2015-06-10 18:49:32
Φωτογραφία για Την Πέμπτη 11 Ιουνίου ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας - Δείτε το πρόγραμμα
Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων αναφέρει τα εξής:

Ανακοινώνουμε σήμερα το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας για το 2015 και για την αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνουμε τα εξής:

Φέτος, δίνουμε βήμα στις δομές της πόλης, στο Δημοτικό Ωδείο, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων και άλλες. Δίνουμε βήμα σε πολλές χορωδίες της Πάτρας, στο Μουσικό Σχολείο, στον Παμμικρασιατικό. Το πρόγραμμα είναι γεμάτο από πατρινούς καλλιτέχνες και δημιουργούς υψηλού επιπέδου και διεθνούς απήχησης. Οι περισσότερες παραγωγές, έχουν διεθνή αναφορά και θεματολογία.

Δημιουργούμε, σε πιλοτική κλίμακα, νέους θεσμούς πολιτισμού και ενισχύουμε τη συνεργασία με δεκάδες φορείς της πόλης.

Κριτήριο επιλογής των εκδηλώσεων ήταν το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, η πρωτοτυπία των εκδηλώσεων, το “πάντρεμα” διαφορετικών ειδών, η ανάδειξη των πατρινών δημιουργών, ερασιτεχνών και επαγγελματιών. Φέτος, είναι ένας αναγκαίος μεταβατικός χρόνος προσαρμογής, ανίχνευσης του εδάφους και των υποδομών. Παραλάβαμε μια σειρά υποχρεώσεις και θεσμούς, μετράμε τη δυναμική τους. Κάνουμε δεκτή την καλοπροαίρετη κριτική και την λαμβάνουμε υπόψη μας.


Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων δεν ξεπερνά τις 120 χιλιάδες ευρώ. Ο προϋπολογισμός είναι μικρότερος μίας και μόνο εκδήλωσης από την εποχή των “παχιών αγελάδων”, μικρό κλάσμα προϋπολογισμών άλλων εποχών! Μην ξεχνάμε τον πακτωλό χρημάτων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τα Διεθνή Φεστιβάλ προηγουμένων δεκαετιών. Από αυτά τα χρήματα δεν έχει μείνει καμία ουσιαστική υποδομή για την πόλη και το λαό της.

Το Φεστιβάλ, πέρα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διαμορφώθηκε παίρνοντας υπόψη την οικονομική πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας σήμερα. Η διαχείριση και ο σχεδιασμός έγινε με σεβασμό στα χρήματα του λαού της Πάτρας, ώστε να μην υπάρχουν φαραωνικές εκδηλώσεις, σπατάλες, περιττά έξοδα.

Επειδή με ανήθικο πολιτικά και απαράδεκτο τρόπο κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αφήνουν υπαινιγμούς τους θυμίζουμε, πως “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί”, γιατί θα χρειαστούν ... δάδες για να φωτιστούν τα έργα και οι ημέρες προηγούμενων διοικήσεων. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πατρινούς, ότι σ' αυτό το Φεστιβάλ δεν θα χαθούν εισιτήρια ούτε θα δημιουργηθεί έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου. Αν κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, θα δούμε αποφάσεις Δ.Σ. αναρτημένες στη Διαύγεια – κυριολεκτικά λευκά χαρτιά, χωρίς προϋπολογισμούς, προγράμματα κλπ!

Δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε δημόσιο απολογισμό μετά το τέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Ποτέ δεν διακηρύξαμε πως θα εγκαταλείψουμε χώρους σύμβολα που είναι ταυτισμένοι με την ιστορία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (Ρωμαϊκό Ωδείο, Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο κ.λ.π.).

Ωστόσο διακηρύξαμε, πως στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του Δήμου, σχεδιάζουμε πολύμορφες εκδηλώσεις εκεί που ζουν οι λαϊκές οικογένειες. Πηγαίνουμε τον πολιτισμό στο λαό. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη στήριξη και την ανάδειξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, της πολύμορφης δράσης των πολιτιστικών συλλόγων, τις κυψέλες πολιτισμού που αναπτύσσονται στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου οργανώνει ή συμβάλλει σε δεκάδες εκδηλώσεις που γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες πέραν της ενότητας του Διεθνούς Φεστιβάλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Εβδομάδα Δημοτικού Ωδείου, Εβδομάδα Νέων Πατρινών Δημιουργών, Εβδομάδα Μαθητικής Δημιουργίας, Εβδομάδα Παιδιού, Πολιτιστικές δραστηριότητες στις Δημοτικές Ενότητες, Κουκλοθέατρο στις γειτονιές και στα χωριά, Θέατρο Σκιών στις γειτονιές και στα χωριά, Θέατρο στις γειτονιές και στα χωριά, Κινηματογράφος στις γειτονιές και στα χωριά, Συναυλίες από τον βασικό κορμό του Φεστιβάλ σε Ρίο – Βραχνέικα – Αγυιά, Εκδηλώσεις του Χορευτικού.

Αφιερώματα σε πατρινούς δημιουργούς που δεν είναι μαζί μας όπως στον Πολυμέρη, στον Παπαβασιλείου, στον Μπάμπη Γκολέ και άλλους, Εκθέσεις εικαστικού εργαστηρίου, Έκθεση φωτογραφίας σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ, Γιορτή κερασιού, Γιορτή κρασιού και άλλες δεκάδες που μπαίνουν υπό την Αιγίδα του.

Έχουμε καταργήσει στην πράξη τις προσκλήσεις και τις θέσεις επισήμων, τόσο στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού, όσο και του ΔΗΠΕΘΕ και του Καρναβαλιού. Όπως δεσμευτήκαμε, δίνουμε 50 προσκλήσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο και 15 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, για πρώτη φορά σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού, ενώ υπάρχει εκπτωτικό εισιτήριο για άνεργους και φοιτητές.

Για την υποτιθέμενη καθυστέρηση, θυμίζουμε ότι η συζήτηση έγινε στο ΔΣ στις 19 Μάη, ενώ πέρσι στις 30/5, πρόπερσι στις 6/6 και πριν τρία χρόνια στις 12/6! Είναι λογικό και συνέβαινε πάντοτε, το Δ.Σ. να επανέλθει και να εξετάσει μικρο-τροποποιήσεις, επιπλέον λεπτομέρειες κλπ, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που το προσωπικό είναι ελάχιστο και η πίεση του χρόνου έντονη.

Είμαστε σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ από τον Μάρτη, κάνοντας τρεις συναντήσεις, όσον αφορά την κατάθεση του προγράμματος και τις επισκευές στο πατάρι του Ρωμαϊκού Ωδείου, τηρώντας εύλογα χρονικά πλαίσια. Το πρόγραμμα έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ. Ζητάμε παράλληλα, όπως συμβαίνει διαχρονικά, να παραχωρηθεί ο χώρος του Ρωμαϊκού Ωδείου δωρεάν στο Δήμο Πατρέων.

Καταθέσαμε αίτημα - με επιστολές στους αντίστοιχους πολιτικούς προϊσταμένους - για οικονομική ενίσχυση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 15 χιλιάδων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θεωρούμε αδιανόητο να χρηματοδοτούνται απλόχερα διάφορες ΜΚΟ-φαντάσματα και ιδιώτες και να μην χρηματοδοτείται ο τρίτος Δήμος της χώρας.

Εδώ να σημειώσουμε ότι συζητήθηκε στις 4 Απρίλη στο Δ.Σ. του Οργανισμού το θέμα του Διεθνούς Φεστιβάλ και δόθηκε στη δημοσιότητα η θέση της Δημοτικής Αρχής.

Κατανοούμε τη σπουδή και τη βιασύνη μέρους της αντιπολίτευσης να επιτεθεί στη Δημοτική Αρχή, με διαρροή του προγράμματος και της εισήγησης του Δ.Σ. στο διαδίκτυο, με σκόπιμες θεατρινίστικες αποχωρήσεις, για αντιπολιτευτικούς λόγους. Όμως σε όλα υπάρχουν όρια, γιατί μπροστά στο αντιπολιτευτικό μένος τους, δεν δίστασαν να καταψηφίσουν και να λοιδορήσουν εκδηλώσεις (όπως jazz + πράξεις) με πανελλήνια απήχηση, οι οποίες με την ανακοίνωσή τους και μόνο απέσπασαν κολακευτικά σχόλια και έτυχαν θερμής υποδοχής σε όλη τη χώρα.

Ας σκεφτεί ο λαός ποιες κατευθύνσεις υλοποίησαν τόσα χρόνια οι πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν την αντιπολίτευση στο Δήμο της Πάτρας, τόσο σε κεντρικό όσο και σε δημοτικό επίπεδο, σε ποια κατάσταση έχουν φέρει, πέραν όλων των άλλων και τον πολιτισμό. Θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

Ποια ιδεολογική συγγένεια έχουν οι παρατάξεις που συνυπογράφουν το κείμενο; Τι ευθυγράμμισε τόσο ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις;Τώρα θυμήθηκαν, μετά από τόσα χρόνια, ότι το πρόγραμμα δεν είναι “Διεθνές”;Πότε άραγε νοιάστηκαν για να φτάσει ο πολιτισμός στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, στις γειτονιές;Πότε νοιάστηκαν η τέχνη να αφυπνίζει το λαό, να του δείχνει ότι γι' αυτή την κατάσταση που βιώνει κάποιος φταίει, ότι υπάρχει διέξοδος και μια καλύτερη κοινωνία;Ποιοι διαχειριζόντουσαν άραγε τους πακτωλούς των χρημάτων, διοργανώνοντας φαραωνικές εκδηλώσεις για μια περιορισμένη ελίτ;Τι απέγιναν αυτά τα χρήματα; Ποιες διοικήσεις άφησαν χρέη στο Δήμο, μην αποπληρώνοντας εκδηλώσεις και εργασία, με χρυσοπληρωμένες αμοιβές σε ημετέρους, για συμβουλές, καλλιτεχνικές διευθύνσεις, προβολή και δημόσιες σχέσεις;Πότε στήριξαν τα σχήματα και τους καλλιτέχνες που έχει η ίδια η πόλη;

Καλούμε το λαό της Πάτρας να απολαύσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ αλλά και των παράλληλων δραστηριοτήτων, να στηρίξει, να καμαρώσει και να χειροκροτήσει τα παιδιά του, που θα είναι φέτος οι πρωταγωνιστές. Στέλνουμε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και τις δηλώσεις που έγιναν από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλη Θωμόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. Θ. Αγγελόπουλου (αντιπρόεδρο) , Ν. Μπαλής , Μ. Τσοπανίδης και ο υπεύθυνος για την ενότητα jazz + Πράξεις Γ. Μουγγολιά, κατά την παρουσίαση του στα Μ.Μ.Ε.

Δείτε το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2015
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ