2015-10-11 17:43:55
Φωτογραφία για Για 128 νεκρούς μέχρι στιγμής κάνει λόγο το κουρδικό κόμμα HDP για την έκρηξη στην Τουρκία
Ο Συμπρόεδρος του προοδευτικού κουρδικού κόμματος HDP, κ. Ντεμιρτας σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγo, στην πλατεία του Σίχιε στην Άγκυρα,έκανε λόγο για 128 νεκρούς, ενώ εξαπέλυσε ακόμη μια φορά επίθεση κατά της Τουρκικής κυβέρνησης λέγοντας ότι ο λαός θα απαντήσει στις κάλπες στην 1η Νοεμβρίου. 

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και χθες στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας όπου η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού για να απωθήσει τους διαδηλωτές.  Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα στην Άγκυρα όπου χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου έγινε η επίθεση.

«Μέχρι στιγμής έχουμε χάσει 128 συντρόφους μας, είπε. Σύντομα θα αλλάξει η μοίρα και όσοι λέτε ‘''το κράτος είναι περιουσία μας'' θα δώσετε λογαριασμό γι’ αυτό. (..) Και χθες το κράτος δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια ακόμα σφαγή στην Άγκυρα. Όπως και στο Ντιάρμπακιρ και στο Σουρούτς. (..) Χθες το απόγευμα ο Τούρκος Πρωθυπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσής του κατηγορούσε εμάς. Και οι σύντροφοί του, περιφερόμενοι μέχρι τα μεσάνυχτα στα τηλεοπτικά δίκτυα, μας κατηγορούσαν. 


>>Εμείς αυτό που θέλαμε τουλάχιστον ήταν να ενωθούμε απέναντι στον πόνο αυτό. (..) Αλλά πώς να συναντηθούμε στον πόνο αυτό με τους δολοφόνους μας, με τον φασισμό;  Ήδη όσοι διαθέτουν ψήγματα ανθρωπιστικών αξιών αυτή τη στιγμή έχουν ενωθεί. Όλοι οι καταπιεσμένοι της Τουρκίας έχουν γίνει ένα σώμα απέναντι στον πόνο αυτό. Θα λέμε ότι το κράτος αυτό είναι δικό μας και η κοινή πατρίδα μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να έλθει από τα βουνά και να σφετερισθεί  τα δικαιώματά μας. (..) Όσο πατάμε στη γη θα τρέμουν τα τζάμια του Προεδρικού Μεγάρου. Δεν θα ενεργήσουμε με κακία και εκδίκηση. Αλλά θα ζητήσουμε το λογαριασμό. Και το πρώτο βήμα θα είναι η 1η Νοεμβρίου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Συμπρόεδρος του HDP,όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan. 

Πάντως ο τουρκικός γραπτός τύπος περιορίζει σε 96 άτομα που έχασαν τη ζωή τους   μέχρι την στιγμή εκδοσης των εφημερίδων και καταγραφει σε 246 όσους τραυματίστηκαν έπειτα από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην πλατεία Σιχιγιέ, κοντά στην σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που διοργάνωσαν εργατικά συνδικάτα υπό το σύνθημα «Εργασία, Ειρήνη, Δημοκρατία» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ ΡΚΚ και δυνάμεων ασφαλείας.

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUK), έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού  αποφάσισε για λόγους δημόσιας ασφάλειας, την απαγόρευση μεταδόσεων των σοκαριστικών εικόνων από την ώρα της έκρηξης καθώς και των διαδηλώσεων που ακολούθησαν.

Ο Τύπος προβάλει τις δηλώσεις στήριξης των ξένων ηγετών καθώς και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών ενώ εκτενή αφιερώματα τόσο στον Τύπο όσο και στην τηλεόραση υπάρχουν για τα, μέχρι στιγμής, αναγνωρισμένα θύματα της επίθεσης. Ιδιαίτερα τονίζεται η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν η οποία ήταν και η πρώτη. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Καταδικάζουμε τις  προσπάθειες που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της φίλης χώρας Τουρκίας», δήλωσε.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ