2015-07-19 10:27:09
Φωτογραφία για Τελετή Παράδοσης Παραλαβής ΑΝΥΕΘΑ
Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 18 Ιουλίου 2015 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής, από τον απερχόμενο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας  Κώστα Ήσυχο στον νέο ΑΝΥΕΘΑ  Δημήτρη Βίτσα, παρουσία του ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα, του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Γιάννη Ταφύλλη,  του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού  Μιχαήλ Κωσταράκου  και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, Στρατού Αντιστράτηγου  Βασίλειου Τελλίδη, Ναυτικού Αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και Αεροπορίας Αντιπτεράρχου Χρήστου Βαΐτση.

Ο απερχόμενος ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος υποδεχόμενος τον νέο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα τόνισε:

«Αγαπητέ Δημήτρη, καλώς όρισες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Καλώς όρισες σε ένα χώρο δουλειάς, που οι εργαζόμενοι του, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, είναι άνθρωποι του καθήκοντος και της ανιδιοτέλειας. Είναι οι άνθρωποι του εμείς και όχι του εγώ. Είναι, κατά το κοινώς λεγόμενο, δημόσιοι λειτουργοί
. Εδώ εκτελείται η Εθνική Αποστολή της Άμυνας με πίστη και αφοσίωση. Βλέπε σήμερα στις μεγάλες πυρκαγιές. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αγρυπνούν με περιπολίες και περιφρουρούν κατοικίες και περιουσίες συμπολιτών τους. Πρωτίστως είναι σε ετοιμότητα να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ακόμα και με κίνδυνο της δικής τους ζωής. Δύο πιλότοι μας χθες το πρωί, σε προσπάθεια κατάσβεσης στη Λακωνία, κινδύνευσαν και υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική προσγείωση, με απόλυτη επιτυχία. Ευτυχώς, είναι καλά στην υγεία τους και σε λίγες μέρες θα πάρουν εξιτήριο από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Αποχωρίζομαι σε αυτό εδώ το μετερίζι αγαπημένους ανθρώπους και εγκαταλείπω έργο που ήρθε ως αποτέλεσμα συνεργασίας μαζί τους. Αποτέλεσμα κόπου, συλλογικής δουλειάς, δημιουργικής φαντασίας και έμπνευσης.

Σήμερα αποχωρώ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η επιλογή του Πρωθυπουργού να υπηρετήσω την Εθνική Άμυνα της χώρα μας, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού του Υπουργείου, ήταν ύψιστη τιμή στο πρόσωπό μου και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή, όπως ξέρετε και την παραίτησή μου. Δεν θέλω όμως να αναφερθώ σήμερα στους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή τη πολιτική επιλογή, άλλωστε σε πολλούς είναι ήδη γνωστοί. Θέλω να καταθέσω λίγα λόγια μέσα από τα οποία επιθυμώ καταρχήν, να περιγράψω την ειλικρίνεια των συναισθημάτων μου, αλλά και να αποτελέσουν, τα λόγια αυτά, παρακαταθήκη για τον νέο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Να σπεύσω να τον ενημερώσω για το βάρος της ευθύνης που από σήμερα επωμίζεται. Είναι μια δουλειά όμορφη που ξέρω ότι ο Δημήτρης με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια θα φέρει σε πέρας. Όσα χρόνια έχουμε συνεργαστεί το έχει αποδείξει, έχει δείξει τον καλύτερο του εαυτό από δύσκολα μετερίζια και θα συνεχίσει έτσι.

Ειδικότερα:

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου στο ΥΠΕΘΑ, αποτέλεσε πρώτιστο μέλημά μου η εξυγίανση και η βιωσιμότητα της Αμυντικής Βιομηχανίας. Σπεύσαμε να ενεργοποιήσουμε αυτή την αδρανή, ως τότε, ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της παραγωγικής της ανασυγκρότησης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναλάβαμε άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί ο αιφνίδιος θάνατος, παράλληλα δε σχεδίασα το γενικό πλάνο και έδωσα τις κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα της προσέδιδαν ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης και άμεσης αξιοποίησής της. Έτσι, προχώρησα άμεσα στο διορισμό του ΔΣ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και θεώρησα επιβεβλημένη την παύση της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης τόσο της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης Α.Ε. όσο και της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου ΑΕ, αποκλείοντας την άμεση πιθανότητα κλεισίματος των εταιριών αυτών, αποτρέποντας αυτήν την απειλή και δίνοντας κίνητρο για την ανάπτυξή τους.

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κρίθηκε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αναγκαίο και επιβεβλημένο. Εντοπίσαμε γρήγορα τα προς κάλυψη κενά με επιτόπιες επισκέψεις σε όλα τα μεγάλα Στρατιωτικά Νοσοκομεία των τριών Κλάδων των ΕΔ και στις Μονάδες παραγωγής υγειονομικού υλικού. Το συγκεκριμένο που θίγω είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό. Εντυπωσιασμένος, για άλλη μια φορά για το μέγεθος των δυνατοτήτων των ανθρώπων και των υποδομών που διαθέτουμε ως Υπουργείο Άμυνας.

Όλες οι πολιτικές προληπτικής ιατρικής συνεχίστηκαν, με πολύ καλά αποτελέσματα και αναζητήθηκαν νέες συνεργασίες με το Υπουργείο Υγείας και με την Εθνική Τράπεζα. Εξακολουθεί η διάθεση των στρατιωτικών ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, παρέχουμε καύσιμα στα ασθενοφόρα του και μέσω κατατιθέμενου σχεδίου νόμου δημιουργήσαμε το νομικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη διάθεση οπλιτών ιατρών σε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία. Υπογράψαμε Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, και με τις αρμόδιες εποπτευμένες υπηρεσίες του, με σκοπό την διεύρυνση κοινών δράσεων αναφορικά με τη πρόληψη από κάθε είδους εξαρτήσεις και εθισμούς.

Έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου με το οποίο για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, επιτέλους, ρυθμίζεται το θέμα των μεταθέσεων των οπλιτών θητείας. Αυτό δεν είναι ένα σχέδιο νόμου που ανήκει αποκλειστικά μόνο στο απερχόμενο Αναπληρωτή Υπουργό και στους συνεργάτες του. Κυρίως οφείλεται στους Αρχηγούς, στον Α/ΓΕΕΘΑ τον ίδιο. Θα είναι μια μεγάλη τομή δημοκρατικής μεταρρύθμισης, καθώς η χώρα μας μεταπολιτευτικά ασθενούσε με το λεγόμενο πελατειακό κράτος.

Να ξέρεις και να γνωρίζεις Δημήτρη, ότι θα είμαστε στη διάθεσή σου όλοι εμείς που δουλέψαμε από αυτό το μετερίζι προκειμένου να συνδράμουμε σε ό,τι θα αντιμετωπίσεις. Η παρακαταθήκη που σου αφήνουμε, είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι. Είναι το ανθρώπινο δυναμικό που λειτουργεί και προσφέρει ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που υπηρετούν σε αυτές τις θέσεις ευθύνης. Λίγα, πολύ λίγα ήξερα πριν αναλάβω.

Μην τολμήσεις, Δημήτρη μου, όπως έκανα κι εγώ, να αναζητήσεις στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων τους «καλούς δεξιούς» ή τους «καλούς αριστερούς», γιατί αυτός ο χώρος, θέλει μια προστασία. Εδώ η επάρκεια, ο επαγγελματισμός και η ευθύνη είναι το πρώτιστο καθήκον και το πρώτιστο μέλημα. Μπορεί κανείς να διακρίνει από τα μάτια και την προσφορά αυτών των ανθρώπων τις δυνατότητες και τις δυναμικές που κρύβουν στις ψυχές τους. Είναι πάνω από όλα παιδιά όλων μας. Την αγνότητα των συναισθημάτων τους μόνο στα παιδιά την διακρίνεις ακόμα και αν έχουν άσπρα μαλλιά.

Τώρα μπορώ να κατανοώ γιατί όλοι οι προκάτοχοί μου όταν αποχωρούσαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειπαν να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς. Και με συγκίνηση το λέω αυτό. Ήταν για μένα μια συναρπαστική εμπειρία, ολιγόμηνη αλλά μια εμπειρία ζωής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αγαπητέ Δημήτρη, σου καταθέτω τη δέσμευση μου να σε στηρίξω με κάθε τρόπο στη δύσκολη αποστολή σου. Όποτε με χρειαστείς θα είμαι δίπλα σου, δίπλα στις γυναίκες και στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που σήμερα καλείσαι να διοικήσεις. Δεν θα τους εγκαταλείψουμε ποτέ. Καλή επιτυχία στο έργο σου και εύχομαι να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και από τα δικά μου».   

Ακολούθως ο νέος ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, τόνισε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Ήσυχο, τον σύντροφό μου, για τη δουλειά που έκανε όλο αυτό το διάστημα. Τα λόγια που είπε κρύβουν μεγάλο μόχθο όλων σας, ανδρών και γυναικών.

Σκοπός μου είναι να συνεχίσω αυτή τη δουλειά με τη δική σας συνεργασία. Μπορεί να χρησιμοποιούμε λέξεις, όπως διοίκηση, ιεραρχία κλπ αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι η συνεργασία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οφείλουν να λειτουργούν ως μια μεγάλη δύναμη αποτροπής. Αυτό είναι ξεκάθαρο και σε αυτή την κατεύθυνση παίρνουμε όλα τα μέτρα. Συγχρόνως έχουν και μια μεγάλη κοινωνική προσφορά, το έχουν αποδείξει και καθημερινά το αποδεικνύουν όλο και περισσότερο.

Με τον Υπουργό, τον κύριο Καμμένο, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα. Βεβαίως και με τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα, σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, άλλωστε είμαστε από πολύ παλιά γνώριμοι και έχουμε συνεργαστεί.

Λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να αποδείξουμε ότι, όλη η κυβέρνηση, τα υπουργεία, όλος ο κόσμος, έχουμε σαν χώρα αυτές τις δυνατότητες, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση, να βρούμε τον τρόπο ν’ αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τον γεωπολιτικό και ιστορικό μας ρόλο».

Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας τόνισε:

«Αγαπητέ Κώστα ευχαριστώ για τη συνεργασία, ο χρόνος που περάσαμε μαζί δεν έδωσε μόνο προσφορά δική σου απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις, απέναντι σε αυτό το μεγάλο σύνολο που είναι κάθε μέρα έτοιμο να προσφέρει σε δύσκολες συνθήκες, αλλά και σε γενικότερα θέματα, ακόμη και με το ήθος σου και με την όλη συμπεριφορά σου. Πρόσφερες, λοιπόν, και σε εμάς με τη σοφία σου και με το ήθος σου και σε ευχαριστούμε για αυτό.

Δημήτρη, σε ‘σένα εύχομαι το καλωσόρισες και πιστεύω ότι θα συνεχίσεις στο δρόμο του προκατόχου σου και θα βάλεις το δικό σου λιθαράκι σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες για τον τόπο. Για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να την βάλουμε σ’ ένα δρόμο ανάπτυξης και καλύτερων ημερών».

Τον νέο ΑΝΥΕΘΑ καλωσόρισαν επίσης ο ΓΓ του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Ταφύλλης και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ