2015-08-19 00:15:08
Φωτογραφία για Θεατρικό έργο για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη από το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη
Ένας Γερμανός, ένας ταγματασφαλίτης, ο παππάς του χωριού, η κυρία Ελένη που επέζησε από τη θηριωδία, και η εγγονή μιας οικογένειας που εξολοθρεύτηκε την περίοδο της Κατοχής συναντιούνται σήμερα στο Χορτιάτη, εκεί όπου θύτες και θύματα θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944.

Τα πέντε παραπάνω πρόσωπα είναι οι ήρωες της θεατρικής παράστασης, με τίτλο "Το κάψιμο του Χορτιάτη - Στον ουρανό πηδούν φωτιές", την οποία θα ανεβάσουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, μέλη της θεατρικής ομάδας "Ληνός".

«Εβδομήντα χρόνια μετά την καταστροφή, ανεβάζουμε το συγκεκριμένο έργο. Η εγγονή της οικογένειας που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα θα επιχειρήσει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για εκείνη την εποχή και καλεί τους εκπροσώπους του δράματος σε μια συνάντηση για να μάθει τις αλήθειες του καθενός» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γιατρός - νεφρολόγος του νοσοκομείου Παπανικολάου και μέλος της θεατρικής ομάδας "Ληνός", Γεράσιμος Μπαμίχας, σχετικά με την υπόθεση της παράστασης.


Το θεατρικό είναι της Χαρούλας Αποστολίδου, η οποία για τη συγγραφή ήρθε σε επαφή με δύο επιζώντες, που έδωσαν την προσωπική τους μαρτυρία, ενώ βασίστηκε και πάνω σε ιστορικά γεγονότα.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στις 31 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, στο χώρο θυσίας στην οικία Νταμπούδη στο Χορτιάτη, ενώ έχει την υποστήριξη της εφημερίδας "Χορτιάτης 570" και της Κίνησης Πολιτών της περιοχής.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 6 Σεπτεμβρίου και η είσοδος για όσους ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν θα είναι δωρεάν. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ