2015-08-19 23:45:08
Φωτογραφία για Οι... άσημοι μικροί παράδεισοι της Κρήτης
Παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, μικρές σταγόνες... παραδείσου, φαράγγια που "κρύβουν" τα κάλλη τους για λίγους, άγνωστα μέρη που ξεδιπλώνουν τα μυστήριά τους στα έγκατα των σπηλαίων και ένας υποθαλάσσιος κόσμος που κρατά τα μυστικά του στη σιωπή του βυθού.

Στο ευρύ κοινό η ομορφιά της Κρήτης είθισται να προσδιορίζεται και να εξαντλείται μέσα από πολύ συγκεκριμένες περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (Μπάλος, Ελαφονήσι, Χρυσή, Πρέβελη, Βάι, Σαμαριά) οι οποίες διαρκώς ανακυκλώνονται σε μια προσπάθεια προβολής του νησιού.

Όμως η Κρήτη είναι κάτι παραπάνω από αυτά τα μέρη - σήματα κατατεθέντα. Έχει υπέροχα τοπία που αν και είναι άγνωστα στους πολλούς δεν εκπίπτουν διόλου σε ομορφιά.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποιες από αυτές τις μοναδικές περιοχές που είτε δεν ανήκουν στο "πάνθεον" των δημοφιλών προορισμών εντός Κρήτης, είτε είναι δύσκολα προσβάσιμες, είτε είναι απαιτητικές, είτε χρειάζονται οδηγό. Θα πάμε βουνό, θάλασσα... υπέργεια, υπόγεια και υποθαλάσσια.


Να τονίσουμε ότι θα παρουσιάσουμε ελάχιστα μόνο από τα λιγότερο γνωστά όμορφα τοπία της Κρήτης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα πολλά άγνωστα τοπία στην Κρήτη (τα οποία πρακτικά είναι αδύνατον να παρουσιαστούν όλα). Επίσης αυτό δε σημαίνει ότι τα περισσότερο δημοφιλή δεν είναι εξίσου μοναδικής ομορφιάς.

Για τα ορεινά τοπία και κυρίως τα φαράγγια μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Σταύρο Μπαδογιάννη, για τα σπήλαια με τον Έφορο Σπηλαιολογικής Ομάδας Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργο Μαζωνάκη, για τα υποθαλάσσια αξιοθέατα με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αυτοδυτών Κρήτης, Κώστα Κωσταντινίδη και για τις παραλίες πήραμε πληροφορίες από τη Λέσχη Φουσκωτών Χανίων.

Γαλαζοπράσινοι παράδεισοι

Μαύρη παραλία - Τρεις Εκκλησίες - Ηράκλειο

Ένα εξαιρετικό τοπίο, παρθένο χωρίς πρόσβαση παρά μόνο μέσω σκάφους από τις Τρεις Εκκλησιές, νότια του Ηρακλείου. Η δυσκολία στην πρόσβαση είναι κάτι που βοήθησε να διατηρήσει την φυσική ομορφιά της. Κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, μαύρο βότσαλο και γύρω μεγάλα βράχια με σπηλιές.

Αγιοφάραγγο - Ηράκλειο

Καθαρά γαλανά νερά και παραλία με βότσαλο δημιουργούν ένα ήρεμο και απομονωμένο τοπίο σε μια παραλία που βρίσκεται κοντά στα Μάταλα. Πρόσβαση ωστόσο, στην παραλία αυτή υπάρχει μόνο μέσα από το φαράγγι ή μέσω θαλάσσης ξεκινώντας με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες.

Καλόγερος - Αγία Ρουμέλη

Δυτικά της Αγίας Ρουμέλης, η παραλία Καλόγερος είναι προσιτή μόνο με σκάφος. Καθαρά κρύα νερά, πεύκα και στην άκρη μια σπηλιά στην οποία μπορείτε να αναζητήσετε σκιά.

Δώματα - Σφακιά

Μια υπέροχη παραλία, με καθαρά γαλανά νερά και πεύκα, ξεπροβάλλει μέσα από τα όρη, νότια της Κρήτης, σχετικά κοντά στη Σούγια. Η πρόσβαση γίνεται είτε με σκάφος είτε μέσω του μονοπατιού που οδηγεί στην Αγία Ρουμέλη, το οποίο δεν ενδείκνυται καθώς είναι δύσκολο και όχι τόσο ασφαλές.

Καμάρα - Λατζιμάς Ρεθύμνου

Καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, άμμος και βότσαλο. Στην παραλία αυτή η πρόσβαση είναι μόνο με κολύμπι για όποιον αντέχει ή σκάφος. Το υπέροχο τοπίο βρίσκεται δυτικά της παραλίας του Γεροποτάμου και το θέαμα με τη βραχώδη καμάρα στη θάλασσα κλέβει το βλέμμα.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ