2015-08-29 11:29:08
Φωτογραφία για Φθηνότερα καύσιμα και στην Κύπρο
Εντός των ημερών αναμένονται σημαντικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων μετά τη σημαντική πτώση που παρατηρείται στην τιμή του μπρεντ διεθνώς, και στις τιμές platts που προμηθεύονται πετρελαιοειδή όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Οι νέες μειώσεις είναι επακόλουθο των νέων μειωμένων σε τιμή φορτίων που προμηθεύτηκαν καύσιμα οι εταιρείες πετρελαιοειδών, ενώ νέες σημαντικότερες μειώσεις αναμένεται να επέλθουν και την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της κατρακύλας της τιμής σε διεθνές επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι η μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου δεν έχει περάσει μέχρι στιγμής στις αντλίες των πρατηρίων με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βγάζουν περισσότερα χρήματα από το πορτοφόλι για να προμηθευτούν καύσιμα.

Οι τιμές παραμένουν στα ύψη κάτι που ανησυχεί και τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος κάνει παραστάσεις προς τις εταιρείες πετρελαιοειδών προκειμένου να προχωρήσουν σε μειώσεις που αναλογούν τόσο στην προμήθεια των καυσίμων, όσο και στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, όπου παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες ισχυροποιημένο το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του αμερικανικού.


Στην Κύπρο οι τιμές των καυσίμων το τελευταίο διάστημα είναι χαμηλές, αλλά όχι σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις τιμές διυλιστηρίου που αγοράζουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι κυβερνητικοί φόροι. Στην Κύπρο η πτώση των τιμών του αργού επηρεάζει τις διυλιστηριακές τιμές μαζί με το εκτιμώμενο μέσο μεικτό περιθώριο κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων περίπου στο 50%, αν αναλογιστεί κανείς ότι επιβάλλονται μια σειρά φόρων από πλευράς Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο κόστος του προϊόντος επηρεάζει κατά 35%, ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων 12%. Φόρος κατανάλωσης και ΚΟΔΑΠ επηρεάζουν την τιμή κατά 37% και τον ΦΠΑ κατά 16%.

Επομένως, οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από ένα σημαντικό αριθμό παραγόντων, όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής των καυσίμων, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ