2012-05-08 17:02:22
Φωτογραφία για Λύση Μαρκεζίνη!
γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα γίνουν νέες εκλογές; Ποιο από τα δύο ενδεχόμενα θα ήταν καλύτερο για τον τόπο; Αυτό είναι πλέον το ερώτημα που πλανάται μετά την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών. Από χθες ο Λουκάς Παπαδήμος ως πρωθυπουργός είναι παρελθόν και πλέον αναζητείται ο διάδοχός του, που μπορεί να μην είναι ένας απλός... τραπεζίτης, αλλά ένας... σερ. Ο λόγος για τον Βασίλη Μαρκεζίνη, που έχει χριστεί ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, το όνομα του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί παρασκηνιακά στο τραπέζι των διεργασιών. Ηδη τα πολιτικά μαγειρεία έχουν πάρει φωτιά προκειμένου να επέλθει συμφωνία ώστε να σχηματιστεί οπωσδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας Οπως εκτιμούσαν στελέχη κομματικών επιτελείων, αναφερόμενα στην περίπτωση του κ. Μαρκεζίνη, πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει διασυνδέσεις στο διεθνές περιβάλλον, δεν θεωρείται απόλυτα τεχνοκράτης, μια και έχει και πολιτικό προφίλ και κυρίως έχει χαρακτηριστεί αντιμνημονιακός, κάτι που θα σηματοδοτήσει το απαραίτητο εκείνο χρώμα αλλαγής στη νέα κυβέρνηση. Στα πλεονεκτήματά του προβάλλεται και το ότι έχει υποστηρίξει, με ομιλίες και βιβλία του, σθεναρά και τα θέματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.


Οι σκέψεις για τον κ. Μαρκεζίνη ή για κάποιου αντίστοιχου προφίλ πρόσωπο προέκυψε έπειτα από την ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν για να πάρει η επόμενη κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα σενάρια που διαμορφώνονταν χθες, προέκυπταν τα παρακάτω:

Σενάριο πρώτο: Κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με την ανοχή άλλων κομμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειάζονταν τουλάχιστον 120 βουλευτές που θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης αντί των 150, αφού η αποχή κάποιων βουλευτών θα κατέβαζε το απαραίτητο ποσοστό για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Η άρνηση τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ να χρεωθούν οι δυο τους τη λύση θα σκόνταφτε στο θέμα των ψηφοφοριών για σημαντικά ζητήματα που θα ακολουθούσαν, τα οποία δεν θα μπορούσαν να περάσουν με το άθροισμα των βουλευτών Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Σενάριο δεύτερο: Κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Φώτης Κουβέλης έστειλε το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει πολιτικά μπαίνοντας σε μια κυβέρνηση όπου, από τη μια, δεν θα μετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ και, από την άλλη, οι βουλευτές του δεν έχουν ομοιογενή πολιτική αφετηρία και θα είχε εσωκομματικό πρόβλημα με το καλημέρα.

Σενάριο τρίτο: Κυβέρνηση με Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Δημοκρατική Αριστερά. Θα ήταν το ιδανικό, αλλά κανείς δεν σκοπεύει να το αποδεχτεί στη φάση των διερευνητικών εντολών, μια και οι ισορροπίες των κομμάτων είναι ακόμη ευαίσθητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι τρεις διερευνητικές εντολές σε Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Βενιζέλο θα καταλήξουν σε ναυάγιο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήδη την επέστρεψε μετά την αποτυχία συνεννόησης με τους υπόλοιπους αρχηγούς και σήμερα την παραλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πάντως σκοπεύει να εξαντλήσει το τριήμερο που προβλέπει το Σύνταγμα.

Από τις δηλώσεις που έκαναν χθες οι αρχηγοί στις πρώτες συναντήσεις που είχε μαζί τους ο Αντώνης Σαμαράς φάνηκε ότι τα κόμματα παρέμειναν στις θέσεις τους, αφήνοντας όλα κάποια χαραμάδα ανοιχτή, μια και κανείς δεν ήθελε να χρεωθεί το αδιέξοδο και τις επαναληπτικές εκλογές. Οπότε αυτομάτως θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 37 του Συντάγματος για τη σύγκληση Συμβουλίου των Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Σε αυτό θεωρείται πιθανό να πέσει επίσημα η λύση Μαρκεζίνη.

Σημειώνεται ότι στο συμβούλιο θα μετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αρνήθηκε χθες να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Καμμένος κατά το προηγούμενο διάστημα είχε θετική άποψη για τον κ. Μαρκεζίνη, τον οποίο μάλιστα είχε συναντήσει στο Λονδίνο -όπου μετέβη για τον σκοπό αυτό- ο Χρήστος Ζώης λίγο πριν από τη δημιουργία των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στο μεταξύ, υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι η αντιμνημονιακή αρθρογραφία του κ. Μαρκεζίνη μπορεί να λύσει τα χέρια τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν η λύση Μαρκεζίνη προχωρήσει, τότε θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση αλλά και οι προγραμματικές της δράσεις. Αν τελικά δεν βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής, τότε θα μείνει η μόνη εναλλακτική λύση - κάλπες εκ νέου. Σε αυτή την περίπτωση οι πιθανές ημερομηνίες να στηθούν οι κάλπες είναι δύο. Η 10η Ιουνίου και η 17η Ιουνίου.

  

Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή

Φήμες για Μαρκεζίνη

γράφει ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», το όνομα του ακαδημαϊκού σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη ακούγεται έντονα στο παρασκήνιο, για το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής σε μια κυβέρνηση συνασπισμού περισσότερων των δυο κομμάτων.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας επισημαίνουν ότι στο πολιτικό παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις ζυμώσεις, με το όνομα του κ. Μαρκεζίνη να ακούγεται έντονα, καθώς «εκτιμάται ότι συγκεντρώνει πληθώρα στοιχείων», που τον καθιστούν ρεαλιστική επιλογή.

Η «Δημοκρατία» σχολιάζει ότι, σύμφωνα με στελέχη κομματικών επιτελείων, «ο κ. Μαρκεζίνης έχει διασυνδέσεις στο διεθνές περιβάλλον, δεν θεωρείται απόλυτα τεχνοκράτης, μιας και έχει και πολιτικό προφίλ, και κυρίως έχει χαρακτηριστεί αντιμνημονιακός, κάτι που θα σηματοδοτήσει το απαραίτητο εκείνο χρώμα αλλαγής στη νέα κυβέρνηση. Στα πλεονεκτήματά του προβάλλεται και το ότι έχει υποστηρίξει με ομιλίες και βιβλία του, σθεναρά και τα θέματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας».
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ