2015-09-02 15:28:06
Φωτογραφία για Άνω των 50 καταγγελιών ημερησίως στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ
«Ξέφυγε» η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων σε επίπεδο Πάτρας, με τους... εργαζόμενους μαζικά να καταφεύγουν είτε στην Επιθεώρηση εργασίας, είτε στο αρμόδιο γραφείο του ΙΚΑ, όπου οι καταγγελίες σε βάρος εργοδοτών στοιβάζονται, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στους λεγόμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Κύριοι λόγοι απόγνωσης της εργατικής τάξης είναι:

-μη καταβολή δεδουλευμένων επί μήνες, 

-μη πληρωμή ενσήμων, με αποτέλεσμα να μην έχουν θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας

-όχι ρεπό και άδειες

-μη πληρωμή υπερωριών

-μη λήψη μέτρων ασφαλείας, 

-απειλές για αν είναι υπάκουοι και χωρίς αντιρρήσεις και τέλος

-εκβιασμοί ότι αν καταφύγουν στην Επιθεώρηση εργασίας, τότε θα απολυθούν και δεν θα ξαναβρούν δουλειά σε ολόκληρη την Αχαία.

Όπως εντωμεταξύ κατήγγειλε στο patrastimes.gr, το μέλος του συλλόγου εμπορουπαλλήλων, κ.Παπασημακόπουλος, καθημερινά υποβάλλονται περισσότερες από 50 καταγγελίες σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ.


Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις:

1.Υπήρξε εργαζόμενος που εξαναγκαζόταν να δουλεύει στον ήλιο, με σκοπό της πολυεθνικής εταιρείας που ήταν υπάλληλος, να υποβάλλει την παραίτησή του, όταν διέθετε και είχε προσκομίσει ιατρική βεβαίωση από το ΠΠΝΠ, ότι κινδυνεύει η ζωή του. Μάλιστα όταν ζήτησε την υλοποίηση της ιατρικής εντολής, δέχθηκε σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της, εν λόγω πολυεθνικής, διπλή έγγραφη επίπληξη ώστε στην Τρίτη να απολυθεί χωρίς αποζημίωση. Τότε προσέφυγε στον Σύλλογο και η περίπτωσή του διευθετήθηκε.

2.Εταιρεία έθεσε σε ισχύ συστήματα παρακολούθησης του προσωπικού με κρυφές κάμερες, για να απολυθούν και να προσληφθούν φθηνά εργατικά χέρια, αλλά υπήρξε καταγγελία στον Σύλλογο, που επενέβη… 

3. Σούπερ μάρκετ γνωστό στην πόλη των Πατρών, εξανάγκασε εργαζόμενους του να υπογράφουν ψευδείς ένορκες καταθέσεις, σε βάρος απολυμένης συναδέλφου τους, που αρνήθηκε να αγοράζει τα ληγμένα προιόντα της επιχείρησης. Η υπόθεση αυτή εκδικάζεται στις επόμενες ημέρες στα Δικαστήρια Πατρών και ο Σύλλογος Εμπορουπαλλήλων την απειλεί την εταιρεία με την κατάθεση αιτήματος ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της, εάν η απολυμένη δεν επιστρέψει στην θέση της.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ