2015-05-10 22:44:06
Φωτογραφία για Οι 100 δόσεις έσωσαν τα έσοδα τον Απρίλιο
Καλά είναι τα νέα από το μέτωπο των κρατικών εσόδων και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τα έσοδα παρουσίασαν τον Απρίλιο αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα σε ποσοστό που ξεπερνά το 15%, δίνοντας μια ανάσα στο οικονομικό επιτελείο ενόψει των πολύ μεγάλων ταμειακών αναγκών που έχει μπροστά του το ελληνικό δημόσιο τις επόμενες εβδομάδες.

Η αύξηση στις εισπράξεις έχει προέλθει κατά κύριο λόγο από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και ειδικά της επιλογής για προκαταβολή των οφειλών με ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έως τις 30 Απριλίου εισπράχθηκαν 110 εκατομμύρια ευρώ.

Θετική συμβολή στην αύξηση των φορολογικών εσόδων είχε και η είσπραξη σημαντικού μέρους των 350 εκατομμυρίων ευρώ από το αναδρομικό χαράτσι του 2013, το οποίο έπρεπε να πληρωθεί έως το τέλος Απριλίου ή να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.


Η αύξηση των φορολογικών εσόδων σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των καταθέσεων των φορέων του δημοσίου στην τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να μπορεί να τα δανείζεται με έκδοση ρέπος το δημόσιο, αποτέλεσε τους δυο βασικούς παράγοντες κάλυψης των ταμειακών αναγκών του δημοσίου (πληρωμή 200 εκατ. ευρώ σε τόκους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 6 Μαϊου, καταβολή μισθών και συντάξεων στα τέλη Απριλίου κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η ρύθμιση των 100 δόσεων είναι ένας έκτακτος παράγοντας ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων. Σύντομα θα ξεκαθαρίσουν μια σειρά από φορολογικά μέτρα που θα στηρίξουν το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες του 2015 και το 2016.

Από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ εντός του καλοκαιριού θα οριστικοποιηθεί και η μορφή του φόρου ακινήτων για φέτος, με την ουσιαστική διατήρηση του ΕΝΦΙΑ να είναι κάτι περισσότερο από πιθανή. Σημαντική συμβολή στα φορολογικά έσοδα αναμένει το οικονομικό επιτελείο  από τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση κατ΄ αποκοπήν φόρου  για τη νομιμοποίηση καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα των φορολογούμενων καθώς και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ