2015-09-14 22:21:02
Φωτογραφία για Τσίπρας - Μεϊμαράκης: Ο καβγάς, οι κόκκινες κάρτες, ο εκνευρισμός και τα ανέκδοτα [videos]
Εσωτερική πολιτική» είναι η πρώτη ενότητα του debate των προέδρων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου Την πρώτη ερώτηση έθεσε στους δύο αρχηγούς η Όλγα Τρέμη. Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει κυβέρνηση. Σε ότι με αφορά, διεκδικώ την πλειοψηφία, όμως έχω δηλώσει ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσω ευρύτερες συναινέσεις. Ωστόσο, δεν θα υπάρξει παρά φύσιν κυβέρνηση, όπως αυτή που με καλεί να κάνουμε ο κ. Μεϊμαράκης. Θα υπάρξει είτε προοδευτική, είτε συντηρητική κυβέρνηση. Σε ότι αφορά την ενδεχόμενη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, καλό θα ήταν να ερωτηθούν και τα δύο κόμματα. Εγώ εκτιμώ ότι δεν θα θελήσουν επαναληπτικές εκλογές».

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι «από τον Γενάρη μέχρι σήμερα αλλάξανε πολλά, αλλάξαμε και μεις. Ο κ. Τσίπρας επιμένει να δείξει ότι αυτά που εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν σε αυτό το μνημόνιο δεν είναι σωστά κ επώδυνα. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικών. Σαφώς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά μπορούμε να καταλήξουμε σε μια μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία».


Η δεύτερη ερώτηση, του Αντώνη Σρόιτερ από τον Alpha, αφορούσε ζητήματα διαπλοκής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε αρχικά: «Είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της. Δεν θα τα καταφέρουνε. Στην κρίσιμη αναμέτρηση κάποιοι βλέπουνε ότι θα είναι δεύτεροι στις εκλογές και αγωνιούν. Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θεωρεί διαπλεκόμενο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Ο καθένας έχει τη διαδρομή του και όλοι κρινόμαστε. Το ζήτημα είναι τί εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκης. Προέρχεται από ένα κόμμα που επί 40 χρόνια κυβερνούσε. Συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ και φόρτωσε ανεργία και βάρη στον ελληνικό λαό. Δεν έχω την αίσθηση ότι ετοιμάζεται να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα»

«Μη τα ισοπεδώνουμε όλα. Η ΝΔ έχει κάνει τεράστιο έργο επί τόσες δεκαετίες, μη μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής αυτοί που δεν φέρανε ούτε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή για την καταπολέμηση της διαπλοκής» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στην υπόθεση της Siemens και τον Χριστοφοράκο. «Δεν πίστευα ότι ο κ. Τσίπρας θα έριχνε τόσο το επίπεδο» σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό έθεσε η παρουσιάστρια του Star, Μάρα Ζαχαρέα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να απαντά αρχικά:

«Δώσαμε σκληρή μάχη στο θέμα των συντάξεων. Η όποια εξοικονόμηση πόρων δεν πηγαίνει στο χρέος, αλλά για να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το συνταξιοδοτικό είναι ένα θέμα που μας βασάνισε πολύ. Έχουμε σχέδιο για μεταρρύθμιση που θα προστατεύσει τους ασθενέστερους».

Η δημοσιογράφος επανήλθε με ερώτηση για τη σύνταξη των βουλευτών και τα προνόμια πολιτικού κόσμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Δεν μπορούν να υπάρχουν προνόμια και διαφορετική μεταχείριση για τους εκπροσώπους του λαού. Τα προνόμια πρέπει να τελειώσουν».

Ερώτηση από τη Μάρα Ζαχαρέα δέχτηκε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος επέμεινε στην προοπτική συνεργασίας των δύο κομμάτων. «Όλοι μαζί πρέπει να πιάσουμε δουλειά αμέσως μετά τις εκλογές. Να εφαρμόσουμε τους όρους του μνημονίου για να μπορέσουμε να το διορθώσουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από το 3% στη διακυβέρνηση της χώρα. Εκμεταλλεύτηκε τον πόνο και την αγωνία των πολιτών».

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τα λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης και γιατί δεν μπόρεσε να τα προβλέψει. «θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι «Το άλλο όνομα των λαθών μας είναι εμπειρία». Εγώ, όλο αυτό το διάστημα απέκτησα συσσωρευμένη εμπειρία. Το ότι απέφυγα την παγίδα του Grexit και του κ. Σόιμπλε, ήταν επιλογή εθνικής ευθύνης».

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης, απάντησε για το τί έχει αλλάξει από τότε που η ΝΔ ήταν κυβέρνηση: «Η ζωή των Ελλήνων έχει αλλάξει από τότε που παραδώσαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Σήμερα με νέους ανθρώπους, ικανούς και άξιους θα συγκρουστούμε με συμφέροντα και θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε για την ανακοίνωση των αγροτών, ο πρόεδρος της ΝΔ ΕΊΠΕ: «Ο Αγροτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στα πόδια του, αν θέλουμε ισχυρή Ελλάδα και περιφέρεια».

Την τελευταία ερώτηση έθεσε στους δύο αρχηγούς ο Μάκης Γιομπαζολιάς, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι αισθάνεται περήφανος για όσα έπραξε το περασμένο εξάμηνο και για τον αγώνα που έδωσε για να επιτύχει μια συμφωνία.

Ο δημοσιογράφος του «Ε» ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ εάν θα βάλει τους ζάμπλουτους να πληρώσουν, ώστε να απαλλαγούν οι μικρομεσαίοι από φόρους όπως τον ΕΝΦΙΑ. «Εμείς είπαμε ότι θα εξορθολογήσουμε τον ΕΝΦΙΑ για να φορολογηθούν οι μεγάλοι. Προέκυψαν οι εκλογές. Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν κατάργησε τον φόρο, σε λίγο θα μας πάρει τα κλειδιά και τα σπίτια» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ