2015-06-10 18:24:54
Φωτογραφία για ΕΚΤ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ELA ΚΑΤΑ 2,3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Σε σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας αποφασίστηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA να αυξηθεί κατά περίπου 2,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον τα 83 δισ. ευρώ. Το μαξιλάρι ρευστότητας παρέμεινε στα 3 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αναμένεται να επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Χάνσον: Επανεξέταση των όρων χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες αν επιδεινωθεί

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αναγκασθεί να επανεξετάσει τους όρους χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας ή αν οι τράπεζές της δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσκομίσουν επαρκή ενέχυρα, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Άρντο Χάνσον στην εφημερίδα Wall Street Journal.


Ο κ. Χάνσον, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, δήλωσε ότι η χορήγηση της Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες βασίζεται σε κανόνες. «Εξαρτάται από δύο παράγοντες: Η βοήθεια δίνεται σε φερέγγυες τράπεζες με επαρκή ενέχυρα», σημείωσε. «Εξετάζουμε τα θέματα της φερεγγυότητας των τραπεζών και της ποιότητας των ενεχύρων κάθε εβδομάδα και, εάν αυτά είναι εντάξει, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε βάση να ληφθεί διαφορετική απόφαση», συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν, εάν η ποιότητα των ενεχύρων ή η (προοπτική) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάξει, τότε αυτά τα λαμβάνεις υπόψη και επαναξιολογείς».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ