2012-05-08 16:26:02
Φωτογραφία για Έκλεισε το γραφείο του αλ Τζαζίρα στο Πεκίνο, μετά την απέλαση δημοσιογράφου
Πρόκειται για την πρώτη απέλαση διαπιστευμένου ξένου δημοσιογράφου εδώ και 13 χρόνια. Η Μελίσα Τσαν καλύπτει το αγγλόφωνο ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα στο Πεκίνο από... το 2007.

Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Κίνας (FCCC) ανακοίνωσε πως οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την άδεια παραμονής της Τσαν εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για ορισμένα ρεπορτάζ του αλ Τζαζίρα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι η Τσαν, παραβίασε ορισμένους κανόνες, χωρίς να διευκρινίζουν ποιοι είναι αυτοί.

«Είναι το πιο ακραίο παράδειγμα της πρακτικής των κινεζικών αρχών να χρησιμοποιούνται οι άδειες παραμονής των δημοσιογράφων για να λογοκρίνουν και να εκφοβίζουν τους ξένους ανταποκριτές στη χώρα» επισημαίνει η FCCC.

Το 1998, η Κίνα είχε απελάσει έναν Ιάπωνα και έναν Γερμανό δημοσιογράφο με την αιτιολογία ότι κατείχαν κρατικά μυστικά. Επίσης, το 1995 δεν είχε ανανεώσει άδεια παραμονής Γερμανού δημοσιογράφου, επικαλούμενη «επιθετικά και μη αμερόληπτα ρεπορτάζ».

Ο Τσινγκ Τσεόνγκ από το Χονγκ Κονγκ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Singapore's Straits Times, παράμεινε στη φυλακή από το 2005-2008 με την κατηγορία της κατασκοπίας για λογαριασμό της Ταϊβάν.
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ