2015-08-17 09:53:37
Φωτογραφία για Οι Γερμανοί συζητούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
«Θα πρέπει να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα "Welt am Sonntag" ο... υφυπουργός Οικονομικών, Γιενς Σπαν

Επί τάπητος τίθεται πλέον στη Γερμανία το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους καθώς πληθαίνουν οι φωνές που συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν είναι βιώσιμο, ενόψει και της ψηφοφορίας την Τετάρτη στη γερμανική βουλή για την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα "Welt am Sonntag" ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιενς Σπαν. Σύμφωνα με τον γερμανό αξιωματούχο, «υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά όχι κούρεμα. Ένα κούρεμα αποκλείεται από τη συνθήκη του ευρώ».

Ο Σπαν υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής για περισσότερες δεκαετίες και σημαντική μείωση των επιτοκίων. Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα -λέει ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών- θα είναι το ίδιο με εκείνο που θα προέκυπτε από ένα κούρεμα. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα ζημιωθούν λιγότερο, επειδή οι απώλειες δεν θα είναι άμεσα αισθητές, αλλά μόνο στο μέλλον.


Ο Γιενς Σπαν σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι, αν η Γερμανία θέλει να συνεχίσει το ΔΝΤ να μετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, Γιοχάνες Καρς τονίζει επίσης την ανάγκη να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση στην αποπληρωμή του χρέους.

«Διευκόλυνση. Γι αυτό αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία», λέει ο Καρς και προσθέτει: «Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να μιλήσουμε με το ΔΝΤ για το πως μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο επικεφαλής των Πρασίνων, Αντον Χοφράιτερ. «Ναι στην ελάφρυνση του χρέους για να μπορέσει το νέο πακέτο βοήθειας να πατήσει σε στέρεο έδαφος και να υπάρξουν επενδύσεις στο μέλλον», τόνισε ο επικεφαλής των Πρασίνων.

«Η εξυπηρέτηση του χρέους για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε πρωτογενή πλεονάσματα να μπορούν να επενδυθούν στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Χοφράιτερ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ