ,που κατέχει τώρα τη θέση του επικεφαλής του EFSF, ήλπιζε ότι θα παραμείνει επικεφαλής και του μόνιμου μηχανισμού, του ESM, που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου. Όμως, η επιλογή Σόιμπλε θα βάλει στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης την Γαλλία και την Ισπανία.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ