2015-08-01 17:53:07
Φωτογραφία για Σοκ από τον εμπρησμό που άφησε νεκρό μωρό 18 μηνών στη Δ. Οχθη
Ως τρομοκρατική ενέργεια καταδίκασε τον θάνατο μωρού 18 μηνών και την πυρπόληση σπιτιού Παλαιστινίων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο έχει σπάνια επαφές.

Ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική ενέργεια», σπάνια χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές αρχές για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Ανάλογη ήταν η αντίδραση και του υπουργού Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, ενώ λίγο αργότερα το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια που αποδεικνύει την τραγικά αδιέξοδη δράση του φανατισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Νετανιάχου είπε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο ότι επισκέφθηκε σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ την μητέρα, την 26χρονη Ρίχαμ Νταουάμπσεχ, η οποία φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 90% του σώματός της, και τον Άχμεντ, τον τετράχρονο αδελφό του ηλικίας 18 μηνών Άλι που κάηκε ζωντανός. Ο Άχμεντ φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 60% του σώματός του. Ο πατέρας της οικογένειας, ο Σάαντ, φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 80% του σώματός του. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν πρόκειται επίσης να τους επισκεφθεί στο νοσοκομείο.


«Όλοι στο Ισραήλ έχουν σοκαριστεί απ” αυτή την καταδικαστέα τρομοκρατική πράξη που είχε στόχο την οικογένεια Νταουάμπσεχ», είπε ο Νετανιάχου στον πρόεδρο Αμπάς, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Το σπίτι στο οποίο κάηκε ζωντανό το μωρό βρίσκεται στη Ντούμα, ένα μικρό χωριό κοντά στη Ναμπλούς, της Δ. Όχθης. Πυρπολήθηκε την ώρα που η οικογένεια των Παλαιστινίων κοιμόταν, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με εγκαύματα στο νοσοκομείο ο τετράχρονος αδερφός του βρέφους και να τραυματιστούν οι γονείς.

Στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού βρέθηκαν γκράφιτι στα εβραϊκά με τα συνθήματα «ζήτω ο Μεσσίας», «εκδίκηση» και «το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί». Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών, που φέρεται να διέφυγαν προς παρακείμενο εβραϊκό οικισμό.

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συνέβαινε αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέμενε να συνεχίζει τον εποικισμό και να προστατεύει τους εποίκους», δήλωσε ο εκπρόσωπός της παλαιστινιακής προεδρίας Αμπού Ρουντέινα στο επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνη» για το θάνατο του μωρού των Παλαιστινίων, δήλωσε και ο υπ’αριθμόν δύο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σαέμπ Ερεκάτ, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορεί να διαχωρίσει κανείς αυτήν τη βάρβαρη επίθεση» από μια «κυβέρνηση που εκπροσωπεί έναν συνασπισμό που τάσσεται υπέρ του εποικισμού και του απαρτχάιντ».

Η τραγωδία ακολουθεί την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας για την κατεδάφιση σπιτιών Ισραηλινών εποίκων στον οικισμό του Μπέιτ Ελ κοντά στη Ραμάλα την περασμένη Τετάρτη.

palaistinioi-kideia-mwrouΧιλιάδες στην κηδεία του μωρού – Διαδηλώσεις και οργή

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην κηδεία του αδικοχαμένου μικρού Άλι, φωνάζοντας «μάρτυρας» και κάνοντας πορεία από το σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια Νταουάμπσεχ, ένα μικρό κτίσμα από το οποίο έχουν απομείνει όρθιοι μόνο οι τσιμεντένιοι τοίχοι του μετά την επίθεση, ενώ στο εσωτερικό του τα πάντα έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα αντικείμενα που είδαν ανάμεσα στις στάχτες: μισοκαμμένες φωτογραφίες της οικογένειας με το μωρό, και αντικείμενα όπως το μπιμπερό του μικρού Αλι.

Και στη Χεβρόνα, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, διαδήλωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν επεισόδια. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τραυμάτισε έναν Παλαιστίνιο με πραγματικά πυρά.

Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν μετά την εβδομαδιαία προσευχή στην Πλατεία των Τεμενών ζητώντας «εκδίκηση».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού και απαγόρευσε την είσοδο στην Πλατεία των Τεμενών σε Παλαιστίνιους ηλικίας κάτω των 50 ετών.

palaistinioi-dialwseis-bankΣτη συνοικία Εσαουίγια, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκατοντάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και διαδήλωσαν κρατώντας τις μαύρες σημαίες του κινήματος. Οι ηγέτες της οργάνωσης υποσχέθηκαν «να απαντήσουν σύντομα στης τρομοκρατία των εποίκων».

H σημερινή επίθεση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και Ισραηλινοί χρήστες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καλούν το Σάββατο τους συμπατριώτες τους να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της βίας.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Τώρα, μία ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση που τάσσεται κατά του εποικισμού, αυτές «οι επιθέσεις εκ μέρους των εποίκων έχουν γίνει μια πραγματική επιδημία», κυρίως λόγω της «επιείκειας που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στις βιαιοπραγίες σε βάρος Παλαιστινίων και τη ρητορική του μίσους».

Τον Μάιο η ισραηλινή οργάνωση Yesh Din είχε υπολογίσει ότι το 85,3% των προσφυγών που είχαν καταθέσει Παλαιστίνιοι έπειτα από επιθέσεις εποίκων είχαν μπει στο αρχείο και μόλις το 7,4% των αγωγών οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών και μόλις το 1/3 αυτών σε καταδίκη των δραστών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ