2012-05-06 00:20:24
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ: Ποντάρουν στους θυμωμένους
Στην οργή των πολιτών ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν τον δικομματισμό - το «δικέφαλο κόμμα του Μνημονίου», όπως αποκαλεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου, η οποία είναι ικανοποιημένη από την απήχηση που είχε η στρατηγική της «ενωμένης Αριστεράς για σχηματισμό κυβέρνησης» στους ψηφοφόρους, επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους για την επόμενη μέρα λέγοντας ότι η αδυναμία της πολιτικής πρότασης του δικομματισμού δεν σημαίνει ακυβερνησία, αλλά αντίθετα δυνατότητα εναλλακτικής λύσης με κυβέρνηση της Αριστεράς.

Μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις και τις οξύτατες αντιδράσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα - το πλέον πρόσφατο ήταν η δήλωση Παπαρήγα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κορυφαίος στην εξαπάτηση του λαού και στην κωλοτούμπα» -, στελέχη της Κουμουνδούρου ακόμη και χθες έλεγαν: «Ας πάρουμε εμείς τη διερευνητική εντολή και θα δούμε τι θα κάνει η Αλέκα».


Τα ίδια στελέχη δηλώνουν αισιόδοξα για το αποτέλεσμα, ενώ, όπως λένε, «αν το νούμερο είναι για εμάς διψήφιο, θα είναι μεγάλη επιτυχία• αν όμως πάρουμε διερευνητική εντολή, θα είναι θρίαμβος». Και θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στην προηγούμενη Βουλή 4,5%, ενώ από τότε έχει υποστεί δύο διασπάσεις: τη μία όταν έφυγε ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος , όπως τονίζουν, «όχι μόνο έφυγε αλλά στάθηκε απέναντί μας στις περιφερειακές εκλογές», και την άλλη όταν έφυγαν οι τέσσερις βουλευτές και τα στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς και έφτιαξαν τη Δημοκρατική Αριστερά. Για τη δεύτερη μάλιστα λένε ότι έχει «αδιέξοδη στρατηγική, καθώς αφού διαλύεται το ΠΑΣΟΚ ασφαλώς θα πάρει ένα κομμάτι, όμως πολύ σύντομα θα κληθεί να ξεκαθαρίσει αν θα είναι κομμάτι του μνημονιακού μπλοκ ή του νέου συνασπισμού εξουσίας».

Οπως εκτιμούν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, «ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, να έρθει το ενδεχόμενο εναλλακτικής κυβέρνησης από την Αριστερά στο επίκεντρο της συζήτησης, έχει επιτευχθεί. Ο,τι και να γίνει, εμείς θα είμαστε ο βασικός πόλος των δυνάμεων που αντιτίθενται στο Μνημόνιο. Ακόμη και αν προκύψει κυβέρνηση με κοινοβουλευτική ισχύ, αυτή θα είναι κυβέρνηση που γεννήθηκε καλπονοθευτικά», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. Και θυμίζουν ότι ακόμη και σταθερές κυβερνήσεις απέτυχαν να σταθούν χωρίς την κοινωνική συναίνεση, φέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα την κυβέρνηση Παπαδήμου: «Ξεκίνησε με 250 βουλευτές και καταθλιπτική κοινοβουλευτική κυριαρχία και κατέρρευσε σε ένα δίμηνο, αφού βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση από τη λαϊκή βούληση και τις κινητοποιήσεις».

Οι κινητοποιήσεις εξακολουθούν να είναι «βασικό όπλο» στο οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως εκτιμούν από την Κουμουνδούρου, ακόμη και αν σχηματιστεί κυβέρνηση την Κυριακή, αυτή δεν θα έχει διάρκεια από τη στιγμή που «οι αλλεπάλληλες αποτυχίες του οικονομικού προγράμματος εξακολουθούν να είναι βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης και ο κόσμος θα είναι πάλι στους δρόμους».
ta nea .gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ