2012-05-04 13:19:07
Φωτογραφία για Πρώτη χώρα η Κύπρος στις καισαρικές τομές, με ποσοστό 50%
Πρώτη χώρα στις καισαρικές τομές, με ποσοστό 50,9%, κατατάσσεται η Κύπρος με βάση την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 2010.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, τα ποσοστά αυξάνονται ολοένα αγγίζοντας περίπου το 38,81% (στοιχεία του 2011) στο δημόσιο τομέα και πέραν του 65% στον ιδιωτικό τομέα. Τα αυξημένα ποσοστά παρεμβατικότητας, σύμφωνα με την επιτροπή μαιών, επηρεάζουν αρνητικά και την επιτυχία του θηλασμού τοποθετώντας την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο 16% για τον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι και τον 6ο μήνα. Οι πιο πάνω αναφορές έγιναν με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα Μαιών, η οποία καθιερώθηκε, μεταξύ άλλων, για να επισημάνει τον ρόλο των μαιών στη διασφάλιση της υγείας μητέρων και παιδιών. Σήμερα, πάνω από 340.000 γυναίκες και πάνω από 3 εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο, πεθαίνουν ετησίως από επιπλοκές εγκυμοσύνης ή τοκετού ως αποτέλεσμα έλλειψης επαρκών μαιευτικών υπηρεσιών.


Οι μαίες, όπως αναφέρει η επιτροπή, χρειάζονται τώρα όσο ποτέ γιατί όπου υπάρχει αριθμητική επάρκεια σε λειτουργικά συστήματα υγείας, μειώνεται η ιατρικοποίηση του τοκετού και διασφαλίζεται η επιτυχία του μητρικού θηλασμού. Επίσης, η μητέρα και ο πατέρας έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι πρωταγωνιστές της γέννησης του παιδιού τους και όχι θεατές ιατρικών πράξεων, όπως της καισαρικής τομής, φαρμακευτικής πρόκλησης του τοκετού και άλλων πρακτικών που αποδυναμώνουν αντί να ενδυναμώνουν την οικογένεια. Θέμα των φετινών εορτασμών «Οι μαίες σώζουν ζωές», το οποίο και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, τιμήθηκαν μαίες από όλη την Κύπρο που αφυπηρέτησαν, ενώ αύριο η Επιτροπή θα συμμετάσχει διαδικτυακά στο Διεθνές Συνέδριο Μαιευτικής που διοργανώνεται από τις μαίες της Νέας Ζηλανδίας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ