2015-04-22 08:56:22
Φωτογραφία για Επίσημα χωρίς χρήματα ο ΕΟΠΥΥ! Που θα πάνε τα τελευταία 55 εκατ. ευρώ
Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - Ηealth Report

Και το τελευταίο ευρώ χάνει πλέον και επίσημα ο ΕΟΠΥΥ μετά την ένταξη του στη λίστα με τους οργανισμούς ΝΠΙΔ, από τους οποίους η κυβέρνηση ζητά με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να μεταφέρουν τα κεφάλαια των προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος

Και έτσι ο .. κακοπληρωτής ΕΟΠΥΥ, μένει και επισήμως με άδεια ταμεία και την αγορά υγείας να περιμένει ένα θαύμα Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει από φορείς να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αναδρομικά από τις 17 Μαρτίου, στερεί από τον ΕΟΠΥΥ και το τελευταίο ευρώ από τον προϋπολογισμό του που ανέρχεται στα 6 δις ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η ιδιωτική αγορά υγείας, που καιρό τώρα περιμένει να δει το χρώμα του χρήματος, να χάνει και την τελευταία της ελπίδα.


Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, μπορεί να διατηρήσει ρευστό μόλις για 15 ημέρες. Γεγονός που δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά του έξοδα.

Επιπλέον, η ένταξη του ΕΟΠΥΥ στους οργανισμούς που θα πρέπει να καταθέσουν αναδρομικά τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, σημαίνει ότι δεν πρόκειται να λάβει καμία επιπλέον χρηματοδότηση για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Να σημειωθεί ότι, οι ιδιώτες πάροχοι, όπως γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά κέντρακτλ, τελευταία φορά που έλαβαν χρήματα ήταν τον Ιανουάριο του 2015 και άγνωστο παραμένει πότε θα εισπράξουν τα χρωστούμενα των προηγούμενων ετών.

ΕΟΠΥΥ ΟΦΕΙΛΕΣ

Βέβαια η εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του οργανισμού καθώς τα ταμεία εξαιρέθηκαν μόνο προκειμένου να μπορούν να καταβάλλουν τις συντάξεις.

Ούτως ή άλλως όμως ο ΕΟΠΠΥ δεν εισέπραττε τα χρήματα που δικαιούντο από τα ταμεία, ακριβώς επειδή η κοινωνική ασφάλιση δεν διέθετε τα απαραίτητα κονδύλια για τις συντάξεις.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως τα τελευταία ευρώ που έχουν μείνει στα …συρτάρια του ΕΟΠΥΥ είναι 55 εκατ. ευρώ τα οποία με βάση τις 15 μέρες που δίνονται στους φορείς, θα πρέπει να μοιραστούν άμεσα σε ιδιωτικούς παρόχους.

Βέβαια από αυτά τα χρήματα ποιος θα…πρωτοπάρει αν σκεφτεί κανείς πως μόνο τα κονδύλια προς τους φαρμακοποιούς οι οποίοι προπληρώνουν τα φάρμακα που πωλούν είναι κοντά στα 150 εκατ. το μήνα.

Από την άλλη, οι ιδιώτες γιατροί που καιρό τώρα περιμένουν να εισπράξουν για τις ιατρικές επισκέψεις, μένουν στον αέρα, όπως άλλωστε και διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές που σήμερα καλύπτουν ουσιαστικά την αδυναμία του δημοσίου συστήματος (ΠΕΔΥ, πολυιατρεία, νοσοκομεία) να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η κυβέρνηση δε μοιάζει να γνωρίζει τι θα πράξει την επόμενη ημέρα καθώς σήμερα ο οργανισμός είναι σχεδόν ακέφαλος αφού ο πρόεδρος Δημήτρης Κοντός έχει υποβάλει την παραίτησή του, και το υπουργείο Υγείας μετά από αναζήτηση μηνών κατέληξε στον Σωτήρη Μπερσίμη για να αναλάβει τη θέση.

Αλλά ακόμη και αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο αφού χρειάζονται διαδικασίες της βουλής για να διορισθεί. Και βέβαια ένας νέος 40αρης πρόεδρος θα αναλάβει τον ΕΟΠΥΥ στην πιο κρίσιμη στιγμή της λειτουργίας του, όπου και το ρευστό έχει εξανεμιστεί και οι ιδιώτες πάροχοι είναι στα κάγκελα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά φαρμάκου διαμήνυσαν πως αν δεν πληρωθούν έως το τέλος Απριλίου, θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων ενώ οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές με λουκέτα σε επιχειρήσεις και εταιρείες με ότι αυτό σημαίνει για τις θέσεις εργασίας.

φαρμακα

(Διαβάστε ΕΔΩ τι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες κ.α.)

Στο μεταξύ οι γιατροί μέσω του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, ζητούν να αποσαφηνισθεί από την κυβέρνηση πότε θα δοθούν τα οφειλόμενα.

Όπως σημειώνεται από τον Ιατρικός Σύλλογο της Αθήνας σε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ: «Ο ΙΣΑ απαιτεί πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση αλλά και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πληρωμή των συμβεβλημένων ιατρών

Πληθαίνουν, Κύριε Πρόεδρε, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ. Είναι αληθές, και αυτό τα μέλη μας, που με αυταπάρνηση και στωικότητα στηρίζουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το βιώνουν, ότι εκκρεμεί η αποπληρωμή πολλών μηνών.

Με τον τρόπο αυτό ακόμα και ορθολογικά οργανωμένα ιατρεία και πολυϊατρεία δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα η αιτία για όλα αυτά είναι αφενός ότι οι εισφορές κλάδου Υγείας δεν έρχονται από τα επί μέρους Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ,ΕΤΑΑ,ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,ΟΝ) και αφετέρου ότι η χρηματοδότηση από την Πολιτεία αργεί επικίνδυνα ενώ επιπλέον είναι και μειωμένη από 630 εκατ. ευρώ του 2014, στα 520 εκατ. ευρώ το 2015.

Στην Ελλάδα των τελευταίων ετών οι συμβεβλημένοι και πιστοποιημένοι στον ΕΟΠΥΥ ιατροί, εργαστήρια και πολυϊατρεία, παρά την επιβολή σε βάρος τους δυσβάσταχτων φόρων και περικοπών αμφιβόλου συνταγματικότητας, συνέχισαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τον Έλληνα πολίτη επιτελώντας το καθήκον τους πρωτίστως ως λειτουργοί της υγείας, αλλά και ως έντιμοι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Η αβεβαιότητα, αλλά και η ορατή πλέον για πολλούς αδυναμία επιβίωσης είναι δεδομένα» σημειώνεται από τον ΙΣΑ ενώ ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης υπογραμμίζει: «Απαιτούμε άμεση και ειλικρινή ενημέρωση για τους ιατρούς μέλη μας, αντισυμβαλλόμενους σας. Επιπλέον, εφόσον τα παραπάνω είναι πράγματι αληθή, ήρθε η ώρα να λάβετε συγκεκριμένες αποφάσεις-μέτρα».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ