2012-05-04 16:59:04
Φωτογραφία για Φτάνει στην πηγή, αλλά μένει διψασμένη
Μια νίκη χωρίς σοβαρό αντίκρισμα φαίνεται ότι θα έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σα­μαράς, αφού, όπως όλα δείχνουν, την Κυριακή το κόμμα του θα είναι μεν πρώτο, αλλά δεν θα έχει... ούτε αυτοδυναμία ούτε ποσοστό που να του επιτρέπει να καθορίζει τις εξε­λίξεις. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια αφορά την... καρέκλα του πρωθυ­πουργού: αν θα καθίσει πάνω της ή θα συνεχίσει να τη βλέπει από... μα­κριά πηγαίνοντας στο Μαξίμου μόνο ως επισκέπτης.

Όταν πριν από έναν χρόνο ο Σαμα­ράς άρχισε να ζητά πρόωρες εκλο­γές, δεν φανταζόταν ότι αυτό θα μπορούσε να του γυρίσει μπούμε­ρανγκ. Τότε όμως ήταν ακόμη στη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή, το κακό παιδί της Ευρώπης και η... μύ­γα στη μύτη της Μέρκελ. Τα πράγ­ματα άλλαξαν και μαζί άλλαξε και η πρόθεση του κόσμου απέναντι στη Ν.Δ., αφού από αντιμνημονιακό κόμ­μα έφτασε να ψηφίζει τη δανειακή σύμβαση και να συμπορεύεται με το ΠΑΣΟΚ.

Τα λάθη


Αλλά και μέσα στην προεκλογι­κή περίοδο τα γαλάζια στελέχη δεν απέφυγαν τα λάθη.

1 Κατ’ αρχάς υποτίμησαν το κόμμα του Πάνου Καμμένου αλλά και τη Χρυσή Αυγή. Τους Ανεξάρτητους Έλ­ληνες τους αντιμετώπιζαν με εμφα­νή... σνομπισμό θεωρώντας ότι δεν έχουν στελέχη, έρεισμα και ιδεολο­γία και άρα δεν θα μπορούσαν να έχουν απήχηση στην κοινωνία. Ήταν αργά όταν κατάλαβαν πια ότι το κόμ­μα αυτό είχε βρει ένθερμους υπο­στηρικτές, οι οποίοι προέρχονταν από τη Ν.Δ., και ότι η ζημιά που θα τους έκανε ο τέως... σύντροφός τους ήταν μεγάλη.

Όσο για τη Χρυσή Αυγή, μέρες μετά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, οι βουλευτές ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να ενημερώνουν τη Συγγρού ότι ένα σοβαρό κομμάτι ψηφοφόρων είχε στραφεί προς τη ναζιστική Ακροδεξιά εξ αιτίας κυρί­ως του μεταναστευτικού.

2 Η συγκρότηση των ψηφοδελτί­ων δημιούργησε τριγμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ., αφού υπήρξαν πολλοί δυσαρεστημένοι πολιτευτές ή υποψήφιοι, οι οποίοι αντέδρασαν την τελευταία στιγμή αποχωρώντας από τους συνδυασμούς.

3 Η τοποθέτηση του Γιώργου Συμπιλίδη έφερε μεγάλες φουρ­τούνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του προέδρου, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσύρει τον φίλο και ομοϊδεάτη του από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Η όλη ιστορία πάντως πυροδότησε σειρά σχολίων και αντιδράσεων από στελέχη όλων των τάσεων.

4 Η άρνηση συμμετοχής στα ντιμπέιτ κάθε άλλο παρά βοήθησε την εικόνα του προέδρου της Ν.Δ. Με τον φόβο να βρεθεί σε αντιπα­ράθεση μόνο με τον Ευάγγελο Βενι­ζέλο ή, ακόμη χειρότερα, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και άρα με τον Καμμένο και τον Καρατζαφέρη, ο Σαμαράς επικαλέστηκε δεκάδες λό­γους, μέχρι που τελικά ο χρόνος για μια τέτοια αντιπαράθεση δεν επαρ­κούσε.

5 Η αναβολή των περιοδειών με τον φόβο των επεισοδίων εμ­φάνισε ένα κόμμα που φοβάται να αντιμετωπίσει την οργή του κόσμου δίνοντας απαντήσεις στους προβλη­ματισμούς του.

6 Οι αλλεπάλληλες παλινωδίες για θέματα που είχαν συμφωνηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εμφάνιζαν τη Ν.Δ. ως κόμμα που άλλα λέει τη μία φορά και άλλα την άλλη. Χαρα­κτηριστικό είναι το μεταναστευτικό, για το οποίο, ενώ αρχικά είχε συμ­φωνήσει στο πακέτο μέτρων ο Σαμα­ράς, στη συνέχεια υπήρξε διαφορο­ποίηση από την πλευρά του Βορίδη.

7 Το ότι, τέλος, ο Σαμαράς άργησε να εκμεταλλευτεί το μεγάλο του προσωπικό χαρτί, που είναι η επικοι­νωνία με τον κόσμο, μπορεί να του στοιχίσει ακριβά.

Πάντως την τελευταία εβδομάδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευ­σης προσπάθησε να κερδίσει το χα μένο έδαφος περνώντας στην αντεπί­θεση. Τόσο οι υποψήφιοι βουλευτές όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποίησαν σκληρούς χαρακτη­ρισμούς μιλώντας για τον Καμμένο, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γι­ώργο Καρατζαφέρη, ενώ προέταξαν στην επιχειρηματολογία τους το ότι η ψήφος στους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Tα βέλη

Χαρακτήρισαν αναξιόπιστο τον Καρατζαφέρη λέγοντας ότι, ενώ αρ­χικά υπερψήφισε το πρώτο μνημό­νιο, μόλις είδε ότι είχε προβλήματα στο κόμμα του, αποχώρησε καταγ­γέλλοντας όλους τους άλλους. Για την Ντόρα Μπακογιάννη χρησιμο­ποίησαν το επιχείρημα της χαμένης ψήφου, αφού, όπως έλεγαν, το κόμ­μα της πρώην υπουργού δεν θα μπει στη Βουλή.

Τα περισσότερα βέλη τους, ωστόσο, τα έστρεψαν κατά της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζοντας τα μέλη της ναζί και ταυτίζοντάς τα με τους «κουκουλοφόρους». Ο Σαμαράς ζήτησε μάλιστα από τους Μεϊμαράκη, Βορίδη, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιάννη Μιχελάκη να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή, αφού ιδιαίτερα στις πα­ραμεθόριες περιοχές υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκλήρυνε ιδιαίτερα τη φρασεολογία του για το μεταναστευτικό προκειμέ­νου να χαϊδέψει τα αυτιά του ακρο­δεξιού ακροατηρίου, ενώ έστρεψε την προσοχή του στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πάντως, μέχρι και την τελευ­ταία στιγμή τα γαλάζια στελέχη της Συγγρού είναι ιδιαίτερα ανήσυχα, αφού ο βαθμός συσπείρωσης των δεξιών ψηφοφόρων γύρω από τη Ν.Δ. ήταν πολύ κάτω από τον επι­θυμητό. Ακόμη και σε παραδοσια­κά δεξιά κάστρα οι διαρροές είναι ιδιαίτερα μεγάλες προς την πλευρά Καμμένου και Χρυσής Αυγής. Το μό­νο που ελπίζουν τώρα είναι μπρο­στά στην κάλπη, με τον φόβο της αβεβαιότητας, οι ψηφοφόροι να στραφούν προς το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς.

Ό,τι και να γίνει πάντως την Κυρι­ακή, τη Δευτέρα το πρωί ο Σαμαράς θα πρέπει να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Καλού - κακού μάλιστα υπενθυμίζει ότι ακόμη και σε κυβέρ­νηση συνεργασίας πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Όσο για το σενά­ριο των επαναληπτικών εκλογών σε άμεσο χρόνο, αυτό μάλλον εγκατα­λείπεται, αφού οι Ευρωπαίοι καρα­δοκούν προκειμένου να περάσει το νέο πακέτο μέτρων τον Ιούνιο.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ