2015-04-04 08:11:04
Φωτογραφία για Νέα φορολογία στα ακίνητα - Ποιοι γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ
Το αφορολόγητο όριο και ειδικά το ατομικό είναι αυτό που απαλάσει τους μισούς περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είχαν πληρώσει ΕΝΦΙΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να ξεκαθαρίζει χθες μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ότι «ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει φέτος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και θα προστατεύει τη χαμηλή και μέρος της μεσαίας περιουσίας».

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Ν. Βαλαβάνη, αν και όλα ακόμη είναι σε επίπεδο σκέψεων, ειδικά καθώς το σχέδιο αυτό δεν έχει λάβει καμία έγκριση από εταίρους και δανειστές, η θέσπιση του αφορολόγητου ορίου στις 50.000 ευρώ σημαίνει πως δεν θα πληρώσουν φόρο 2.780.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είχαν πληρώσει ΕΝΦΙΑ τα προηγούμενα χρόνια.


Με βάση μάλιστα το γεγονός ότι το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ είναι ατομικό πολλοί θα είναι εκείνοι που θα απαλλαγούν από τον φόρο ακινήτων για περιουσία ως και 100.000 ευρώ, δηλαδή ο αριθμός εκείνων που μπορούν να απαλλαγούν αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Το αφορολόγητο θα ισχύσει όχι μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά για το σύνολο των ακινήτων, αφού η βάση δεδομένων στη ΓΓΠΣ έχει στοιχεία μόνο για τα εμπράγματα δικαιώματα και όχι για τη χρήση του κάθε ακινήτου. Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του αφορολογήτου, θα ληφθούν αμέσως μετά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, κάτι που σημαίνει, όμως, ότι ο πήχης θα τεθεί πολύ χαμηλότερα από τις 200.000 ευρώ που ήταν το αρχικό σενάριο.

Ο ανώτατος συντελεστής πιθανώς θα οριστεί στο 2%. Αυτό που... τρέμουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι τα ισοδύναμα από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα αναζητηθούν τελικά εντός του νέου Φόρου Ακινήτων, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι όσοι δεν καλυφθούν από το όποιο αφορολόγητο, θα κληθούν να καλύψουν μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού "κενού"

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να θιγεί η μεσαία περιουσία και ειδικά η πρώτη κατοικία ωστόσο είναι περισσότεροι από 2.500.000 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 50.000 ευρώ.

Θα κληθούν αυτοί να πληρώσουν δυσβάσταχτα μεγαλύτερο φόρο.Όσο μεγαλύτερη η περιουσία, τόσο μεγαλύτερος και ο φόρος δηλαδή, ωστόσο ακόμη το τοπίο είναι νεφελώδες.

Σημαντική φοροαπαλλαγή θα υπάρξει για τους αγρότες ή όσους έσους εισόδημα από αγροτική καλλιέργεια καθώς στο σχέδιο για την απαλλαγή από το φόρο περιλαμβάνεται και η εξαίρεση των αγροτικών καλλιεργειών

Πάντως με βάση το ατομικό αφορολόγητο θα μπορεί ένας φορολογούμενος να μην πληρώσει φόρο για την πρώτη του κατοικία ή ακόμη και για το σύνολο της περιουσίας του. Για παράδειγμα έστω ότι κάποιος διαθέτει μια πρώτη κατοικία μικρής αντικειμενικής αξίας και ένα αγροτεμάχιο. Αν το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας αυτών των δύο είναι κάτω από το αφορολόγητο που θα θεσπιστεί τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει φόρο ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Αν όμως διαθέτει μία μόνο πρώτη κατοικία η οποία θα ξεπερνά το αφορολόγητο που θα καθοριστεί τότε θα επιβάλλεται φόρος στο ύψος της αξίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ